OTKRIVAMO Ko je Srbin vehabija uhapšen zbog sumnje podsticanja na terorizam: Planirao da gazi ljude u centru Beograda!

18.02.2022

10:08

0

Kod Igora Despotovića nađeni detaljni planovi za napad i prepiska sa radikalnim islamistima iz Sirije i Zapadne Evrope

OTKRIVAMO Ko je Srbin vehabija uhapšen zbog sumnje podsticanja na terorizam: Planirao da gazi ljude u centru Beograda!
hapšenje - Copyright 24sedam/Goran Sivački MUP printscreen

Vehabija koji je, zbog sumnje da je podsticao na terorizam, uhapšen u Beogradu je Igor Despotović koji je još 2017. godine kao Srbina vehabija, pripremao krvavi teroristički napad u strogom centru glavnog grada. Njega su tada uhapsili operativci Službe za borbu protiv terorizma.

On je pre nekoliko godina primio islam i bio je na stalnoj vezi sa vođama ISIS, a uhapšen je tada u trenutku dok se pripremao da otme kamion kojim je hteo da uleti u Knez Mihailovu ulicu i pregazi što više ljudi. Kod njega su nađeni detaljni planovi za napad, kao i prepiska sa radikalnim islamistima iz Sirije i Zapadne Evrope.

Izvori iz BIA i MUP-a kažu kako je on imao u laptopu i mobilnom telefonu detaljne nacrte i planove napada koji je trebalo da izgleda kao onaj u Barseloni iz avgusta 2017. godine kad je Marokanac Junes Abujakub kombijem uleteo u masu ljudi ispred šoping centra na La Rambli.

Kako se saznaje, on je delovao samostalno, ali BIA i MUP intenzivno su proveravali da li  postoje tragovi koji bi potencijalno mogli odvesti do drugih radikalnih islamista.

U njegovom telefonu nađen je plan „Taktike pravednog terora – napad kamionom“, u kojem je detaljno opisano kako odabrati lokaciju i doći do kamiona ili kombija. Sumnja se na to da je hteo da prekopira scenario iz Barselone, da ubije nekog vozača, otme kamion i da njime uleti u Knez Mihailovu iz pravca Pariske ulice do Kalemegdana - navodi se u adminsitraciji istrage.

Kako se navodi, reč je o muškarcu koji je našim vlastima bio „bezbednosno interesantan“ u avgustu 2016.godine.

Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam, posle njegovog hapšenja smatrao je  da je vrbovanje vehabija u Beogradu sve uočljivije.

- Srbija, hvala Bogu, ima dobro uređen sistem bezbednosti i deluje preventivno. Beograd, kao glavni grad moguća je meta islamista, a dobri odnosi sa Rusijom mogu biti dodatni motiv teroristima - rekao je za medije tada Galijašević.

Igor Despotović biće saslušan u Tužilaštvu za organizovan kriminal u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike