"Vračarac" Drakula pred sudom: Belivukovu žrtvu pokušao da raznese bombom. Da li su žandarmi pronašli detonator?

17.05.2023

13:12

0

Drakula se tereti za pokušaj ubistva Lazara Vukićevića, koji je kasnije ubijen u kući u Ritopeku

"Vračarac" Drakula pred sudom: Belivukovu žrtvu pokušao da raznese bombom. Da li su žandarmi pronašli detonator?
Hapšenje pripadnika "vračarske grupe": Ilustracija - Copyright Mup

Suđenje "vračarcu" Marku Drakuli za pokušaj ubistva Lazara Vukićevića na Vračaru 7. oktobra 2019. godine nastavljeno je u Višem sudu u Beogradu. U sudnici su saslušani žandarmi koji su Drakulu priveli veče pre eksplozije Vukićevog automobila. Lazar je, inače, kasnije postao žrtva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njima se sudi za njegovo ubistvo.

Žandarm Bojan Pavković ispričao je da su te večeri patrolirali na Vračaru i primetili dve sumnjive osobe u automobillu.

- Legitimisao sam Aleksandra Miloševića i Marka Drakulu. Za Drakulu sam na proveri dobio informaciju da je za njim raspisana poternica Trećeg odeljenja za krvne delikte, rekao sam mu to i nije pružao otpor, pa sam mu vezao ruke i odveo ga u policijsku stanicu na Vračaru, a oni su ga pustili isto veče, još dok sam ja bio tamo - ispričao je Pavković u sudnici.

Sutradan je, kako kaže. čuo za tu eksploziju na Vračaru. 

- Kolega Dušan Egić, koji je radio pregled vozila, pozvao me je i rekao da je kod Drakule pronašao uređaj, koji bi mogao da bude detonator, ali mu je Drakula rekao da je to za hvatanje "vaj-faj" signala. Pojavio se i snimak čoveka koji postavlja eksploziv ispod auta i kad mu je pala kapa podsećao me je na Drakulu, pa smo obavestili nadležne i napisali službenu belešku o ovome - tvrdi Pavković.

Uređaj bele boje sa antenom

On je, na pitanje branioca Vojislava Babića, rekao da u vozilu nisu našli ništa nedozvoljeno. Njegov kolega Dušan Egić rekao je da je kod Drakule pronašao uređaj bele boje, sa sivim gumenim dugmetom, antenom i odvojenom baterijom od devet volti i stari crni mobilni telefon kome je isto bila izvađena baterija.

Mup
Lazar Vukićević

- Drakula je bio uznemiren i kako je imao potragu predali smo ga u Policijsku stanicu Vračar sa svim tim predmetima. Nisam mogao da znam čemu je namenjen taj uređaj, ali sam naknadno shvatio za šta bi mogao da služi, kad sam u medijima video snimak i konstituciju čoveka, koji je postavio eksploziv i koji mi je ličio na Drakulu. To smo prijavili nadležnima i sačinili službenu belešku - izjavio  je Egić.

Egić na pitanje sudije nije mogao da se seti gde je pronašao taj uređaj, niti odakle ga je Drakula izvadio, jer je prošlo mnogo vremena, ali je rekao da je bio kod Drakule.

Drakula je u sudnici konstatovao da je ta službena beleška napravljena 10 dana kasnije i da tog dana kada su ga priveli ništa nije bilo sporno.

Detonacija ga odbacila

On je optužen da je pod Vukićevićev automobil marke "porše" postavio i aktivirao eksploziv, ali je detonacija žrtvu odbacila, pa je Lazar lakše povređen. Vukićevića je u oktobru 2020. godine ubila kriminalna grupa Veljka Belivuka u kući u Ritopeku.

Bomba ispod poršea Lazara Vukičevića,Printscreen/RTS
"Porše" Lazara Vukićevića posle eksplozije

Za Marka Drakulu javnost je prvi put čula posle hapšenja grupe mladića koja se sumnjičila da je nameravala da u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu otruje cijanidom vođu "škaljarskog klana" Jovana Vukotića. Sumnjalo se da su oni obučeni u policajce presreli automobil u kom je bila Vukotićeva nevenčana supruga. Vukotić je, da podsetimo, ubijen 8. septembra prošle godine u Istanbulu u Turskoj.

Optužnica protiv osumnjičenih za pokušaj trovanja Vukotića, među kojim je i Drakula, nikad nije stupila na pravnu snagu, pa se njima nije ni sudilo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, da podsetimo. podiglo je optužnicu protiv "vračarske grupe" zbog sumnje da su učestvovali u tri likvidaije i pet pokušaja ubistava od 2019. do 2022. godine.

Marko Drakula je, inače, sin Nebojše Drakule, frontmena grtupe "Direktori".

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike