MUP Srbije: Izvršena kontrola u 42 streljane, naložene 63 mere

30.05.2023

23:05

0

Nepravilnosti u radu streljana se odnose pre svega na nabavljeno oružje, nabavljenu municiju, potrošenu municiju i lica zaposlena u streljanama

MUP Srbije: Izvršena kontrola u 42 streljane, naložene 63 mere
Ilustracija - Copyright Profimedia

Policajci su u okviru akcije kontrole streljana obišli 42 objekta i naložili 63 mere gde su utvrđene nepravilnosti u radu.

Kako je navela Ranka Jović iz MUP Srbije, prilikom vršenja nadzora naložene su ukupno 63 mere gde su utvrđene određene nepravilnosti u radu streljana i, ukoliko bude utvrđeno da je u tim radnjama bilo elemenata prekršaja, biće podnete prijave. Prema njenim rečima, nepravilnosti u radu streljana se odnose pre svega na nabavljeno oružje, nabavljenu municiju, potrošenu municiju i lica zaposlena u streljanama.

„Dosadašnjim nadzorom nije pronađeno nelegalno oružje. Bilo je slučajeva da je pronađeno oružje koje su vlasnici ostavili na čuvanje u streljani, a da za to nije izdata odgovarajuća potvrda“, navela je Jović.

Kako je istakla, ovi propusti su predviđeni samo kao prekršajna odgovornost Zakonom o oružju i municiji.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

„Situacija do sada nije nalagala da se ova oblast malo bliže definiše, ali zaključkom Vlade je takođe naloženo Ministarstvu pravde da, u okviru grupe za izmenu krivičnog zakonika, izmeni i propiše krivično-pravnu odgovrnost i za lica koja neovlašćeno stave u posed oružje maloletnim licima ili bilo kojim drugim neovlašćenim licima“, rekla je Jović.

Ona je istakla da u dosadašnjem radu nije utvrđeno da je maloletno lice koristilo usluge streljane, niti je to bilo propisano bilo kojim zakonom ili podzakonskim aktom – iz razloga što je ostavljeno na roditeljima da vode računa o tome da li će dete doći u posed oružja, da li će koristiti usluge streljane i svim rizicima koje takvi postupci nose.

Preporuka je da maloletna lica ne bi trebalo da koriste usluge streljane, niti da se obučavaju u rukovanju vatrenim oružjem, zaključila je Jović.

Kontrola streljana je naložena posle masovnog ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“, pošto je otac dečaka koji je pucao rekao na saslušanju da je dete išlo nekoliko puta u streljanu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike