Vojni pilot likvidiran s leđa dok je čekao ćerku iz škole: Osvetio ga KOS, njegove ubice izrešetane u Zemunu!

23.01.2024

08:00

1

Kriminalci Mile Bakić i Milorad Mačešić nikada nisu odgovarali za ubistvo pukovnika Željka Parađine

Vojni pilot likvidiran s leđa dok je čekao ćerku iz škole: Osvetio ga KOS, njegove ubice izrešetane u Zemunu!
Željko Parađina i avion MIG-21: Ilustracija - Copyright Printscreen / Youtube /Rudar7/Pixabay

Ubistvom Željka Parađine, pukovnika JNA i pilota RV i PVO, koji je likvidiran pre 32 godinu u zemunskom kafiću "OK", dok je čekao ćerku iz škole, okončana je sezona lova na njega po Beogradu. Više puta su pokušali da ga ubiju, a na kraju su i uspeli u toj nameri. Likvidirali su ga s leđa, mučki, kriminalci Mile Bakić i Milorad Mačešić, koji nikada nisu odgovarali za ovaj zločin.

Kao elitni pilot ratne vazduhoplovne avijacije Parađina je učestvovao u mnogobrojnim borbenim dejstvima tokom građanskog rata u nekadašnjoj Jugoslaviji. Tog 23. januara 1992. godine kad je smaknut imao je 39 godina.

Iz Komande RV i PVO urgirali su, potom, kod tadašnjeg načelnika beogradske policije Radeta Markovića da se ti kriminalci procesuiraju što pre, ali su oni, umesto toga, oslobođeni. Obojica su kasnije izrešetana na zemunskim ulicama. Načelnik Državne bezbednosti u to vreme Jovica Stanišić pričao je da su Bakića i Mačešića, u znak osvete, ubili “labradori” iz struktura KOS-a pod upravom generala Ace Vasiljevića. To nikad, međutim, nije i zvanično dokazano.

Za vreme rata, pilot Željko Parađina je u Hrvatskoj uništio lansere za SKAD rakete. Tom prilikom, ubijeni su i instruktori iz Nemačke, koja je Hrvatima dala te rakete, kao i 50 hrvatskih vojnika. Na Parađinu je ubrzo potom otvorena sezona lova po Beogradu.

Parađina je rođen 1953. godine u Stanišiću, a uz vojne počasti, sahranjen je u rodnom selu.

"Kurjaci sa Ušća"

Završio je vojnu gimnaziju od 1967. do 1971. godine, zatim i vojnu akademiju i postao pilot lovac-bombarder na avionu "Jastreb" u Skoplju. Neposredno pred raspad zemlje prešao je u Beograd u čuvenu 252. eskadrilu sa nazivom "Kurjaci sa Ušća", koja se proslavila u borbenim dejstvima. Bio je oženjen Slobodankom (rođenom Pejin) i imao je sina i ćerku.

Postoje dve verzije njegovog ubistva. Prema prvoj, naišli su neki lokalni dripci iz devedeesetih koji su ga nekako poznavali i počeli da ga provociraju zbog prezimena. On čovek krenuo da se maši za svoj pištolj CZ-99, ali su oni bili brži.

Printscreen / Youtube /Rudar7
Željko Parađina i policijski uviđaj posle njegovog ubistva

Samo dve nedelje pre nego što je ubijen Parađina, spekulisalo se da je on učestvovao u obaranju helikoptera Evropske unije iznad Novog Marofa zajedno sa pilotom Emirom Šišićem. To je, međutim, kasnije demantovano.

Taj isti Parađina je samo par nedelja pred smrt u borbenoj misiji uništio ogromnu raketnu bateriju koju je hrvatska vojska pripremala u Novim Čakovcima.

- Čovek je bio heroj, a ubijen je u pokušaju da Zemunu učini uslugu i oslobodi ga prisustva nekoliko bitangi koje troše tuđ vazduh i čiji život je neuporedivo manje vredan od njegovog - bio je komentar jednog od očevidaca ubistva.

Akcija kod Čakovca

Prema drugoj verziji, likvidirala ga je hrvatska obaveštajna služba kao osvetu baš za tu pobedu i uništenu raketnu bateriju.

Kružila je, međutim, i treća verzija priče, po kojoj ga je uklonila naša Kontraobaveštajna služba, jer je mnogo znao o paklenim planovima Slobodana Miloševića. Kasnije su nastradali i ostali članovi iz aviona koji je uništio raketni pogon u Hrvatskoj.

Parađina je u novembru 1991. godine bombardovao i uništio protivavionske raketne instalacije Zbora narodne garde kod Čakovca i tom prilikom usmrtio 50 “zengista” i nemačkih vojnih instruktora.

U prilog tezi da iza ubistava Mileta Bakića i Milorada Mačešića zaista stoji KOS ide i činjenica da su njihovi podaci uklonjeni i da je nemoguće danas naći kad su i na koji način likvidirani. Nešto slično urađeno je i kad je svojevremeno kroz špijunku stana u novobeogradskom Bloku 62 ubijen Vjekoslav Kordej. Tada je uviđaj obavila i vojna policija, a u međuvremenu uklonjeni su svi podaci o ovom zločinu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike