Stomatolog iz Kruševca ubijen greškom: DNK oslobodio braću Ždrokinac, jednojajčane blizance!

02.03.2024

08:00

0

Maskirani napadač ispalio više hitaca u grudi poznatog uglednog stomatologa Milutina Rokića

Stomatolog iz Kruševca ubijen greškom: DNK oslobodio braću Ždrokinac, jednojajčane blizance!
Milutin Rokić - Copyright Printscreen/YouTube/Mario Sekulic

Poznati Kruševljanin i ugledni stomatolog Milutin Rokić ubijen je pre 10 godina. Za ubistvo su kasnije bila osumnjičena braća blizanci Dejan i Vojin Stanković, ali su kasnije oslobođeni optužbi, jer DNK analiza nije mogla da utvdi koji je od njih dvojice počinio ubistvo.

Maskirani napadač, u nedelju uveče oko 23 sata, tog 2. marta 2014. godine, sačekao je Rokića ispred stana u prizemlju zgrade u Čupićevoj ulici broj 4 u Kruševcu. Ispalio je hitac iz pištolja i pogodio Rokića u grudi. Lekari su pokušali da ga spasu, ali je oko 5 sati ujutru podlegao povredama na intenzivnoj nezi kruševačke gradske bolnice. U momentu smrti imao je 65 godina.

U momentu kad je ranjen Rokić je puzao više od 30 metara do susednog ulaza kako bi od prijatelja zatražio pomoć. Dušan Tošović ga je poslednji video živog. Rastali su se nekoliko minuta pre nego što je pucano u Rokića.

- Šetali smo po gradu kao što radimo godinama. U povratku je svratio kod mene u stan, a oko 23 sata je rekao da je umoran i pošao kući. Posle pet minuta začuo sam zvono. Otvorio sam vrata i Milutin je pao na mene. Samo je izustio: "Upucali su me“ i stropoštao se na pod u hodniku. Žena je donela jastuk koji smo mu stavili pod glavu. Dok sam mu pomagao, prošaputao je: "Upucao me jedan, ali je imao masku na glavi“. Spolja se nije videla krv, ali kada sam mu podigao bluzu, počela je da curi iz rane ka desnoj strani grudi - pričao je kasnije za medije Dušan Tošović.

Ulaz u Čupićevoj 4, gde je Rokić ubijen, ne zaključava se i nema kamere. Susedni ulaz, u Čupićevoj 2, ima kameru u hodniku, a stanari tvrde da je ubica sa kapom na glavi više od sat vremena stajao sakriven u tom ulazu, a da je prema susednom ulazu pošao tek kada je Rokić izašao iz Tošovićevog stana.

Osumnjičeni blizanci

Milutin Rokić je živeo sam u stanu koji mu je služio i kao ordinacija. Bio je rastavljen od supruge sa kojom ima dvoje odrasle dece, sina i ćerku. U stanu je kasnije sin Dušan primao saučešće prijatelja i rođaka.

Policija je naredne godine uhapsila blizance Vojina i Dejana Stankovića, tada 68-godišnjake iz Kruševca zbog sumnje da je jedan od njih 2. marta 2014. godine ubio poznatog kruševačkog stomatologa Milutina Rokića.

Likvidiran i sin Dejana Stankovića Ždrokinca

Policija je tragala za Stefanom R. osumnjičenim da je 7. maja 2018. godine u centru Kruševca ispalio pet metaka i ubio Vojina Stankovića, sina Dejana Stankovića, sa kojim je ranije imao probleme, ali i fizičke sukobe. Ubijeni je imao isto ime kao i njegov stric.

Stanković, koji je u gradu pod Bagdalom držao nekoliko menjačnica i kladionicu, pre izvesnog vremena je “uzeo na zub” Stefana R, koji je dolazio u njegove lokale. Osim čarki, njih dvojica su se nekoliko puta i potukli, ali ti fizički obračuni nisu prijavljivani policiji.

Vojin Stanković se vratio u Kruševac iz inostranstva, samo nekoliko sati pre nego što je ubijen. Izašao je u grad, seo u baštu kafića u Čolak Antinoj ulici, kad mu je prišao Stefan R. Po običaju, prvo su se verbalno sukobili, da bi zatim osumnjičeni mladić izvadio oružje i Stankoviću ispalio tri metka u grudi, a zatim ga je “overio” pucajući mu u glavu, i to dva puta. Njegov otac Dejan Stanković i njegov brat blizanac Vojin su bili prvi Kruševljani koji su otvorili kladionicu “Ž”.

Vojin i Dejan Stanković bili su kumovi sa Milutinom Rokićem. Braća Stanković, inače, jednojajčani blizanci, nekadašnji su pripadnici Legije stranaca, a u Kruševcu su poznati kao braća Ždrokinac.

Sumnjalo se da je hitac u zubara najverovatnije ispalio Dejan, ali su braća kad su privedena u Više tužilaštvo na saslušanje odbila da govore o zločinu. Na mestu ubistva poznatog kruševačkog zubara ubica je ostavio DNK. Taj trag, međutim, ne otkriva u potpunosti ko je ispalio hitac u Rokića jer, s obzirom na to da je reč o jednojajčanim blizancima, nemoguće je utvrditi koji je od njih toga dana u zgradi ostavio tragove. Njihov DNK je identičan

Živeo u istoj zgradi

Drugi prikupljeni dokazi ukazivali su na to da je oroz povukao Dejan, koji je pre zločina čak i živeo u istoj zgradi u kojoj je stanovao i Rokić. Braća Stanković odranije su poznata policijama čak nekoliko država.

Ranije su osuđivani u inostranstvu i već su služili zatvorske kazne. Bežeći od pravde, završili su u Južnoj Africi, gde su navodno radili čak i u ličnom obezbeđenju tadašnjeg predsednika te zemlje.

- Vojin je, koliko znam, nekoliko puta ranjavan na različitim ratištima. Pričalo se i da su bili izuzetno surovi, da su se iživljavali. U Srbiju su se vratili pre desetak godina - pričao je poznanik braće kad su uhapšena.

Printscreen/YouTube/Rudar 7 Facebook/Vojin Stanković
Dejan Stanković Ždrokinac i njegov sin Vojin Stanković

Dejan se nekoliko godina pre ubstva Rokića iz Kruševca preselio u Umku, a u rodni grad povremeno je dolazio. Najverovatnije su se obogatili u Legiji stranaca i pljačkajući po Evropi. Kad su se vratili u zemlju, Dejan je u Umci otvorio motel, a braća su zajedno u Kruševcu držala i kockarnice. Bili su strah i trepet u gradu pod Bagdalom i niko nije smeo da im se suprotstavi.

Obojica su rodom iz Kruševca, bili su problematični kao mladići, a pre 30 godina otišli su iz Srbije. Navodno su kao plaćenici Legije stranaca radili u Južnoj Africi. Dejan ima državljanstvo jedne južnoafričke zemlje, dok je Vojin kasnije otišao za Švedsku i dobio njihov pasoš. Kad smo otkrili DNK profil i povezali ga sa Dejanom, koji živi u Umci, čekali smo da Vojin dođe u Srbiju kako bismo uhapsili obojicu.

Pogrešio u mraku

Sumnjalo se kasnije da je jedan od osumnjičenih blizanaca u mraku pogrešio i pucao u Milutina Rokića. Ubica je bio ubeđen da nišani šefa kruševačkog kriminalnog klana, koji je nekoliko meseci kasnije takođe ubijen.

Ubicu je snimila i sigurnosna kamera kraj ulaza u zgradu, ali se na snimku vidi osoba sa kačketom na glavi. Ono što je sve vreme zbunjivalo inspektore bio je motiv zločina, jer Milutin Rokić ni sa kim nije bio u sukobu, niti je imao veze sa kriminalom.

Doktor Rokić je bio miran, neupadljiv čovek, sa ustaljenim ritmom života. Nije imao dugove, niti neraščišćenih računa. Nekoliko meseci kasnije ubijen je šef kruševačkog kriminalnog klana Goran Obradović Suša. Interesantno je da je on često boravio kod prijatelja u istoj zgradi u kojoj je pucano u doktora Rokića. Zbog toga je policija verovala da je ubica u mraku pucao na pogrešnog čoveka. Od braće Stanković prilikom hapšenja oduzeta su dva pištolja.

Tokom istrage, Vojin Stanković je posle hapšenja pao na poligrafskom testiranju, dok je njegov brat blizanac odbio detektor laži. Poligraf je pokazao da Vojin laže kad mu je postavljeno pitanje da li je njegov brat Dejan ubio Rokića. Prilikom hapšenja policija je od Dejana Stankovića oduzela dve jakne, koje je nosio noć pre i u vreme kad je zločin počinjen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike