Ispovest čoveka koji je PRISUSTVOVAO RASKIDU CRNE SVADBE: Pogledajte detaljan opis jezivog običaja! Kraj je najmorbidniji! (VIDEO)

21.11.2021

17:00

1

Etnolog Aleksandar Repedžić do detalja je opisao kako izgleda raskid crne svadbe, morbidnog običaja venčavanja živih i mrtvih ljudi

Ispovest čoveka koji je PRISUSTVOVAO RASKIDU CRNE SVADBE:  Pogledajte detaljan opis jezivog običaja! Kraj je najmorbidniji! (VIDEO)
DSCF2447 - Copyright Serija Crna svadba Promo/Firefly productions

Crna svadba je vlaški običaj koji je sada u centru pažnje zbog istoimene serije. Etnolog Aleksandar Repedžić objasnio nam je da je zapravo čin raskida svadbe mnogo važniji od samog “venčanja”.

Za istočnu Srbiju i Vlahe se vezuju mnoge priče i legende, a najčešće one u kojima se tvrdi da je ovaj kraj obavijen magijom i naseljen brojnim vračarama. 

Činjenica je da Vlasi imaju veoma bogat ritualni život, da su njihovi običaji posmatračima ponekad čudni i da je to posledica snažnog kulta mrtvih koji postoji u njihovoj kulturi. 
Etnolog Aleksandar Repedžić je i sam Vlah po ocu (mada u šali kaže da je 100 odsto Vlah, jer u Bosni, iz koje potiče njegova majka, Hrvati i Bošnjaci Srbe nazivaju “Vlasima”), je još kao tek upisani student imao prilike da prisustvuje izuzetno retkom običaju crne svadbe, odnosno njenog raskidanja.

“Vrlo emotivno sam doživeo, to je bio moj prvi teren, tek sam upisao fakultet, čuo sam da sam položio prijemni i krenuo sam na teren. Druga stvar, dečko koji se utopio je bio približno mojih godina, svega godinu dana stariji, jako emotivno sam to doživeo. Kad se pogleda šta sve radimo za mrtve da im omogućimo i na onom svetu, i te kako je bolno i emotivno”, rekao je Repedžić voditeljki emisije Mariji Atanasković.

Naime, Vlasi veruju da nakon smrti pokojnici žive na onom svetu, kao i na ovom, samo što na onom svetu nema svetla ni vode, pa su sveće i voda jako bitni elementi na sahranama i pomanama (daćama koje se daju do sedme godine).

Konkretno u ovom slučaju, baka pokojnika je sanjala da je on na onom svetu našao sebi ženu, ali da ne može da se oženi jer nije oženjen na ovom svetu. Devojka sa kojom je bio u vezi pre smrti je odbila da učestvuje u ritualu crna svadba, ali je to prihvatila njegova najbolja drugarica.

Ona je preuzela ulogu njegove neveste na ovom svetu, kao i obavezu da godinu dana nema dečka, da se ne zaljubi i ne stupa u seksualne odnose. 

Za razliku od serije, nevesta ne nosi belu venčanicu, “svadba” je samo neka vrsta preuzimanja nabrojanih obaveza.

Poslednje kolo uz muziku

Međutim, godinu dana nakon sahrane, organizuje se pomama (daća) na kojoj se crna svadba raskida. Svatovi sa okićenim kolima odlaze na grob, tamo se lomi barjak na kojem piše ime i prezime preminulog, kao i godine njegovog rođenja i smrti. Zatim se okupljeni vraćaju kući, namenjuje se hrana i voda, a onda se igra poslednje kolo uz muziku. 

“Kada se kolo završilo, kada je muzika prestala da svira, onda je baka rekla da je Crna svadba raskinuta i da prestaju dotadašnje devojčine obaveze”, objasnio je etnolog za emisiju “24sedam sa Marom”.

Njegovi sunarodnici nisu previše oduševljeni serijom, naprotiv, smatraju da pravi lošu sliku o Vlasima. Crna svadba može nekom posmatraču delovati kao bizaran običaj, ali treba uzeti u obzir činjenicu da ožalošćena porodica koja je izgubila svog, najčešće vrlo mladog člana, samo želi da mu put na onaj svet učini što lakšim.

Crna svadba nije samo vlaški običaj, primećeno je kod drugih naroda na Balkanu da takođe praktikuju nešto slično. U pojedinim delovima Hrvatske kada neko umre mlad (katolik), na sahrani neki momak i devojka nose belo, dok su ostali u crnoj odeći. 

Etnolog Aleksandar Repedžić je zajedno sa vizuelnom umetnicom Anđelom Đermanović koautor serijala “Počudište” koji se bavi kulturom, običajima i mitologijom naroda na Balkanu. 

Da li vlaška magija postoji, koliko je vračara upoznao i da li su uspešne u tome što rade, otkrićete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”:

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike