Profesorka žrtva nasilja pozvana u tužilaštvo: Istraga incidenta u Tehničkoj školi u Trsteniku

24.11.2022

17:22

0

Profesorka Marija Stevanović bila žrtva fizičkog, psihičkog i digitalnog nasilja

Profesorka žrtva nasilja pozvana u tužilaštvo: Istraga incidenta u Tehničkoj školi u Trsteniku
Profesorka prošla torturu pre nekoliko meseci - Copyright Foto:Printskrin/Tviter

U Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu formiran je predmet o teškom incidentu u Tehničkoj školi u Trsteniku. U tužilaštvo je stigao izveštaj Policijske stanice Trstenik, a profesorka Marija Stevanović, pozvana je da se izjasni o događaju.

Incident u učionici u kome je profesorka bila žrtva fizičkog, psihičkog i digitalnog nasilja praktično je potpuno rekonstruisan.

Đaci I. K. (17), N. Ž. (17) i M. M. (18) zakasnili su za čas, što im nije bio prvi put. Kako se vidi na snimku, koji će biti uvršten u dokazni materijal, pre nego što je N. Ž. izmakao stolicu profesorka mu je sugerisala kroz pitanje da nije pristojno nekome stajati iza leđa. Potom je N.Ž., izmakao stolicu, dok su I. K. i M. M. snimali događaj. Tačnije, incident je 24 sata bio na Instagram storiju, gde je prethodno bio uživo prenošen. Kasnije je i deljen preko vibera.

 

 

Na tužiocu za maloletnike je odluka o eventualnom pokretanju “prethodnog postupka” (poput predistražnog u slučaju punoletne osobe). Ukoliko se krene u postupanje, moguća su dva scenarija: primena vaspitnih naloga, koji je više edukativno sredstvo, bez pokretanja krivičnog postupka, ili pokretanje “pripremnog postupka” sudiji za maloletnike (slično suđenju punoletniku), što može povući i krivične sankcije. Nezavisno od tužilačkog postupanja, odvija se vaspitno-disciplinskih postupak.

Poslednja nezvanična informacija iz izvora bliskih školi je da roditelj jednog od učenika, za koga je Veće juče predložilo meru isključenja, razmišlja da tuži školu. Zvanične tužbe, međutim, još nema u Osnovnom sudu u Trsteniku niti u Privrednom sudu u Kraljevu.

Profimedia Pixabay
Ilustracija

U školskom kolektivu, koji je jednoglasno podržao koleginicu, ne isključuju mogućnost da do tužbe dođe, ukoliko se usvoji predlog o isključenju. To bi onda, smatraju, bio treći pokušaj da se spreči okončanje vaspitno-disciplinskog postupka.

Nastavničko veće je na kraju jednoglasno predložilo da se osim N. Ž. (17), iz škole isključi i M. M. (18), dok se I. K. (17) dan ranije ispisao iz škole i time objektivno preduhitrio konkretne sankcije. U Pravilniku o vaspitno disciplinskoj i materijalnog odgovornosti učenika stoji da je, “ukoliko se u toku trajanja postupka, učenik ispiše iz škole, škola u obavezi da u prevodnicu unese napomenu da je protiv tog đaka pokrenut postupak”.

Konačno rešenje o ishodu postupka daje direktor škole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike