Oglasio se sud o slučaju zatočene devojčice na Zvezdari: "Majka nema namere da je zanemaruje, otac adekvatan roditelj"

28.03.2023

15:25

0

Autor: M. Brkić

Napominjemo, navedenom presudom maloletno dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, navode iz Prvog osnovnog suda u Beogradu

Oglasio se sud o slučaju zatočene devojčice na Zvezdari: "Majka nema namere da je zanemaruje, otac adekvatan roditelj"
Uroš Pašajlić zatočio i dete i partnerku - Copyright Facebook/Facebook/Urosh

Prvi osnovni sud u Beogradu oglasio se saopštenjem nakon što je osmogodišnja devojčica pronađena neuhranjena u kadi, u stanu na Zvezdari, a za čije zanemarivanje se sumnjiči njen otac Uroš Pašajlić, za kojim se traga.

Iz suda su naveli da je tužbom Gradskog centra za socijalni rad Odeljenje Palilula od 05.04.2016. godine traženo da se majka deteta N. T. potpuno liši roditeljskog prava, a Uroš Pašajlić delimično u odnosu na njihovu maloletnu ćerku L. P.

Facebook/Facebook/Urosh
Ivana L. i Uroš Pašajlić

- Prvi osnovni sud u Beogradu je dana 15.05.2018. godine doneo pravnosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu N. T., i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok je u preostalom delu kojom je traženo da se tužena N. T. potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi U. P. delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev odbijen, a ujedno je odbijen i predlog tuženog U. P. kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava - navode iz suda.

Facebook/Facebook/Urosh
Uroš Pašajlić

Iz suda dodaju da je odluka doneta na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” od 31.05.2017. godine iz kog proizlazi da kod N. T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti, dok je tuženi Uroš Pašajlić ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloletnom L. P., kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje deteta.

- Napominjemo, navedenom presudom maloletno dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, a iz obrazloženja presude proizilazi da je rešenjem Gradskog centara za socijalni rad-Odeljenje Palilula od 13.07.2016. godine maloletnoj L. P. priznato pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine. Ovo je jedini postupak koji je vođen za vršenje roditeljskog prava nad maloletnom L.P. pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu - navodi se u saopštenju suda.

Dodaju da Pašajlić nije osuđivan zbog krivičnog dela nasilja u porodici pred tim sudom.

- Dana 24.03.2023. godine, sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu je dala saglasnost policijskim službenicima da nasilno uđu u stan radi neposrednog hapšenja učinioca krivičnog dela - dodaju iz suda.

Podsetimo, Ivana L. u petak je došla u policijsku stanicu na Paliluli sa polomljenim nosem i masnicama ispod oka i prijavila svog nevenčanog supruga Uroša Pašajlića za nasilje, kao i da drži svoju ćerku godinama zaključanu u stanu na Zvezdari.

Foto:MUP
Uroš Pašajlić

Policajci su odmah reagovali i devojčicu pronašli neuhranjenu u kadi. Brigu o njoj je preuzelo Prihvatilište za decu. 

Za Pašajlićem je raspisana potraga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike