Bizarna smrt u Timočkoj krajini: Lovci preminuli na isti dan i na istom mestu, meštani za sve krive vlašku magiju

19.11.2022

22:50

1

Autor: 24sedam

Tog leta su lovci otišli u šumu, na čeki između zaječarskih sela Vratarnica i Zagrađe. Posle toga je sve misterija

Bizarna smrt u Timočkoj krajini: Lovci preminuli na isti dan i na istom mestu, meštani za sve krive vlašku magiju
Nenad Stanojević ubijen u šumi:Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Najčudniji smrtni slučaj u Timočkoj krajini dogodio se pre pet godina kada su dvojica prijatelja, lovci, preminuli u šumi, baš na istom mestu i baš u istom danu.

Tog leta su lovci otišli u šumu, na čeki između zaječarskih sela Vratarnica i Zagrađe.

- Pošli su i dvojica prijatelja, članovi Lovačkog kluba "Timok Mali Izvor", Ljubiša Tomić (58), trgovački putnik, i Zoran Gmitrović (54), radnik u JP "Železnice Srbije". Sve je bilo uobičajeno. Ali, kada smo se vratili kući, pozvali su telefonom članovi Ljubišine porodice i pitali gde je on jer se nije vratio kući iz lova – pričali su tada lovci.

Čim su čuli da im se prijatelj nije vratio, lovci, među kojima je bio i Zoran Gmitrović, vratili su se do ulaza u selo Vratarnica i videli njegov džip. Krenuli su u šumu da ga traže, i nažalost, ugledali su njegovo telo.

RINA
 

- Bili smo u šoku, nismo mogli da verujemo da gledamo Ljubišu kako nepomično leži, a do pre par sati smo razgovarali. Najednom, Zoran se uhvatio za grudi. Nije ni jauknuo, samo se srušio. Strašno je bilo! Pokušavali smo da ga povratimo, osvestimo, ali bez uspeha. Ležao je nepomično nedaleko od Ljubiše… - kazali su lovci tada.

Oni su odmah pozvali hitnu pomoć, ali nažalost, lekari su samo mogli da konstatuju da su obojica lovaca preminula i to obojica od srčanog udara. Otišli su jedan za drugim, na istom mestu, sa samo nekoliko sati razlike.

Vlaška magija na delu i Šumska majka

Meštani veruju da je ovo delo vlaške magije i, kako navode, veoma su zaplašeni.

Kažu da se nikad nije dogodilo da dvoje ljudi ovako umre i tvrde da je ovo delo takozvane Šumske majke.

Legenda kaže da je Muma Paduri vrhovno vlaško božanstvo. Ona vlada zemljom, prelepa je, ima dugu puštenu kosu i dugu haljinu. Međutim, najčešće se pojavlje kao odrpana starica. Njen pomoćnik se zove Tartor.

Verovanje kaže da njih dvoje leti stalno izlaze u šumu, da igraju kolo u koje ponekad uvuku "obične smrtnike". Opet, postoji i sledeći opis: Šumska majka je u  slovenskoj mitologiji ženski šumski demon, ona je gospodarica i čuvar šuma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike