Četnik ubio Bosanca: Jotku skinuo sa trona, pa "dobio metak" u Mitrovici!

26.12.2023

20:45

0

Dejan Steljić, koga je ubio Mića Urošević, devedesetih godina se sumnjičio za ubistvo jednog od Jotkinih saradnika

Četnik ubio Bosanca: Jotku skinuo sa trona, pa "dobio metak" u Mitrovici!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kruševljanin Dejan Steljić, zvani Deja Bosanac, ubijen je na današnji dan 2017. u Kosovskoj Mitrovici. Njegov ubica Mića Urošević, poznatiji kao Četnik, iz Aleksinca, osuđen je na 20 godina zatvora.

Steljić je bio u sukobu sa Zoranom Jotićem Jotkom, jednim od vođa podzemlja u Kruševcu, koji je uhapšen u policijskoj akciji "Sablja", a kasnije i osuđen kao vođa "kruševačke grupe". Urošević je u momentu ubistva Steljića bio u bekstvu od 2014. godine, kada je u obračunu kriminalnih grupa likvidirao jednog, a ranio drugog rivala.

Žrtva je bila dobro poznata srpskoj policiji, a rođena je u Sarajevu. Kada je počeo rat u BiH, Steljić se s porodicom se preselio u Kruševac i odmah pridružio tamošnjim kriminalcima. Nasilna priroda "preporučila" ga je za visokopozicionirano mesto na kriminalnoj lestvici.

Devedesetih je bio sumnjičen za ubistvo jednog od Jotkinih saradnika, ali je kasnije oslobođen te optužbe.

Zajedno sa Goranom Obradovićem, zvanim Suša, važio je za vođu kruševačke kriminalne grupe koja je posle razbijanja Jotkinog klana preuzela primat i, navodno, novac zarađen od prodaje heroina i kokaina prala ulaganjem u nekretnine. Sumnja se i da su se bavili zelenašenjem i preprodajom automobila. Suša je ubijen u septembru 2014. godine.

Specijalcu MUP pretio na letovanju

Bosanac je bio uhapšen u avgustu 2011. godine zbog sumnje da je 1. jula u diskoteci "Trokadero" u Budvi pretio pištoljem M. J., pripadniku Policijske uprave Kruševac, koji je u tom trenutku bio na odmoru. Steljić se sumnjičio da je pretio M. J. kako bi ga naterao da promeni iskaz dat sredinom juna, kada je osumnjičeni napao policajce u Kruševcu.

Zatvorska tuča sa "kavčaninom"

Urošević je posle hapšenja u Kosovskoj Mitrovici bio u pritvoru u tom gradu, ali je zbog kršenja zatvorske discipline prebačen u Prištinu. Tu se, krajem 2018. godine, sukobio sa Podgoričaninom Mariom Miloševićem, bivšim karatistom i saradnikom "kavačkog klana", koji ga je pretukao u sobi za rekreaciju. Posle tih batina Urošević se kretao pomoću štaka. Mario Milošević je inače uhapšen u Prištini u julu 2018. godine po poternici iz Crne Gore zbog optužbe da je učestvovao u ubistvu Radomira Đuričkovića na Cetinju, ali i u egzekuciji Miodraga Kruščića u Podgorici. Prvi put je hapšen 2002. za ubistvo Andrije Mijovića i ranjavanje Aleksandra Bokana na budvanskom šetalištu koje je u tom trenutku bilo puno turista.

Sredinom juna 2017. godine, prilikom rutinske kontrole, kada su ga policajci iz PU Kruševac legitimisali, Steljić ih je napao. Protiv njega je zbog ometanja službenog lica na dužnosti podneta krivična prijava. Među policajcima u interventnoj patroli bio je i M. J., koji je dao iskaz o celom incidentu.

Posle tog napada, Steljić je pobegao iz Srbije, i prema operativnim informacijama, krio se na teritoriji Kosova i Metohije, ali i u Budvi. Upravo je u prestonici crnogorskog turizma, u diskoteci “Trokadero”, u noći između 1. i 2. jula ugledao policajca M. J. koji je bio na odmoru. Sa još nekoliko momaka prišao je M. J., izvadio pištolj i cev prislonio policajcu na grudi.

Počeo je da preti. Vikao je: “Nije ti ovo Kruševac, ovo je druga država, videćeš šta će da te snađe” i “Pazi šta pričaš na sudu”. Iako mu je cev pištolja bila prislonjena na grudi, M. J. se ottrgao i istrčao iz diskoteke.

Protiv Steljića je bilo podneto više od 50 krivičnih prijava. Pre likvidacije, čak četiri godine je kruševački Osnovni sud protiv njega vodio samo postupke zbog napada na policajce i zbog nasilničkog ponašanja.

Pili zajedno u kafani

Ubica Mića Urošević je, u momentu hapšenja, kod sebe imao dokumenta na ime Darko Petrović. Iznoseći odbranu u sudu, tvrdio je da se samo branio, jer ga je Steljić napao.

Ispričao je da su veče pre ubistva njih dvojica pila u kafani i da je Steljić počeo da ga udara. Pobegao je kući, ali je napadač krenuo za njim, sustigao ga i nastavio da ga bije. Uspeo je da uzme revolver, sakriven u kući, rvali su se, a oružje je opalilo. Urošević je, kako je ispričao, pobegao jer je mislio da je napadač ranjen.

Sakrio se dok je Steljić, koga je metak pogodio, izašao iz kola, ali je teško povređen pao na sirenu automobila, pa je buka tog 27. decembra 2017. godine probudila stanare naselja Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici. Dok su istračali na ulicu da vide šta se događa i ko trubi, žrtva je izdahnula. Policija je ubrzo identifikovala Uroševića, locirala ga je i uhapsila. Uz lažnu ličnu kartu, kod njega je nađeno i oružje.

Ubici je 7. septembra 2019. izrečena presuda u prepunoj sudnici, u koju je ušao na štakama, jer ga je godinu dana ranije u pritvoru napao i teško povredio Podgoričanin Mario Milošević.

Sačekuša zbog sukoba u saobraćaju

Urošević se, prethodno, na Kosmetu skrivao gotovo četiri godine, nakon što je 21. januara 2014. godine u obračunu kriminalnih grupa u Aleksincu likvidirao Aleksandra Jocića (29) i ranio S. D. (43). Viši sud u Nišu izrekao mu je kaznu od 20 godina zatvora, koju je potvrdio Apelacioni sud.

Obračunu dva zavađena klana iz Aleksinca prethodila je rasprava sat i po pre pucnjave. Prilikom mimoilaženja automobilima kod Gradske bolnice, Urošević je opsovao Jocića i S. D., koji su se vraćali sa slave u Tešici. Urošević ih je, navodi se u optužnici, pozvao da izađu, da se "pobiju ko ljudi", ali je Jocić nastavio vožnju. Urošević je pozvao mobilnim telefonom Jocića oko ponoći da dođe kako bi "rešili" sukob koji imaju, što ovaj nije prihvatio.

Znajući kojim putem će proći, Urošević ga je sačekao u Ulici Dragčeta Milovanovića kod broja 73. Kada je automobil "micubiši" naišao, Urošević je iz daljine zapucao, ubio Jocića i ranio S. D.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike