Zašto se načelnik UKP Bogdan Pušić kriminalcima i kontroverznim biznismenima odazivao na “kralju” i gazda? Pozvan na sud zbog Šarića!

31.03.2023

14:57

0

Autor: 24sedam

Pušića istraživala radna grupa MUP Srbije zbog stopiranja istraga

Zašto se načelnik UKP Bogdan Pušić kriminalcima i kontroverznim biznismenima odazivao na “kralju” i gazda? Pozvan na sud zbog Šarića!
Bogdan Pušić pozvan da svedoči o Miletu Jerkoviću - Copyright 24sedam/Profimedia/Printscreen/Youtube/b92

U Specijalnom sudu u Beogradu, u ponovljenom postupku koji se protiv Pljevljaka Darka Šarića i još njegovih 15 saradnika vodi za pranje para stečenih od prodaje kokaina, optuženi Radovan Štrbac zavapio je pred sudskim većem da se kao svedok na saslušanje pozove bivši načelnik UKP Bogdan Pušić!

Štrbac je zatražio Pušićevo saslušanje smatrajući da je on najodgovorniji za to što je kontroverzni vojvođanski biznismen Mile Jerković, koji je u međuvremenu preminuo u Americi od posledica korona virusa, umesto optuženog, volšebno postao svedok saradnik u ovom postupaku, na osnovu čijih je, kako smatra, izjava instruisanih od strane policije izbegao da odgovara u čak osam krivičnih dela vezanih za kupovinu vojvođanskh preduzeća.

Veruje se da se Mile Jerković za života “bogatio na nelegalan način jer je uživao zaštitu policije i kriminalaca, a zauzvrat je bio njihov instrument koji kanali druge ljude”, reči su osobe koja je sa Jerkovićem trgovala oko zemljišta i nekretnina, i posle toga završila iza rešetaka.

24sedam/Katarina Mihajlović
Bogdan Pušić bio nedodirljiv

Ako u ovom ima deo istine, onda ne čudi što je Jerković bivšeg načelnika Pušića oslovljavao sa “kralju”, što je ovome, tvrde upućeni, veoma prijalo.

Mile imao zakazano kod "gazde"

Saslušanje penzionisanog načelnika UKP zatraženo je i zbog navoda pojedinih svedoka, koji su tvrdili da se Bogdan Pušić svakodnevno družio sa Jerkovićem, i da mu je na određeni način bio “gazda”. Navodno je jednom svedoku noć uoči svog, kao i hapšenja Darka Šarića i njegovih saradnika, rekao.”Večeras imam zakazano kod gazde, sutra ćemo da jebemo majku Crnogorcima…”

Mile Jerković posedovao je 2008. godine  dvadesetak preduzeća koje je kupio u privatizaciji, ali je zbog finansijskih problema odlučio da ih proda. Tada je stupio u kontakt sa novosadskim advokatom Radovanom Štrpcem, koji ga je spojio sa Darkom Šarićem, kome je prodao nekoliko preduzeća, tvrdeći da je Pljevljak, kome se sudi i za šverc nekoliko tona kokaina, na taj način oprao 22 miliona evra koja mu se stavljaju na teret.

Printscreen/YouTube/Rtv Vovodine
Mile Jerković oslovljavao Pušića sa "kralju"

Pre hapšenja zajedno sa Šarićevom grupom, Jerković je na razgovoru sa Šarićevim advokatom Štrpcem u jednom kafiću insistirao da mu ovaj kaže kako funkcioniše šema za pranje para, a sumnjalo se da je na ovu kafu Mile došao ozvučen.

Strah od sletanja

Nakon hapšenja ubrzo je postao svedok saradnik, što mu je omogućilo da zbog jedne presude, umesto tri godine, odrobija samo 42 dana.

Tanjug/Jadranka Ilić
Darko Šarić kupovao od Jerkovića preduzeća

Može samo da se pretpostavi šta će sve Štrbac pitati Bogdana Pušića, ako sud prihvati njegov predlog i kakve bi se još zanimljive pikanterije iz sprege kriminalaca i pojedinaca iz policije mogle otkriti u odnosu “kralja” i svedoka saradnika, koji je na brojnim suđenjima nije ni pojavljivao, tvrdeći da u Srbiju iz Amerike ne dolazi ne zato što ima strah od letenja, već, cinično, “ima strah od sletanja”.

Policajac Bogdan Pušić, još od devedeetih učestvovao je u brojnim akcijama, i nekako uvek iz njih izlazio bez završenog posla, ali i bez odgovornosti.

On je vodio istragu oko šverca cigareta koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv Stanka Subotića Caneta i oslobađajućom presudom.

Puši(ć) bez kazne

Vodio je istragu 24 sporne privatiacije u Srbiji od koje nije bilo ništa.

Pre devet godina u MUP-u je bila formirana radna grupa koja je istraživala Pušićeve sumnjive veze sa kriminalcima i kontroverznim biznismenima, te sumnje da su brojne prijave protiv njih završile u nekoj od fioka pod ključem što je Bogdana učinilo gotovo nedodirljivim.

Pušić je pominjan kao osoba koja je stopirala nekoliko velikih istraga u kojima su predmet istrage bili pojedini tajkuni, političari, kao i vlasnik jednog preduzeća sa kojim je “kralj” u kumovskim vezama.

Navodno je bio blizak i sa osobama koje je, kao mlad policajac, upoznao devedesetih kada su se obogatili na švercu cigareta.

Da bi demantovao navode da mu je Pušić gazda, pokojni Mile Jerković na jednom od ročišta na kome se pojavio u svojstvu svedoka saradnika, upitan da li ga je Bogdan svojevremeno hapsio, i da li je to bilo fer, odgovorio:

- Nije bilo fer, ja sam za 4 šlepera dobio sedam godina, a Cane za 65 ništa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike