Ovde se odvijala krađa decenije: Upali u čiča Dražinu kuću i u njoj rudarili kriptovalutama! (FOTO)

02.09.2021

16:44 >> 16:49

0

Autor: 24sedam

Izvor: RINA

Opština Ivanjica ovoga puta našla se u žiži javnosti, ali ne zbog Nušićijade već krađi struje koja se upravo desila za vreme ove čuvene manifestacije

Ovde se odvijala krađa decenije: Upali u čiča Dražinu kuću i u njoj rudarili kriptovalutama! (FOTO)
Foto: RINA

Priča o nesvakidašnjoj krađi u Ivanjici obišla je Srbiju. U Dražinom domu u centru opštine postavljeni su uređaji za rudaranje kriptovalutama, na osnovu čega je pričinjena šteta veća od 20.000 evra, jer su na taj način potrošili 55.000 kilovata struje. Onaj koji je prvi otkrio ovi krivično delo bio je Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika opštine Ivanjica.

-Danima smo tražili ključeve od katanca koji se nalazio na prostoriji, ali pošto ih nije bilo morali smo da uđemo kako bi obezbedili svetlo za manifestaciju. Prilikom ulaska zatekli smo dve palete sa mašinama, kojima se upravlja preko rutera, daljinski. Iz nekih mojih saznanja da bi čitav postupak bio isplativ, traženje kriptovaluta, potrebno je obezbediti besplatnu električnu energiju. A priključivanjem na brojilo koje nije bilo registrovano u EPS-u to su uspeli. Neko je znao za to, ali sve će utvrditi policija. Faktički krali su struju, jer računi koji su stizali kod nas nisu bili uvećani. Ovo je vrlo organizovana priča – kazao je Mojsilović.

Foto: RINA

Pročitajte još:

Opština Ivanjica ovoga puta našla se u žiži javnosti, ali ne zbog Nušićijade već krađi struje koja se upravo desila za vreme ove čuvene manifestacije.

Foto: RINA

-U četvrtak veče dobio sam poziv od mojih saradnika koi su imali problem sa električnom energijom. Nisu mogli da puste rasvetu koja je paljena jedino u vreme Nušićijade, a korišćenja je za osvetljene Čičinog doma pored samog spomenika. Ulaskom u podrum kuće našli su aparaturu i opremu za rudarenje, odnosno za sakupljanje kriptovalute, grafičke ploče, procesore. Veoma je loše povezano napajanje, pa s tim u vezi najbitnije je da nije došlo do požara jer u prostoriji je bilo preko 40 stepeni, svi kablovi su bili vreli i vrlo lako je moglo doći do požara – rekao je prvi čovek opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Foto: RINA

Mitrović je dodao da opština Ivanjica nije novčano oštećena, ali da je ovaj čin naneo ogromnu štetu Ivanjici i Ravnogorskom pokretu.

Pročitajte još:

-Celokupno zemljište i objekat Čičin dom u vlasništvu su opštine i dati su na korišćenje Ravnogorskom pokretu i ključeve su imali ljudi iz ovog pokreta. Naneta je šteta Ravnogorskom pokretu, ukaljali su ugled i bacili mrlju na našu opštinu. Nezvanično je sve ovo trajalo mesecima iza nas, oko 50 do 55 hiljada kilovata struje je potrošeno i Elektrodistribucija Srbije će zakonski pokrenuti postupak i tražiti naplatu štete – kazao je Mitrović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti