Mučko ubistvo vojnog pilota koga je osvetio KOS: Likvidiran s leđa dok je čekao ćerku iz škole u Zemunu!

23.01.2022

07:00

0

Željka Parađina u kafiću ubili Mile Bakić i Milorad Mačešić, kasnije izrešetani na zemunskim ulicama

Mučko ubistvo vojnog pilota koga je osvetio KOS: Likvidiran s leđa dok je čekao ćerku iz škole u Zemunu!
Željko Parađina i avion MIG-21: Ilustracija - Copyright Printscreen / Youtube /Rudar7/Pixabay

Željko Parađin, pukovnik JNA i pilot RV i PVO, likvidiran je na današnji dan pre tačno 30 godina u zemunskom kafiću "OK", dok je čekao ćerku iz škole. Ubili su ga mučki, s leđa, kriminalci Mile Bakić i Milorad Mačešić, ali nikada nisu privedeni pravdi.

Parađin je kao elitni pilot vazduhoplovne avijacije učestvovao u mnogobrojnim borbenim dejstvima tokom građanskog rata u Jugoslaviji. Tog 23. januara 1992. godine kad je ubijen imao je 39 godina.

Iz Komande RV i PVO urgirali su kod tadašnjeg načelnika SUP Beograd Radeta Markovića da se ti kriminalci procesuiraju što pre, a oni su oslobođeni!? Kasnije su i oni izrešetani na zemunskim ulicama. Tadašnji načelnik Državne bezbednosti Jovica Stanišić pričao je da su Bakića i Mačešića, u znak osvete, ubili “labradori” iz struktura KOS-a pod upravom generala Ace Vasiljevića. To nikad, međutim, nije i zvanično dokazano.

Za vreme rata 1991-1992. godine, pilot Željko Parađin je u Hrvatskoj uništio lansere za SKAD rakete. Tom prilikom ubijeni su i instruktori iz Nemačke, koja je Hrvatima dala pomenute rakete, kao i 50 hrvatskih vojnika. Posle toga na Parađina je otvorena sezona lova po Beogradu. Više puta su pokušali da ga ubiju, a na kraju su i uspeli u toj nameri.

Parađin je rođen 1953. godine u Stanišiću. Uz vojne počasti, sahranjen je u rodnom selu. 

"Kurjaci sa Ušća"

Završio je VVG od 1967. do 1971. godine, zatim VVA i postao pilot lovac-bombarder na avionu "Jastreb" u Skoplju. Neposredno pred raspad zemlje prešao je u Beograd u čuvenu 252. eskadrilu sa nazivom "Kurjaci sa Ušća", koji su se proslavili u borbenim dejstvima. Bio je oženjen Slobodankom (rođenom Pejin) i imao je sina i ćerku.

Printscreen / Youtube /Rudar7
 

 

Postoje dve verzije njegovog ubistva. Prema prvoj, naišli su neki lokalni dripci iz devedeesetih koji su ga nekako poznavali i počeli da ga provociraju zbog prezimena. On čovek krenuo da se maši za svoj pištolj "CZ-99", ali su oni bili brži. 

Nije oborio helikopter

Samo dve nedelje pre nego što je ubijen Parađin spekulisalo se da je on učestvovao u obaranju helikoptera EU iznad Novog Marofa zajedno sa pilotom Emirom Šišićem. To je, međutim, kasnije demantovano.

Taj isti Parađina je samo par nedelja pred smrt u borbenoj misiji uništio ogromnu raketnu bateriju koju je hrvatska vojska pripremala u Novim Čakovcima.

- Čovek je bio heroj, a ubijen je u pokušaju da Zemunu učini uslugu i oslobodi ga prisustva nekoliko bitangi koje troše tuđ vazduh i čiji život je neuporedivo manje vredan od njegovog - bio je komentar jednog od očevidaca ubistva.

Akcija kod Čakovca

Prema drugoj verziji, likvidirala ga Hrvatska obaveštajna služba kao osvetu baš za tu pobedu i uništenu raketnu bateriju.

Kružila je, međutim, i  treća verzija priče, po kojoj ga je uklonila Kontraobaveštajna služba, jer je mnogo znao o paklenim planovima Slobodana Miloševića. Kasnije su nastradali i ostali članovi iz aviona koji je uništio raketni pogon u Hrvatskoj.

Parađin je u novembru 1991. godinr bombardovao i uništio protivavionske raketne instalacije Zbora narodne garde kod Čakovca i tom prilikom usmrtio 50 “zengista” i nemačkih vojnih instruktora. 

U prilog tezi da iza ubistava Mileta Bakića i Milorada Mačešića zaista stoji KOS ide i činjenica da su njihovi podaci uklonjeni i da je nemoguće danas naći kad su i na koji način likvidirani. Nešto slično urađeno je i kad je svojevremeno kroz špijunku stana u novobeogradskom Bloku 62 ubijen Vjekoslav Kordej. Tada je uviđaj obavila i vojna policija, a u međuvremenu uklonjeni su svi podaci o ovom zločinu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike