Eksplozija automobila uznemirila Šapčane: Rade raznet, njegov drug prošao bez ogrebotine!

22.04.2023 | 08:20

Autor: M. B.

Rade Maksimović preminuo je deset dana nakon eksplozije u Kliničkom centru u Beogradu

Copyright Profimedia

Pre tačno 11 godina Šapcem je odjeknula snažna eksplozija koja je uznemirila građane, koji su bili ubeđeni da je to početak novih mafijaških obračuna u tom gradu. Eksplodirala je bomba postavljena ispod automobila u kojem su se nalazili Rade Maksimović zvani Grba (33) na mestu suvozača, a na mestu vozača njegov prijatelj Duško Kojić zvani Duca.

Maksimović je bio teško povređen, a kasnije preminuo u bolnici u Beogradu. I dalje nije poznato ko su počinioci ovog ubistva.

Tog 22. aprila 2012. godine, u 15.03 sati, u Ulici Vlade Jovanovića odjeknula je eksplozija koja se čula u celom gradu. Eksplodirao je automobil "folksvagen turan" crne boje koji je bio u pokretu, a nakon što je aktivirana naprava koja je bila postavljena ispod njega. Automobil se nakon tridesetak metara zaustavio tako što je zakucao u stub rasvete.

Profimedia
Ilustracija

U eksploziji je Radetu Maksimoviću bila potpuno smrskana leva noga i on je u kritičnom stanju prevezen u Klinički centar Srbije u Beogradu. Kojić je ostao nepovređen, bez ijedne ogrebotine. 

Od siline detonacije su popucala stakla na odližnjim lokalima i kućama, pisali su tada mediji. 

Ekslozija se dogodila nedaleko od pešačke zone, niko od prolaznika nije bio povređen. Mediji su pisali da je veliku sreću imalo i dvoje dece koja su nekoliko minuta pre eksplozije ustala sa stola lokala koji je bio najviše oštećen.

Postavili bombu za 15 minuta?

Kojić se tog dana, prema pisanju medija, džipom koji često vozi, odvezao do Maksimovićevog stana u naselju Benska bara. Nakon petnaestak minuta su seli u kola i pretpostavljalo se da je taj period bio dovoljan napadačima da postave eksploziv.

Slobodan Velisavljević, istražni sudija Višeg suda u Šapcu je nakon eksplozije za medije rekao da ne znaju tačno da li se bomba nalazila ispod suvozačevog sedišta ili pozadi, niti da li je aktivirana daljinskim upravljačem ili grejanjem auspuha.

Sudija je naveo da ne odbacuje mogućnost da Kojić i Maksimović, ili njihovo blisko okruženje, znaju ili bar nagađaju ko im je ovo učinio. Dodao je da ne veruje da je u pitanju upozorenje, već namera da neko bude ubijen.

Maksimović je desetak dana nakon eksplozije preminuo u bolnici.

Ko je Maksimović?

Inače, nekoliko meseci ranije, Maksimović je izašao iz zatvora u Novom Sadu, gde je izdržavao jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog prodaje heroina. S njim je tada osuđena i njegova majka Živka.

On je 2007. godine novčano kažnjen zbog posedovanja droge, a uslovno je osuđivan zbog oružja.

U vreme eksplozije se protiv njega vodio postupak pred Višim sudom u Šapcu zbog pucnjave u restoranu "Tijana" koja se dogodila nekoliko godina ranije.

Za Kojića koji je bio za volanom auta se navodilo da je poznat po tome što je preživeo upucavanje u vrat u Slatini.

Identična eksplozija i tri godine ranije

Identična eksplozija u Šapcu dogodila se i tri godine ranije, u istoj ulici.

Tada je stradao Dušan Rosić koji je bio na vozačevom mestu, dok je devojka koja je bila suvozač zadobila ogrebotine. Bio je povređen i jedan muškarac, stomatolog, koji je u tom trenutku stajao na svojoj kapiji.

Za Rosića se navodilo da se bavio davanjem novčanih pozajmica i da je gradio stambene objekte u Beogradu, Šapcu i Crnoj Gori i da se se nije isključivalo da je u pitanju obračun građevinske mafije.

Likvidacije eksplozivom

1994. - Prva žrtva napada sa podmetnutim eksplozivom ispod vozila u beogradskim „sačekušama“ bio je Rade Međed, jedan od vlasnika najvećih srpskih kockarnica. Bomba je aktivirana daljinskim upravljačem od igračke-automobila.

2006. - Ubijen Goran Mijatović Mita, vlasnik fudbalskog kluba "Bežanija" i vođa "bežanijskog klana". Bomba je bila u parkiranom automobilu ukradenom za tu namenu i aktivirana kada je Mijatović bio pored njega. U eksploziji su Mijatoviću raznete obe noge, a preminuo je na putu u bolnicu. Za njegovo ubistvo optuženi su Slaviša Bilinac i Velemir Simić. Inače, Darko Elez, vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva, koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom BiH za manju kaznu, otkrio je da je Bilinac ubijen i zakopan na Trebeviću. 

MN Press
Ubijeni Goran Mijatović

2007. - Marko Filipović Taki, član dorćolske "ekipe" stradao je u eksploziji naprave koja je bila postavljena ispod "mercedesa", a aktivirana mobilnim telefonom.

2008. Strahinja Rašeta stradao u Beogradu u pokušaju da postavi bombu ispod automobila Milana M.

2012 - Boško Raičević poreklom iz Crne Gore, brat Andrije Draškovića, raznet je u Ulici Cara Dušana na Dorćolu. Utvrđeno je da je stradao kad je greškom aktivirao bombu koju je imao u auto, a kojom je, navodno, hteo da zaplaši vlasnika jednog hotela zbog duga.

2012. - Radojica Joksović (32) iz Pljevalja, brat od strica Nebojše Joksovića, zaštićenog svedoka u postupku protiv Darka Šarića ubijen u beogradskom naselju Bele vode aktiviranjem bombe  postavljene pod njegov "audi A6"

2018 - Siniša Milić Boske (44), koji je bio obezbeđenje Filipa Koraća, koji se dovodio u vezu sa Lukom Bojovićem, nastradao na uglu Ustaničke i Južnog bulevara u blizini Autokomande u Beogradu, kada je eksplodirala bomba postavljena pod njegov automobil terenac marke „tojota“. Za učestvovanje u ovom ubistvu sudilo se Darku Duloviću, u odsustvu. On je pred Višim sudom u Beogradu oslobođen optužbi.

Printscreen/Youtubr/ ALEKSANDRA SUB TO DOLLAR /Rudar7
Siniša Milić Boske

2020. - Strahinja Stojanović - raznet je u stravičnoj eksploziji bombe podmetnute pod njegov džip "BMW X5" u Ulici omladinskih brigada u Novom Beogradu. Sa njim u vozilu bila je i njegova devojka iz Kolumbije Sonja Suarez Gomez (45), koja je samo lakše povređena.

Za njegovo ubistvo sumnjiči se Milivoje Lovrenović (50), zvani Čaruga, koji je u bekstvu.

Sonja i Strahinja Foto: Instagram
Strahinja Stojanović sa devojkom Sonjom

Stojanovićevo ime nedavno se pominjalo na suđenju Belivukovog klana, kada je svedok okrivljeni Srđan Lalić rekao da je čuo ulične priče da je advokata Dragoslava Mišu Ognjanovića ubio Strahinja, a učestvovao i brat Velibora Dunjića, ali kako je naveo, ni oni nisu imali za to potvrdu.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam