EKSKLUZIVNO Mirjana Kordej 27 godina traga za istinom o ubistvu supruga: Hicem kroz špijunku u oko likvidiran vojni poručnik u Beogradu!

27.02.2022

19:45

0

Vjekoslav Kordej usmrćen jednim metkom kroz vrata stana u kom su bili njegova supruga i ćerkica od dve i po godine

EKSKLUZIVNO Mirjana Kordej 27 godina traga za istinom o ubistvu supruga: Hicem kroz špijunku u oko likvidiran vojni poručnik u Beogradu!
kordej ubistvo spijunka - Copyright Privatna arhiva/Profimedia

Vojni poručnik Vjekoslav Kordej likvidiran je hicem kroz špijunku na vratima svog stana na 13. spratu zgrade u Ulici Jurija Gagarina broj 100 u novobeogradskom Bloku 62 pre punih 27 godina. Taj momenat promenio je život njegove supruge Mirjane i od tada ona pokušava da sazna istinu o tome ko stoji iza ubistva njenog muža, kao i ko je počinilac tako svirepog zločina.

O likvidaciji Kordeja veoma se malo pisalo u novinama onda kad se dogodila, a u tadašnjim elektronskim medijima o tom zločinu nije bilo ni reči. Kasnije ovo ubistvo takođe nije pominjano, a o njemu nema nikakvih podataka na Internetu. Slobodno se može reći da je likvidacija Kordeja u javnosti potpuno zaboravljena.

Prema rečima Mirjane Kordej, tajj 8. decembar 1994. godine bio je Vjekoslavu poslednji dan godišnjeg odmora i sutradan je trebalo da se javi na vojni aerdrom u Batajnici, gde je radio. Stanovali su u garsonjeri koju su privremeno dobili dok se ne završi njihov stan na Bežanijskoj kosi.

- Imali smo na vratima sobe jednu šipku koja je ličila na vratilo. On je visio tu i nešto govorio, sedela sam na fotelji dijagonalno od njega, a naša ćerkica od dve i po godine igrala se u kuhinji. Začulo se zvono na ulaznim vratima. Prestao je da priča i, kako je pristor bio mali, trebalo mu je dva koraka do vrata. Pogledao je kroz špijunku i pao. Čula sam nešto za šta sam pomislila da je petarda, jer je bio period pred Novu godinu i često su ih bacali. On mi se izgubio iz vidokruga. Prvih 15 sekundi nisam ni bila svesna šta se dogodilo - seća se tog strašnog trenutka Mirjana Kordej.

Kad je shvatila da joj je suprug ubijen pogotkom u desno oko, kako kaže, uzela je dete i pobegla kod komšinice. Odatle je pozvala svog oca i njeni roditelji su zvali policiju i Hitnu pomoć. Ubrzo je došla policijska patrola, kao i njegovi pretpostavljeni koji su stanovali u blizini. Vojna policija stigla je nekoliko sati kasnije. 

Čekao u hodniku pogodan momenat

Zločin se, kako objašnjava naša sagovornica, dogodio oko 18 časova. Kordejevo telo prevezeno je na obdukciju u Vojno-medicinsku akademiju, iako je istraga poverena običnoj, a ne vojnoj policiji. Vojska je smatrala da je poručnik ubijen kao civil, jer nije stradao na dužnosti, pa su istragu njegovog ubistva, kao i svakog drugog građanina, preuzeli inspektori odeljenja za krvne i seksualne delikte beogradske policije.

Privatna arhiva
 

- Komšinica je čula pucanj i otvorila vrata. Uspela je da vidi samo kako se zatvaraju vrata od lifta, ubicu nije videla. Tanki su bili zidovi u zgradi i uvek smo čuli lift. Znam da se pre zvona na vratima lift nije čuo. Da je ubica došao stepenicama i to bi se čulo, jer bi morao kad se popne da prođe kroz vrata koja su škripala da bi došao do našeg stana. Verujem da je došao mnogo ranije i da je u mraku hodnika čekao pogodan momenat - ubeđena je Mirjana. 

Profesionalno izvedena likvidacija, pa zataškana?

Ubistvo Vjekoslava Kordeja, prema mišljenju kriminologa i onih koji sebe smatraju upućenim, izvedeno je profesionalno i nije isključeno da ga je počinio plaćenik. Kako objašnjavaju naši sagovornici, na to ukazuje način na koji je izvedeno. Činjenica da se istraga nije pomerila i da ubica nije uhapšen mogu da ukazuju i na to da je slučaj zataškan. To što nema podataka o zločinu ni o samoj žrtvi na Internetu, prema mišljenju naših sagovornika, može da ukaže na to da iza ove likvidacije stoji vojna ili državna bezbednost.

Kao nemi svedok zločina ostala je rupa na mestu špijunke na vratima stana. Prilikom uviđaja nije nađena čaura ispaljenog metka, pa se odmah pretpostavljalo da je pucano iz revolvera marke "kolt". Bilo je jasno da ubica nije imao vremena da potraži i pokupi čauru.

Usledila je, kako objašnjava Mirjana Kordej, standardna procedura. Ispitivana je i ona i njeni roditelji i komšije. Više puta je išla u zgradu tadašnjeg Sekretarijata unutrašnjih poslova u Beogradu (danas Policijska uprava za grad Beograd) u tadašnjoj Ulici 29. novembra (danas Bulevar despota Stefana) kako bi davala izjavu. Podvrgnuta je čak i detektoru laži koji je, naravno, prošla. 

Noćni poziv i ime ubice

- Šest ili sedam meseci kasnije zazvonio je u sred noći fiksni telefon u stanu mog oca. Kad se javio, glas sa druge strane ga je pitao "Znaš li ko ti je ubio zeta". Moj otac mu je odgovorio "Zašto? Jel te grize savest?". Ta osoba je tada izgovorila ime i prezime ubice i prekinula vezu. Trenutno ne mogu da se setim tačno tog imena i prezimena, ali znam da tu osobu niko od nas nije poznavao. Lično sam obavestila inspektore koji su vodili istragu o tome i zapisali su to ime i prezime - priča za 24sedam Mirjana Kordej. 

Privatna arhiva
 

Neposredno posle zločina, kako kazuje naša sagovornica, dogodio se još jedan incident. U to vreme imali su belog "juga" koji je bio parkiran ispred zgrade. Neko je preko celog automobila povukao zelenu štraftu. 

Vreme je prolazilo, a nikakvog pomaka u istrazi nije bilo. Godinama je tavorila u mestu. Mirjana Kordej, međutim, i dalje nema mira i traga za istinom.

- Obratila sam se 2015. godine i zaštitniku građana. Iz njegove kancelarije uputili su me na Ministarstvo unutrašnjih poslova ili policiju koja je vodila istragu. Iz Vojnog tužilaštva su me obavestili da oni nisu nadležni. Otišla sam u beogradsku policiju i primio me je jedan mladi inspektor. Bio je upoznat sa slučajem, ali mi je objasnio da oni postupaju po nalogu tužilaštva i uputio me na njih. Pisala sam Višem tužilaštvu i od njih dobila odgovor po mojoj prijavi i da je tadašnji zamenik tužioca radio po zakonu. Ali ja nikoga nisam prijavila. Moja želja je bila da se istraga pomeri sa mrtve tačke i da saznam šta je za sve ove godine otkriveno - objašnjava Mirjana Kordej dok nam pokazuje odgovor Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Napunio bi 28 godina

Naša sagovornica dodaje da ne zna kome bi mogla da se obrati za pomoć kako bi otkrila istinu. O svom suprugu kaže da je bio poručnik protivvazdušne odbrane (PVO) i da je radio na radarskim sistemima. Veruje da ubistvo ima veze sa njegovim poslom. 

Privatna arhiva
 

- Završio je i srednju i višu vojnu školu. Bio je natprosečno inteligentan, pošten, privržen porodici, pametan. Nameravao je da upiše Fakultet organizacionih nauka i sigurno bi daleko dogurao u službi. Nepunih dve nedelje pre ubistva, 28. novembra, prodlavili smo sedam godina braka, a ubijen je pred svoj 28. rođendan, koji bi bio 27. decembra - zaključuje svoju priču Mirjana.

Vjekoslav Kordej sahranjen je na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, iako je rodom iz Darde kod Osijeka. Njegovu porodicu, pre ubistva, zadesila je još jedna tragedija, jer je pod misterioznim okolnostima umro njegov brat po majci, inače Srbin, koji je takođe bio vojno angažovan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike