Ukinuta presuda za ubistvo Mite Bežanije: Simiću se ponovo sudi, Bilinac ubijen i zakopan!

23.12.2022

22:25

0

Autor: 24sedam

Apelacija je navela da da Viši sud u Beogradu nije utvrdio sve relevantne činjenice za pravilno presuđenje

Ukinuta presuda za ubistvo Mite Bežanije: Simiću se ponovo sudi, Bilinac ubijen i zakopan!
Goran Mijatović Mita i uviđaj posle eksplozije - Copyright MN press Youtube/Prinscreen/Rudar 7

Apelacioni sud u Beogradu usvojio je žalbu branilaca i ukinuo je prvostepenu presudu Slaviši Bilincu i Velemiru Simiću, koji su osuđeni na 35 i 30 godina zatvora za teško ubistvo Gorana Mijatovića, zvanog Mita Bežanija i Slavka Novkovića 2006. godine. Ovom odlukom naloženo je da im se ponovo sudi.

Apelacija je navela da da Viši sud u Beogradu nije utvrdio sve relevantne činjenice za pravilno presuđenje. Obrazloženje presude nije dovoljno jasno i ne isključuje  mogućnost donekle drugačijeg zaključivanja, zbog čega su žalbe branilaca okrivljenih i usvojene.

Naloženo je da se u ponovljenom suđenju sasluša svedok M.P, pošto je on osoba koja je prema sopstvenim navodima učestvovala u otuđenju vozila u BiH, koje je poslužilo kao sredstvo izvršenja krivičnog dela.

Proveriće se i navodi odbrane okrivljenog Simića da je tada u Sokocu imao automehaničarsku radnju i u njoj popravljao vozila.

Takođe je potrebno ponovo ispitati sudskog veštaka, kako bi se izjasnio o intenzitetu Simićevog DNK traga u odnosu na intenzitet tragova NN lica, a u cilju procene vremenskog nastanka tih tragova i da li je moguće da su tragovi drugih osoba nastali posle Simićevog traga.

MN Press
Goran Mijatović Mita

Slaviši Bilincu je suđeno u odsustvu i on je osuđen kao neposredni izvršilac, koje je postavio i aktivirao eksplozivnu napravu na automobilu parkiranom pored Mijatovićevog na Bežanijskoj kosi. Velemir Simić je osuđen kao njegov saučesnik, koji je to vozilo dovezao i ostavio na tom parkingu.

U prvostepenoj presudi se navodi da su se oni dogovorili da likvidiraju Mijatovića 2. oktobra 2006. godine. Bilinac je daljinskom komandom aktivirao protivpešadijsku minu, rasprskavajuću, usmerenog dejstva sa eksplozivnim punjenjem, koju je prethodno postavio u prostoru motora ispod haube putničkog vozila „audi“.

Taj automobil je 9. maja 2006. godine ukraden od vlasnika M.V. u Bijeljini i na njega su postavljene registarske tablice koje pripadaju drugom vozilu.  Mijatović i Novković su tada teško ranjeni i preminuli su u bolnici istog dana.

Tokom suđenja Simić je tvrdio da nema nikakve veze sa tom likvidacijom, da je tada u Sokocu, gde inače živi, držao automehaničarsku radnju i da mu je to vozilo dva meseca ranije bilo doveženo na popravku.

Slaviši Bilincu već desetak godina nema nikavog traga, a u javnosti se pričalo da je ubijen i zakopan na Trebeviću.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike