Niškom hakeru ni FBI ne može da uđe u trag: Krstić ispario sa ženom, decu ostavili dadilji! SAD ga traže zbog prevare teške 70 miliona evra

15.12.2022

07:30

7

Autor: Maja Kostić

Iako se činilo da će veliki deo života provesti u nekom od američkih zatvora, u zaštitu njihovih ljudskih prava umešao se i međunarodni sud u Strazburu

Niškom hakeru ni FBI ne može da uđe u trag: Krstić ispario sa ženom, decu ostavili dadilji! SAD ga traže zbog prevare teške 70 miliona evra
Kristijan Krstić i Ksenija Fej Atilano nestali sa adrese - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Niški haker Kristijan Krstić i njegova supruga Ksenija Fej Atilano nisu čekali da Apelacioni sud donese odluku kojom se odbija njihovo izručenje SAD zbog digitalne prevare "teške" 70 miliona evra, nego su još prošle godine, čim su izašli iz pritvora, isparili iz Srbije, pa sad ni FBI ne može da im uđe u trag.

Iako se činilo da im je sudbina zapečaćenja, i da će veliki deo života provesti u nekom od američkih zatvora, usledio je nagli obrt - izručenje je obustavljeno, a u zaštitu njihovih ljudskih prava umešao se i međunarodni sud u Strazburu.

I baš kad se činilo da će ovaj neobičan bračni par mirno u Nišu, sa svojom decom, čekati ishod pravne borbe da ne završe iza rešetaka u Americi, oni su nestali, a svoje četvoro maloletne dece ostavili dadilji.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu Višeg suda i doneo rešenje da se odbije izručenje Kristijana Krstića (46) iz Niša, koga, sa još 10 programera, potražuju SAD, zbog optužbi da su počinili digitalnu prevaru "tešku" 70 miliona dolara.

Nakon istrage FBI, sud u Teksasu podigao je optužnicu protiv 11 hakera, mahom iz Niša, koji se terete za zaveru, internet prevaru i pranje novca. Sumnjiče se da su ukrali oko 70 miliona dolara, uglavnom od Amerikanaca, prodajući im preko interneta nepostojeće kriptovalute.

Naši istražni organi su ih uhapsili i oni su proveli više od dva meseca u istražnom pritvoru, a nakon što su pušteni da se brane sa slobode, pomenuti Kristijan i njegova supruga su nestali, odnosno nisu dostupni pravosudnim organima.

Porodila se sa nanogvicom

Njih dvoje imaju četvoro dece, od kojih najmlađe ima godinu dana a najstarije 14. Jednogodišnjaka otac nikada nije video. Kristijan, inače, ima još troje dece koja žive u Australiji.

Ksenija, poreklom sa Filipina, puštena je tada iz pritvora da se porodi kod kuće, uz nanogvicu, i tada je javno apelovala da se spreči njihovo izručenje.

24sedam/Maja Kostić
Krstićeva supruga Fej Atilano molila da ih država Srbija zaštiti

- Majka sam četvoro dece, naša porodica je bila srećna. Nisam prevarant i nisam ubica da bi se bilo ko ponašao tako prema nama. Supruga nisam videla više od godinu dana, a on nikada nije video naše najmlađe dete. Ja sam srpski državljanin, osećam se kao Srpkinja, rodila sam četvoro dece koja su srpske nacionalnosti. Mnogo patimo zbog toga, jer ako nas izruče, ko zna kada ćemo da vidimo decu, ko zna kada će moj muž da vidi najmlađe dete... Molim predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nam pomogne kako ne bismo bili izručeni, i ako je potrebno da nam se sudi, neka to makar bude ovde, u zemlji gde su nam deca rođena - kroz plač je tada molila Ksenija. 

"Uhvati me ako možeš"

Nakon što je i Kristijanu ukinut pritvor, njima se, od 5. avgusta prošle godine, gubi svaki trag.

Bili su u obavezi da se svakog ponedeljka i četvrtka pojave u Policijskoj upravi u Nišu i tako potvrde da nisu napustili mesto boravka, kako im je, nakon ukidanja pritvora, naložio Viši sud u Beogradu. Međutim, poslednji put javili su se prošle godine i od tada nisu na prijavljenoj adresi. 

Iako su Amerikanci tražili njihovo izručenje, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je preporuku da se sa ekstradicijom pričeka dok se ne utvrde sve okolnosti u vezi s poštovanjem ljudskih prava optuženih, nakon čega im je i ukinut pritvor.

Prijatelji i poznanici opisuju Kristijana Krstića kao izuzetno inteligentnu osobu i adrenalinskog zavisnika, ali kažu i da je sklon promenama identiteta i mesta boravka. Zanimljivo je da je sud svim optuženima oduzeo putne isprave baš zbog opasnosti od bekstva.

Kristijan ima i državljanstvo Australije, a u Manili poseduje nekretnine. Ksenija je državljanka Filipina, dok prema nekim saznanjima koristi i slovenačko ime i prezime, kao i njihovu putnu ispravu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike