Kada policija sme da puca? Beloica i Raičević zbog tog poteza osuđeni, a evo šta kaže zakon

19.01.2023

07:00

0

Miroslav M. ubijen je u ponedeljak uveče na Karaburmi, kada je uperio pištolj prema policajcima i oglušio se na njihova upozorenja da spusti oružje

Kada policija sme da puca? Beloica i Raičević zbog tog poteza osuđeni, a evo šta kaže zakon
Uviđaj Ilustracija - Copyright Profimedia

Kada policija ima pravo da upotrebi vatreno oružje pitanje je koje se poteglo nakon što je policija ubila Miroslava M. (64) u Ulici Salvadora Aljendea u beogradskom naselju Karaburma, koji je na njih potegao pištolj kada su ga sustigli nakon što je opljačkao benzinsku pumpu u Mirijevskom bulevaru.

Miroslav M. je u ponedeljak uveče oko 21.30 sati uz upotrebu vatrenog oružja opljačkao pumpu u Mirijevskom bulevaru, nakon čega se, sa plenom od 4.000 dinara dao u beg. Policajci su ga sustigli 500 metara dalje, u Ulici Salvadora Aljendea.

- Osumnjičeni tom prilikom uperio pištolj prema policijskim službenicima, oglušivši se na njihova upozorenja da spusti oružje, nakon čega su oni ispalili tri hica i usmrtili osumnjičenog - navedeno je u zajedničkom saopštenju MUP-a i Višeg javnog tužilaštva.

Profesor krivičnog prava na Fakultetu bezbednosti Mladen Milošević naveo je za RTS da Zakon o policiji precizno definiše kada je dozvoljeno upotrebiti vatreno oružje.

- Ono se koristi jedino u slučaju kad se drugim sredstvom prinude ne može odbiti istovremeni protivpravni kojim se ugrožava život policijskog službenika ili drugog lica. Dakle upotrebljava se samo kada je apsolutno nužno - rekao je Milošević.

Pixabay/cocoparisienne
Ilustracija

On je objasnio da je, pre nego što upotrebi oružje, policajac dužan da izgovori reči upozorenja koje glase "stoj, policija, pucaću!".

- Ukoliko lice ne postupi po naređenju, policijski službenik je dužan da ispali hitac u vazduh, takozvani upozoravajući hitac u vazduh i tek nakon toga može da upotrebi vatreno oružje - rekao je Milošević.

Ipak, to pravilo, kaže, ima izuzetak.

- Ukoliko bi se time dovelo u pitanje odbrana od napada i dodatno ugrozio život policajca ili drugog lica koje štiti, onda nije dužan da izda ovo upozorenje - naveo je on.

Smeju da pucaju i kada se potegne igračka

Pet člana Zakona o policiji tiču se upotrebe vatrenog oružja.

Antonio Ahel/ATAImages
Ilustracija

Između ostalog, navodi se da "protivpravni napad kojim se ugrožava život policijskog službenika ili život drugog lica smatra se napad vatrenim oružjem, imitacijom vatrenog oružja, opasnim oruđem ili napad drugim predmetom odnosno napad na neki drugi način kojim se može ugroziti život policijskog službenika ili život drugog lica".

U vezi sa time, navodi se da se napadom vatrenim oružjem na policijskog službenika smatra i samo potezanje vatrenog oružja ili pokušaj da se ono potegne. Potezanjem vatrenog oružja smatra se pokret vatrenim oružjem radi njegovog donošenja ili stavljanja u položaj za upotrebu, a pokušajem potezanja smatra se pokret učinjen prema vatrenom oružju, navodi se u zakonu.

Navodi se da upotreba vatrenog oružja nije dozvoljena prema maloletnim licima, osim u slučaju kada je to jedini način za odbranu od neposrednog napada ili opasnosti.

Antonio Ahel/ATAImages
Ilustracija

Takođe, navodi se da policajski službenik ne sme upotrebiti vatreno oružje prema vozilu u pokretu, "osim ako se to vozilo koristi sa ciljem ugrožavanja života ili bezbednosti policijskog službenika ili drugog lica ili ako se iz tog vozila upotrebljava vatreno oružje sa ciljem ugrožavanja života ili bezbednosti policijskog službenika ili drugog lica".

- Kada je neophodno da zaustavi plovilo koje goni na unutrašnjim vodama, policija može prema tom plovilu da upotrebi vatreno oružje da bi ga zaustavila i onemogućila bekstvo lica radi sprovođenja nadležnom organu samo ako to nije postigla upotrebom drugih trenutno raspoloživih sredstava - navodi se u zakonu, a dodaje se da druga sredstva mogu biti zvučna i svetlosna signalizacija, verbalno upozorenje, izdavanje naređenja i pucnji upozorenja pod uslovom da ne predstavljaju opasnost za druga lica.

Kada je u pitanju gonjenje plovila, navodi se da se vatreno oružje neće upotrebiti ako to ugrožava život drugih ili ako to nije neophodno da se sačuva ili zaštiti nečiji život.

Pixabay
Ilustracija

Kada je reč o životinjama, navodi se da se vatreno oružje može upotrebiti prema njima "samo kad od njih preti neposredna opasnost od napada na život i telo lica ili opasnost od ugrožavanja života ili zdravlja ljudi".

Ima osuđenih

Miljan Raičević osuđen je 2011. godine u Višem sudu u Beogradu na 13 godina zatvora jer je, kao pripadnik Interventne jedinice koji je bio na dužnosti, ubio Đorđa Zarića 19. marta 2009. godine u Ulici Omladinskih brigada u Beogradu.

Predsednica sudskog veća Zorana Trajković, obrazlažući presudu, rekla je da je Raičević kriv što je kao policajac na dužnosti pucao Zariću u glavu sa pet centimetara udaljenosti i ubio ga na licu mesta, preneli su tada mediji.

Sudija je u obrazloženju rekla da bi ova presuda trebalo da utiče na sve koji vrše vlast da ne pomisle da im sila i moć koju im je dala država daje pravo i na nekontrolisano nasilje.

Pred sudom je rečeno da je Raičević posle potere za automobilom marke „pežo”, u kojem je Zarić sedeo na mestu suvozača, izašao iz policijskog džipa „micubiši pajero”, repetirao službeni pištolj „zastava” CZ 99, prišao vratima suvozača „pežoa” i naredio Zariću da izađe. Kada je on to uradio, pucao mu u glavu sa pet centimetara udaljenosti i ubio ga na licu mesta.

Inače, izricanje presude je bilo u jednom trenutku prekinuto jer su, kako su pisali mediji, Raičevićeve kolege burno reagovale, a jedan od njih je i vikao na sudiju i opsovao nakon čega su ga uniformisani policajci izveli iz sudnice i legitimisali.

Prema istim informacijama, Raičević je na suđenju govorio da se ne oseća krivim i da je sve radio "profesionalno i po propisima".

ATAImages/ Antonio Ahel
Ilustracija

Policajac iz Tutina Raica Beloica pravosnažno osuđen je u novembru 2021. godine na četiri godine zatvora zbog ubistva Fahrudina Skarepa iz nehata. Beloica je prvostepenom presudom Višeg suda u Užicu bio osuđen na pet godina zatvora, koju je Apelacioni sud  u Kragujevcu umanjio.

U toj presudi se navodi da je u noći između 29. i 30. septembra 2017. godine, dok je bio u akciji sprečavanja šverca, u blizini sela Dolovo, usmrtio Skarepa. On je ispalio jedan metak koji je prošao kroz staklo na vozačevim vratima i teško ranio Skarepa koji je povredama podlegao u novopazarskoj Opštoj bolnici, preneli su mediji.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, Beloica je tvrdio da je savesno obavljao posao i da je pucao u samoodbrani jer je, Skarep hteo da ga udari automobilom u pokušaju da pobegne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike