Na mrežama delio jezive poruke podrške Islamskoj državi, ali i savet za ubistva na našem jeziku: Optužen Srbin za podsticanje na terorizam!

26.12.2022

18:38

1

Igor Despotović je na svojim nalozima objavljivao jezive fotografije i monstruozne savete kako ubiti ljude koji nisu muslimani

Na mrežama delio jezive poruke podrške Islamskoj državi, ali i savet za ubistva na našem jeziku: Optužen Srbin za podsticanje na terorizam!
Hapšenje Ilustracija - Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

Protiv Igora Despotovića (23) iz Beograda Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je pre mesec dana optužnicu zbog sumnje da je podsticao na terorizam čak dve godine putem društvenih mreža. On je na svojim nalozima objavljivao jezive fotografije, ali i monstruozne savete kako ubiti ljude koji nisu muslimani.

U optužnici koja je podignuta protiv Despotovića, kako 24sedam saznaje, navodi se da je u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na terorizam.

Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, kako se navodi, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija na kojima se veliča Islamska država.

On je tako na Instagram nalogu "darul.islam" delio objave koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju, fotografije sa obeležjima ISIS, fotografije na kojima se veliča ova organizacija i njeni pripadnici, kao i pozive na džihad i borbu na Alahovom putu, a identične objave je delio i na svom Telegram kanalu pod nazivom "Darul Islam" na kojem je delio izdanja i zvanične publikacije Islamske države pod nazivom Rumiyah.

Prema navodima optužnice, postojala je i objava na srpskom jeziku u kojoj se izdaju uputstva kako napadati i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput trovanja sarinom. Objavu je podelio u periodu između 27. jula 2020. godine i 21. juna 2021. godine.

Objava na Telegramu

Optuženi se tu nije zaustavio. Pa je tako na Telegram kanalu "Darul Islam" neutvrđenog dana, u pomenutom periodu, objavio fotografiju pripadnika Islamske države popred koga se nalazi automatska puška i tekst na fotografiji: "I kao što oni ubijaju naše žene i decu mi ćemo ubijati njihove žene i decu".

On je takođe na Instagram nalogu 3. juna 2021. godine objavio fotografiju naoružanih pripadnika Islamske države i Envera El Alvakija jednog od njenih vođa sa mikrofonom u ruci uz tekst: "Izlazak u borbu na Alahovom putu neće skratiti tvoj život, pa možeš umrijeti kao šeid, a možeš umrijeti kao kukavica".

Profimedia
Jedan od džihadista

Na Instagram nalogu 6. juna 2021. godine objavio je fotografiju naoružanih i maskiranih pripadnika Islamske države i tekstom pored fotografije: "Alah zaista voli one koji se na Njegovu putu bore u redovima kao da su zdanje utvrđeno"

Kako se navodi u optužnici, Despotović je objavio tekst "Utjecaj napada Mudžahida na ekonomiju Musharika" sa detaljnim opisom mogućih gubitaka u slučaju napada na neku državu koji su podeljeni na direktne gubitke, gubitke u velikoj meri i gubitke u srednjoj meri. Podelio je i fotografiju na kojoj se nalazi osoba okrenuta leđima koja drži u ruci zastavu Islamske države sa naslovom "Pobeda je u džihadu" i "A ne u rečima zalutalih daija i lažnim obećanjima taguta".

Despotović se tereti i da je na svom Instagramu objavio i fotografiju kolone vozila na kojima su naoružani ljudi i zavesa islamske države na kojoj se nalazi citat: "O muslimani, vaš život je džihad, vaš ponos je džihad i vaše postojanje je presudno vezano za džihad".

"Slava se stiče krvlju"

Na Instagram nalogu objavio je fotografiju osobe u maskiranoj uniformi i fantomkom na glavi koja drži zastavu Islamske države u ruci i tekst: "Terorizam je da musliman živi slobodno, ponosno, časno i muslimanski".

Objavio je, kako se navodi, fotografiju vođe terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Ladena i njegov citat: "Slava se stiče krvllju, a lavovi umiru braneći svoju jazbinu".

AP Photo/Khalid Mohammed, File
Pripadnik ISIS-a

Islamista iz Srbije Despotović, kako smo već pisali, hapšen je i ranije. On je još 2017. godine kao Srbin vehabija, pripremao krvavi teroristički napad u strogom centru Beograda. Njega su tada uhapsili operativci Službe za borbu protiv terorizma.

Igor je pre nekoliko godina primio islam i bio je na stalnoj vezi sa vođama ISIS, a uhapšen je tada u trenutku dok se pripremao da otme kamion kojim je hteo da uleti u Knez Mihailovu ulicu i pregazi što više ljudi. Kod njega su nađeni detaljni planovi za napad, kao i prepiska sa radikalnim islamistima iz Sirije i Zapadne Evrope.

U njegovom telefonu nađen je plan „Taktike pravednog terora – napad kamionom“, u kojem je detaljno opisano kako odabrati lokaciju i doći do kamiona ili kombija. Sumnja se na to da je hteo da prekopira scenario iz Barselone, da ubije nekog vozača, otme kamion i da njime uleti u Knez Mihailovu iz pravca Pariske ulice do Kalemegdana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike