Srbi osmislili sofisticiranu prevaru "rip dil" i bogate Francuze ojadili za tri miliona evra: Kofer falsifikata za kriptovalute

01.02.2023

09:34

0

Autor: Lj.K.

U kući koju je banda koristila pronađeni su luksuzni nakit, satovi, dva "poršea", "bentli"...

Srbi osmislili sofisticiranu prevaru "rip dil" i bogate Francuze ojadili za tri miliona evra: Kofer falsifikata za kriptovalute
Prevara - Copyright Profimedia

Francuska policija razbila je kriminalnu grupu iz Srbije koja je počinila milionsku prevaru. Banda je, kako piše Le Parisien, imala prebivalište u jednom od najluksuznijih delova Pariza, a njihova prevara pod imenom "rip dil" sastojala se u tome što su se bogatim Francuzima predstavljali kao investitori i potom od njih uzimali novac ili dragocenosti, umesto kojih su im podmetali falsifikate.

Policijska akcija u Parizu i Bordou pokrenuta je nakon tužbe jednog od prevarenih u Dordonju.

Prema navodima ovog francuskog lista, "rip dil" je prevara koja podrazumeva ulivanje poverenja žrtvi prilikom predlaganja investicionih transakcija s ciljem krađe gotovine ili dragocenosti zamenjujući ih falsifikatima. Sumnja u krađu kriptovalute dovele su istražitelje na trag ovoj porodici.

Prevaranti su sebe nazivali Filip Pikte, Aleksandar Karlštajn i Ričard fon Štajn. Sa svojim žrtvama sastajali su se u luksuznim hotelima izvan Francuske. Sa jednim od prevarenih sastali su se u Milanu. Ponuda je bila da im on ustupi milion i po evra u kriptovalutama u zamenu za kofer novčanica, koje su bile falsfikati.

Francuski istražitelji identifikovali su još dve žrtve, među kojima je i Amerikanac koji je takođe sreo ovu grupu u Milanu. Tokom razgovora s njim zamolili su ga da se kratko posluže njegovim telefonom, a zapravo su uspeli da skinu šifru za njegov digitali novčanik koji su potom ispraznili.

U kući koju je banda koristila istražitelji su otkrili skrovišta sa luksuznim nakitom, satove, uključujući i Patek Philippe, vredan 130.000 evra. Pronađeni su i 58.000 evra u gotovini, dva "poršea", "bentli" i 280.000 evra u kriptovalutama.

Među uhapšenima je bio i muškarac star 72 godine koji se požalio na zdravstvene tegobe, pa je odveden u bolnicu iz koje je, kako se sumnja, pobegao u Srbiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike