MUP kontrolisao rad 40 streljana: Naloženo 55 mera i oduzeto šest komada oružja!

28.05.2023

20:53

0

Ovo je presek stanja od 9. do 26. maja, a pojačana kontrola rada streljana se nastavlja

MUP kontrolisao rad 40 streljana: Naloženo 55 mera i oduzeto šest komada oružja!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Pripadnici MUP, tokom pojačanog nadzora rada streljana, kontrolisali su rad 40 streljana na teritoriji Srbije. Prema nezvaničnim informacijama, oni su naložili 55 mera i oduzeli šest komada oružja.

Tokom obavljanja nadzora utvrđeno je i da jedna streljana ne ispunjava propisane prostorno tehničke uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, kao i da jedna streljana ne vodi propisane evidencije.

Nadležnom tužilaštvu u Beogradu poslat je jedan izveštaj u vezi sa oružjem koje je pronađeno u streljani prilikom vršenja nadzora, a za koje nije izdata potvrda o primljenom oružju na čuvanje.

Kako saznaje Blic, ovo je presek stanja od 9. maja do 26. maja, a pojačana kontrola rada streljana se nastavlja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za upravne poslove, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije o kontroli streljana, vrše nadzor nad radom strelišta koja imaju registrovano oružje. Kako su na početku akcije naveli u saopštenju, obavljaće provere odgovornog lica i zatečenih zaposlenih radnika – da li imaju izdata odobrenja za raspoređivanje zaposlenih lica koja dolaze u kontakt sa oružjem, jer moraju ispunjavati sve uslove iz člana 11 Zakona o oružju i municiji.

Profimedia
Ilustracija

Policajci kontrolišu i prostorno-tehničke uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja – da li je oružje uskladišteno na zakonom propisan način u mestu sedišta pravnog lica, odnosno da li je smešteno u posebnoj prostoriji u metalnim ormarima, kasama, sefovima i trezorima i da li se oružje drži odvojeno od municije.

Obavljaju i kontrolu oružja – da li zatečeno oružje odgovara broju i podacima o oružju koji se za to pravno lice vode u evidencijama ovog ministarstva, kao i evidencije o nabavljenom oružju i osnovnim delovima, nabavljenoj municiji, o potrošenoj municiji i o zaposlenima – da li se evidencije vode na propisanim obrascima, da li se vode uredno i ažurno i da li se čuvaju trajno, kao i da li se uredno izdaju propisane isprave za prenos oružja i municije.

Deo kontrole je i provera evidencije o licima obučenim za rukovanje vatrenim oružjem i izdatim potvrdama o pohađanju obuke i izdatim uverenjima o obučenosti u rukovanju vatrenim oružjem ukoliko se na strelištu izvodi i obuka u rukovanju vatrenim oružjem.

Takođe, u nadležnosti Sektora za vanredne situacije je izdavanje mišljenja o ispunjenosti prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, kao i davanje mišljenja u vezi sa korišćenjem strelišta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike