"Prosio sam četiri dana, nisam nikoga hteo da povredim": Oči u oči u sudnici sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem!

16.12.2022

19:45

0

Autor: M. Brkić

Optužnicom se tereti da je novinarki J. R. ugrozio sigurnost dok ga je intervjuisala

"Prosio sam četiri dana, nisam nikoga hteo da povredim": Oči u oči u sudnici sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem!
Igor Milošević - Copyright Printscreen/TV IN INformer

Višestruki silovatelj Igor Milošević danas je na suđenju povodom ugrožavanja sigurnosti novinarki Informera, za koje se sumnja da je počinio krajem septembra tokom davanja intervjua, izneo detaljnu odbranu prilikom koje je naveo da ni u jednom trenutku nije pomislio da nekoga povredi ili uvredi.

Optužnicom se tereti da je novinarki J. R. ugrozio sigurnost jer joj je tokom intervjua 27. septembra rekao: “Ako sam naumio da vas silujem, ja ću to uraditi, ako imam slobodu, ako nema kamermana da me spreči, ako nema bilo koga da me spreči”, kao i: “Ako dođem da vas ubijem, ja ću da vas ubijem ako nema ko da me spreči”, što je kod nje stvorilo osećaj straha i ugroženosti za sopstvenu bezbednost.

24sedam/Profimedia/Serbia live
Igor Milošević

Milošević je doveden u sudnicu Prvog osnovnog suda u 12 sati i praktično posle nekoliko trenutaka sudiji je rekao da ne želi advokata.

-Odstranite advokata iz sudnice! - rekao je Milošević, na šta mu je sudija rekla da mora da ima branioca po službenoj dužnosti, te da o tome ne odlučuje on već zakon.

Kada je bilo reči o adresi na kojoj živi, Milošević je rekao da mu je "opština srušila kuću".

- To što mi se stavlja na teret nije istina! - rekao je on.

Na pitanje sudije "Da li se oseća krivim", izjavio je: "Ne, daleko bilo!"

Tužilac je u svom uvodnom izlaganju predložio da sud odredi novo psihijatrijsko veštačenje Miloševića, na okolnosti njegove uračunljivosti u vreme izvršenja krivičnog dela, jer, kako je naveo, "tužilaštvo nije saglasno sa nalazom koji je dat od prethodne komisije". Zatraženo je i da se sasluša predstavnik prethodne komisije.

Milošević je potom, nastavio sa zahtevanjem da se brani sam, tvrdeći da ništa nije uradio, te da ne želi advokata "kako i njega ne bi napali, kao što su napali novinarke", na šta mu je sudija ponovila da mora da ima branioca.

Miloševićev advokat složio se sa predlogom tužioca na šta je Milošević burno reagovao:

- Hoće da me naprave ludim! - uzviknuo je, nakon čega ga je sudija opomenula na njegovo ponašanje. 

- Igore, upozoravam vas na vaše ponašanje. Ne obraćajte se tužiocu ili bilo kome drugom dok vam se ne da reč. Niko neće da vas napravi ludim, mi nismo lekari, postoje ljudi koji se bave time - rekla je sudija.

Sud je usvojio ovaj predlog tužilaštva.

"Prosio sam četiri dana, iz Informera su mi jedini pomogli u Srbiji"

U svojoj odbrani Milošević je naveo da je 20. septembra izašao iz zatvora, te da je do 24. prosio na ulici. Rekao je da je želeo da ode u prihvatilište u Kumodraškoj ulici, međutim, nije imao važeću ličnu kartu.

Printscreen/Twitter/Lovac na neke od njih!
Igor Milošević

Četiri dana kasnije je, kako je rekao, sreo druga koji mu je dao 2.000 dinara. Potom je, kako je naveo, otišao u PS Palilula da izvadi novu liču kartu, kada mu je na ulici prišla novinarka J.R.,  i rekla da "bi želeli da urade priču sa njim".

- Ne volim tu vrstu publiciteta, ali da sam odbio, onda bi me zbog toga napali. Zaposleni iz Informera su mi jedini u Srbiji pomogli. Ovo što vidite na meni, to su mi oni dali kao i dve novčanice od 50 evra - rekao je Milošević, pokazujući na sive patike, sivu trenerku i plavu duksericu na sebi. Od tih para je, kako je rekao, kupio telefon.

Ispričao je potom da je sa novinarkom i još jednim mladićem, vozačem, seo na kafu u lokal na Bogosloviji, nakon čega su mu ponudili da ide sa njima u redakciju, na šta je on pristao.

Nakon toga se osvrnuo na intervju.

- Postavljali su mi pitanja o mladosti, pričali smo o tome kako je majka dozvoljavala ocu da me bije. Bio sam u tri doma do 14-te godine. Sa 14 godina bio sam u popravnom domu jer sam obio austrijsku ambasadu, a pre toga obdanište. Više sam para našao u obdaništu, nego u austrijskoj ambasadi, možete li da zamislite? - priča Milošević.

"Opametio sam se"

Naveo je da sporne rečenice izgovorio "kada je govorio u kontekstu da je to mogao da uradi u uzrastu od 10 do 14 godina, kada za to nije mogao krivično da odgovara, a ne sada".

- Ja prelivam od zakona gospođo. Ja nisam lud da bih to sada uradio. Kada me glad nije naterala da ukradem...prosio sam na Bajlonijevoj pijaci za jabuku, paradajz, u pekari su mi dali burek i jogurt. Društvo me je prihvatilo, ali imam prošlost - dodao je.

Dodao je da su mu zaposleni u Informeru nakon intervjua dali stvari, a da je potom sa J.R. i još nekoliko zaposlenih otišao do Kumodraške jer su, kako je rekao, oni želeli da mu nađu smeštaj, međutim rečeno im je da postoji procedura.

Sudija ga je potom pitala kako je siguran da neće ponovo silovati.

- Zašto opet da odem u zatvor za bilo šta? Opametio sam se, hajde malo da proživim život. Da sam ukrao žvaku znam da bi me svako osudio na najstrožiju kaznu. Zašto bih bilo kome načinio štetu, zato što sam imao lošu prošlost? - dodao je.

Na pitanje tužioca zašto sporne rečenice govori u prvom licu i u sadašnjem vremenu, rekao je da "je opisivao šta je radio u mladosti", dodajući da nije izgovarao da će opet izvršiti krivično delo.

- Rekao sam da mogu da ubijem i silujem, kao dete do 14 godina, a da za to ne odgovaram. Ja kao dete sa 14 godina mogu da izvršim i teroristički napad - rekao je on.

Milošević je naveo da se kaje što je te rečenice izgovorio novinarkama, te da nije imao nameru nikoga da povredi ili uvredi.

- Da sam znao da će ovako da ispadne, ne bih im se ni okrenuo - rekao je Milošević.

Odgovarajući na pitanje sudije, kazao je da bi na isti način razgovarao sa muškim novinarima.

Njegov branilac ga je potom upitao da li je tokom intervjua osećao nagon za silovanjem.

- Nemam takav nagon, nisamo tome razmišljao, kod njih sam, sa moje strane, ušao i izašao sa poštovanjem - rekao je Milošević.

Novinarka: "Osećala sam strah jer mislim da nije sposoban da iskontroliše nagone"

Potom je ispitana oštećena novinarka koja je rekla da je sporne rečenice Milošević izgovorio kada ga je njena koleginica pitala da li može da garantuje da neće počiniti krivično delo, što se kosi sa njegovom izjavom.

Navela je da je imala strah od pristupanja intervjuu, zbog čega je išao kolega s njom da ga traže, a da je tokom intervjua strah postajao sve jači. Navela je da je "osećala strah jer misli da on kao osoba nije sposoban da iskontroliše nagone". Rekla je da je želela ga skloni sa ulice, jer joj je, kako je navela "bilo važno da nikoga ne povredi".

- Meni Igor nije direktno pretio, ali se plašim da bi mogao da ugrozi mene i sve druge žene - rekla je novinarka.

Sledeće ročište zakazano je za kraj januara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike