Zašto deca dižu ruku na sebe u školama? "Možda je to mesto gde je kod njih postajala najveća patnja"

30.03.2023

20:45

2

Dečak (14) ubio se skokom sa prozora učionice škole u Kačarevu

Zašto deca dižu ruku na sebe u školama? "Možda je to mesto gde je kod njih postajala najveća patnja"
Copyright 24sedam/Ljiljana Keković Profimedia

Dečak S. F. (14) izvršio je samoubistvo skokom kroz prozor učionice u Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin" u Kačarevu. Pre četiri meseca je na isti način pokušala da se ubije devojčica (13) na Novom Beogradu i to je samo jedan od takvih slučajeva zabeležen u srpskim školama u prethodnom periodu.

Psihološkinja Snežana Repac kaže za 24sedam da je tragedija to što su deca koja su digla ruku na sebe bila toliko razočarana u svet oko sebe, da niko nije mogao da savlada strah koji su nosili. Navodi da je njihov čin kažnjavanje sebe i kažnjavanje drugih, koji će za njima da pate.

- Tu je teško osećanje krivice i nedostatak da se nosi sa sobom, a koja je nečim izazvana, a može biti potpuno iracionalna - kaže Repac.

Privatna arhiva
Snežana Repac

Naša sagovornica dodaje da su faktori koji mogu dovesti do nervne iscrpljenosti kod adolescenata kao i gubitka nade i poverenja u svet oko sebe - socijalna izolacija, odbacivanje od strane vršnjaka, introventnost, prekid emotivne veze, kao i društvene mreže, tačnije izazovi na njima.

- Činjenica da postoji namera kod neke dece da se ubiju, govori o tome koliko decu treba individualno pratiti - kaže Repac i dodaje da sva deca imaju faze u kojima se između ostalog razmišlja i o smrti, ali da je to prolazno.

Na koji način će se deca izboriti sa nečim što ih muči, dodaje, zavisi od toga koliko imaju kapaciteta za pozitivne emocije i radost, proizvodnju endorfina. Takođe, naglašava, važno je koliko je neko mogao u teškim trenucima da spava.

- Usled poremećaja sna ljudi rade stvari koje inače nikada ne bi radili. Tada se nalaze u stanju mentalne i fizičke iscrpljenosti i mozak ne funcioniše normalno - kaže Repac i dodaje da se organizam dece mnogo teže bori sa nesanicom, nego kod odraslih.

Kada je reč o školi kao o mestu na kom deca dižu ruku na sebe, Repac kaže da je to mesto na kome je možda kod njih postajala najveća patnja.

- Takav čin se dešava tamo gde je teška emocija najmanje podnošljiva i gde je sila destrukcija najjače deluje zbog nedostatka samopuzdanja, zrelosti, tolerancije na frustraciju, kreativnog nošenja s problemima - kaže naša sagovornica.

Dodaje da bi deca češće trebalo da razgovaraju sa psihologom, na primer, da to bude u sklopu sistematskog pregleda i da je potreban veći broj stručnjaka.

- Ovi slučajevi šalju alarmantnu poruku društvu da dublje pogleda u oči deteta koje možda nešto bolje vidi od odraslih, ali ne ume da nas obaveže da i mi vidimo svet očima naše dece. Poruka je jasna, kako nositi breme vaspitanja kad se ne podiže moral, obrazovanje, vrednosti, empatija, dobrota, požrtvovan odnos, koji često nisu popularan način ophođenja, jer ga promovišu negativni idoli - kaže Repac.

Skočio sa prozora

Instagram printscreen
S. F. ubio se skokom sa prozora škole

Učenik osmog razreda škole u Kačarevu ubio se skokom sa prozora učionice na drugog spratu juče oko 12.20 sati, nakon što su zvonila zvona za kraj petog časa, tokom koga su đaci imali nemački jezik. 

S. F. je kasnio na čas, jer je prethodno bio sa svojom majkom na razgovoru sa direktorkom škole. Njegova drugarica iz razreda je ispričala za 24sedam da je on u jednom trenutku udario glavom o klupu, a da mu je nastavnica prišla kako bi porazgovarala sa njim, kao i da se u mometnima kada je zvonilo za kraj časa zaleteo i skočio kroz prozor.

24sedam/Ljiljana Keković
Osnovna škola "Žarko Zrenjanin" u Kačarevu u kojoj se dogodila tragedija

Dečak je pao na vrat i ekipe Hitne pomoći su smrt konstatovale na licu mesta. Obdukcija je pokazala da je došlo do pucanja aorte.

Četiri pokušaja samoubistva u školama u decembru

U decembru prošle godine tri učenice su pokušale da se ubiju u školama. 

Devojčica (13), učenica sedmog razreda, pokušala je nasred časa da skoči sa prozora u osnovnoj školi na Novom Beogradu, a tragedija je sprečena zahvaljujući nastavnici. 

Mediji su pisali da je devojčica tog dana dobila jedinicu iz matematike. Učenici su za medije ispričali da je nastavnica pokušavala da smiri devojčicu i govorila joj da će već na sledećem času moći da popravi ocenu, ali ona nije mogla da se smiri i tražila je da se otvori prozor rekavši da se ne oseća dobro. 

U sledećem trenutku se popela na radijator i nagla se kroz prozor, na šta su đaci povikali, a nastavnica je uhvatila za butine i povukla je nazad.

Učenici su ispričali da je nastavnici rekla da sebe mrzi i lupala glavom o ormar. Potom je odvedena u bolnicu.

Devojka (17) iz Kraljeva pokušala je da počini samoubistvo u toaletu srednje škole koju pohađa.

Prema nezvaničnim informacijama, ona je u školskom toaletu pokušala da sebi preseče vene na levoj ruci, ali je u tome pravovremeno sprečena. 

Pixabay
 

U Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu učenica (16) je pokušala da se ubije tako što je, navodno, popila asepsol.

Prema pisanjima pojedinih beogradskih medija, da je nema primetila je drugarica koja ju je našla u toaletu onesvešćenu, a navodno je izjavila da je u flašu sa voodm sipala asepsol i popila jer je htela da se ubije zbog porodičnih problema.

Takođe, u srednjoj zanatskoj školi "Petar Leković" u Beogradu učenik (17) je pokušao da iseče vene. Direktroka škole Vesna Leontijević ispričala je kako je profesorka srpskog jezika tokom časa čula kako dvoje učenika, dečak i devojčica, pričaju kako bi rešenje za sve njihove probleme bilo da oduzmu sebi život, nakon čega je s njima popričala, a potom je čas nastavljen.

Međutim, u pauzi između dva časa, učenik je došao u prostoriju gde su sedeli nastavnici i počeo da razbija šoljice za kafu i čaše u nameri da iseče vene staklom. Profesorke su ga uhvatile za ruke i to sprečile.
Ova škola  bavi se profesionalnom rehabilitacijom učenika sa smetnjama u razvoju i učenju.

Ako trpite pritisak iz bilo kog razloga, a ne možete sami da se izborite sa time, ili pak znate nekoga ko ima suicidne misli, javite se lekaru opšte prakse koji vas može uputiti na stručnjaka za mentalno zdravlje. Takođe, možete kontatirati i sledeće brojeve telefona:

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

Telefon: 011/7777000

PRVA POMOĆ

Psihocentrala

Crnogorska 2/16, Savski Venac, Beograd

Telefon: 064 2288885

Email: [email protected]

Centar Srce

Telefon: 0800-300-303

Email: [email protected].

Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević

Višegradska 26, Beograd

Centrala 011/3636400

Institut za mentalno zdravlje

Palmotićeva 37, Beograd; telefon: 011/3307 500

Paunova 2; telefon: 011/2666 166, 011/2664 555

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike