“Konsiljere” nije prvi uhapšeni advokat Darka Šarića: Radovanu sude da je prao pare za optuženog narko-bosa!

15.04.2022

06:00

0

Radovan Štrbac prvostepeno osuđen da je novcem koji je Šarićeva grupa stekla kriminalom kupovao preduzeća u Vojvodini.

“Konsiljere” nije prvi uhapšeni advokat Darka Šarića: Radovanu sude da je prao pare za optuženog narko-bosa!
Darko Šarić - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Advokat Dejan Lazarević nije prvi advokat koji je uhapšen i osumnjičen da je pripadao organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića. Njegov kolega Radovan Štrbac bio je uhapšen 8. februara 2010. godine u Novom Sadu zajedno sa još dve osobe, pod sumnjom da su novcem koji je Šarićeva grupa stekla kriminalom kupovali preduzeća u Vojvodini.

Tada su "lisice", po nalogu Specijalnog tužilaštva, stavljene i advokatovoj supruzi Dubravki Štrbac i Stevici Kostiću , svi iz Novog Sada, a zbog sumnje da su pripadali Šarićevoj grupi.

Advokat Štrbac je sumnjičen da je kao pripadnik Šarićeve organizovane kriminalne grupe, prema saopštenju Specijalnog tužilaštva, imao zadatak da novac stečen kriminalnim aktivnostima grupe, po nalogu Šarića, investira kupujući preduzeća u Vojvodini. Sumnja se da su u tome odgovarajuće uloge imali njegova supruga Dubravka, kao i Kostić.

U međuvremenu izrečena je prvostepena presuda u Višem sudu u Beogradu, a o njoj odlučuje Apelacioni sud, koji bi trebalo da donese konačnu odluku u ovom predmetu.

U Apelacionom sudu u Beogradu 6. aprila ove godine, okončan je javni deo sednice za razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Darko Šarić osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od dve do sedam godina zatvora zbog optužbi za pranje novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Štrpcu sedam godina

U nejavnom delu sednice koji je usledio, sudije su većale i glasale o tome da li će presudu da potvrde u celosti, preinače, ukinu i nalože ponavljanje suđenja ili će da otvore pretres i izvedu ključne dokaze, a potom pravosnažno presude.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Prethodno su branioci osuđenih predstavili svoje i žalbe, dok su Šarićevi branioci to učinili ranije. Oni traže da se prvostepena presuda ukine i naloži novo suđenje ili da se preinači i svi optuženi oslobode od optužbi.

Šarić je tom presudom koja je izrečena posle gotovo deset godina od početka suđenja osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. Osuđen je, jer je sa svojom grupom saradnika oprao najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina.

U saopštenju Višeg suda tada je navedeno da je Šarić na jedinstvenu kaznu zatvora osuđen pošto je sud utvrdio pojedinačne kazne zatvora – za krivično delo pranje novca u produženom u trajanju od sedam godina zatvora i za krivično delo pranje novca u podstrekavanju u trajanju od četiri godine zatvora.

Što se tiče Šarićevih saradnika, okrivljeni advokat Radovan Štrbac je zbog pranja novca osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, a okrivljeni Nebojša Jestrović je za isto krivično delo dobio kaznu zatvora od pet godina. Kaznu zatvora od dve do četiri godine dobilo je još 12 drugih okrivljenih za krivično delo pranje novca.

Supruga oslobođena

Dubravka Štrbac i Nemanja Krstajić oslobođeni su optužbe za pranje novca, dok je optužba za isto krivično delo protiv Dušana Kovačevića i Nebojše Spasića odbijena.

Presuda koja se razmatra u Apelacionom sudu napisana je na 1.200 strana. Šarićeva odbrana je osporila na početku sednice sastav petočlanog sudskog veća i tražila izuzeće 4 od 5 sudija, ali je taj zahtev odbijen odlukom predsednika Apelacionog suda.

Izuzeće je traženo, jer su te sudije učestvovale u donošenju pravosnažne presude protiv Šarića u procesu koji se vodi za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike. Ta pravosnažna presuda za kokain je ukinuta u maju prošle godine odlukom Vrhovnog kasacionog suda zbog nepropisno sastavljenog veća i vraćena je Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Tanjug/Zoran Žestić/
 

Ponovno odlučivanje počelo je pretresom pred novim sudskim većem Apelaiconog suda, u drugostepenom postupku nakon žalbi na presudu kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja 5.7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Taj pretres bi trebalo da bude nastavljen 4. maja saslušanjem svedoka saradnika Draška Vukovića.

Šarićevi advokati nisu jedini iz ove branše koji su hapšeni. Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije obavestila je 2003. godine  građane da je u sklopu istrage povodom ubistva predsednika Vlade Srbije dr Zorana Đinđića uhapsila advokate vođa "zemunskog klana": Nikolu Đogunovića, Slobodana Milivojevića i Miodraga Gligorijevića.

Hapšeni tokom "Sablje"

Sva trojica advokata, kako je bilo navedeno u saopštenju tokom policijske akcijer "Sablja", izlazila su iz okvira svoje profesije, koristeći nezakonite metode za iznalaženje načina da u sudstvu i tužilaštvu zaustave započete krivične procese protiv vođa "zemunskog klana" i oslobode ih od presuda.

U zloupotrebama ovlašćenja, kakko je saopšteno, prednjačio je Miodrag Gligorijević, ranije sudija Četvrtog opštinskog suda, u kome su se vodili gotovo svi procesi protiv "zemunaca". Uhapšeni advokati su, takođe, putem medija vodili kampanju protiv policije, državnih organa i svih ostalih koji su protiv članova ovog kriminalnog klana podnosili krivične prijave.

Pixabay
 

Gligorijević je, kako je bilo navedeno, zastupao Milorada Lukovića Legiju, Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma za sva teška krivična dela (otmice, ubistva...). Učestvovao je u organizaciji puštanja iz pritvora Dejana Milenkovića Bagzija, posle atentata na predsednika Vlade Srbije, 21. februara 2003. Nakon toga ovaj advokat je navodno svojim izjavma pokušavao da odbrani Milenkovića, pri tom napadajući policiju i tužilaštvo.

Slobodan Milivojević zastupao je Legiju, Šiptara i Kuma za lakša krivična dela, dok je Nikola Đogunović zastupao ostale članove "zemunskog klana" i uglavnom radio parnice i slučajeve trgovne narkoticima.

Trojica advokata boravila su iza rešetaka neštio više od dva meseca, a potom su, zajedno sa novinarom Gradišom Katićem, puštena na slobodu i oslobođena optužbi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike