Srpski fudbaleri u carstvu droge: Dušan krijumčario kokain u Holandiji, Predrag u Španiji, a Dragan "pao" sa tabletama ekstazija!

04.12.2022

07:00

0

Sin Ilije Petkovića uhapšen u akciji holandske policije, a ranije dolijali Predrag Stanković u Španiji i Dragan C. u Nemačkoj

Srpski fudbaleri u carstvu droge: Dušan krijumčario kokain u Holandiji, Predrag u Španiji, a Dragan "pao" sa tabletama ekstazija!
Dušan Petković i Predrag Stanković krijumčarili kokain: Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay MN press

Vest da je bivši fudbaler i sportski direktor OFK Beograda Dušan Petković (48), inače sin proslavljenog fudbalera, trenera i selektora Ilije Petkovića, uhapšen u Amsterdamu kao pripadnik organizovane kriminalne grupe u akciji holandske policije, koja je krijumčarila 115 kilograma "kavačkog" kokaina, šokirala je srpsku javnost. On, međutim, nije jedini Srbin koji je sportsku karijeru zamenio švercom droge i koji je "pao" u svetu.

Dušan Petković uhapšen je zajedno sa pripadnikom "kavačkog klana" Damjanon Roganovićem, kao deo organizovane grupe.

U zajedničkoj međunarodnoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, BIA, MUP, nadležnih javnih tužilaštava Belgije i Holandije, Evropola i Evrodžasta uhapšeno je osam osoba i zaplenjeno ukupno 115 kilograma opojne droge kokain. Uhapšeni se sumnjiče za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Sumnja se da su pripadnici ove kriminalne grupe sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine kokaina u luku Roterdam i dalje transport ove droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga, ukupno zaplenjeno 115 kilograma te droge.

Prilikom intervencije policijskih snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče, od čega je u svakoj ploči bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama. Pored kokaina pronađenog u betonskim pločama, na licu mesta pronađeno je još 37 paketa sa drogom, a ukupno je u hangaru u Arlonu pronađeno 103 paketa kokaina, neto mase 115 kilograma.

Čitav život u fudbalu

Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko Nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do Nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

MN Press
Dušan Petković

Mlađi Petković je čitav život u fudbalu. Zabeležio je sedam nastupa za reprezentaciju Srbije i Crne Gore. Igrao je na poziciji odbrambenog igrača, a klub sa najviše utakmica bio mu je matični OFK Beograd. Tu je i ponikao kao fudbaler, prošao mlađe kategorije, a igrao i za prvi tim u četiri navrata.

Ovo zapravo najbolje pokazuje kakva je bila karijera Dušana Petkovića, jer kad god je ostvario neki transfer - brzo se vraćao u OFK Beograd. Igrao je još za Majorku, Jokohamu, Volfsburg, Nirnberg, Spartak iz Moskve i moskovski Saturn. Dušan je poslednjih nekoliko meseci pomagao OFK Beograd kao sportski direktor kluba sa Karaburme, ali bez vidljivih rezultata. 

Njegov otac bio je Ilija Petković (1945 - 2020), slavni jugoslovenski fudbaler i selektor fudbalske reprezentacije Srbije i Crne Gore na Mundijalu 2006. godine u Nemačkoj, na koji je stariji Petković vodio i svog sina kao reprezentativca.

Devet godina robije

Bivši srpski fudbaler Predrag Stanković (51) osuđen je 2016. godine u Španiji na kaznu od devet godina zatvora zajedno sa još pet osoba zbog šverca droge. On je bio član kriminalne grupe koja je uhapšena još 2009. godine u "Operaciji Ciklon" zbog šverca 950 kilograma kokaina iz Argentine u Španiju. Droga, čija je vrednost procenjena na 64,4 miliona evra, zaplenjena je u Kadizu i Valensiji.

MN Press
Predrag Stanković iz igračkih dana

Najveće zatvorske kazne zaradili su vođe kriminalne grupe, Zoran Matijević i Huan Karlos Balbastre, koji će iza rešetaka provesti 11 godina.

Stanković je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, za koju je igrao od 1994. do 1996. godine, a branio je još boje OFK Beograda, Zemuna i španskog Herkulesa.

Po završetku karijere Stanković se nastanio u Španiji, gde je radio kao fudbalski menadžer do hapšenja 2009. godine.

Pun kamion ekstazija

Bivši fudbaler iz Srbije Dragan C. (30) osuđen je u Nemačkoj na dve i po godine zatvora zbog šverca droge. Carinici su u njegovom kamionu pronašli čak 34.000 tableta ekstazija. Kako je tvrdio na suđenju, drogu je prevozio da bi “odradio” dug za kocku, ali iz straha nije želeo da otkrije za koga je radio.

Zaplenjen ekstazi u kamionu foto: Zoll
Tablete ekstazija zaplenjene u kamionu

Carinici su 4. avgusta 2020. godine izdvojili kamion na auto-putu, u blizini Reinbolena, zbog detaljnijeg pregleda. Među tonom keksa pronađeno je 15,3 kilograma tableta ekstazija. Droga je pronađena u prikolici, spakovana u tri torbe koje su bile skrivene ispod zelenog peškira.

Prema pisanju nemačkih medija, Dragan C. je na sudu izjavio da je ranije bio profesionalni fudbaler u beogradskom fudbalskom klubu Crvena zvezda, ali da je zbog povrede morao da završi karijeru. Od tada se bavio prevozom robe.

Osim u fudbalu, Dragan nije imao sreće ni u kocki. Kako je ispričao na sudu, dugovao je oko 5.000 evra, zbog čega je pristao da obavi posao za narko-dilere. Kada ga je sudija upitao zašto nije podigao kredit za to, Draganov advokat je odgovorio: “To nije legalan kazino kakav poznajemo, novac je dobijao od “određene gospode”. Deo duga je hteo da isplati sa 1.500 evra, koje je trebalo da dobije za prevoz droge. Zbog gubitka 34.000 tableta, čija vrednost na ulici dostiže 250.000 evra, plašio se da će se suočiti sa odmazdama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike