Počelo suđenje saradniku Velje Nevolje Deksteru u Beču: Sudi mu se zbog droge, u Srbiji ga dovode u vezu sa ubistvima!

04.11.2022

08:51

0

Deksterovu kriminalnu organizaciju samo u Beču činilo je 200 osoba

Počelo suđenje saradniku Velje Nevolje Deksteru u Beču: Sudi mu se zbog droge, u Srbiji ga dovode u vezu sa ubistvima!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pred sudom u Beču počelo je suđenje srpskom državljaninu Dariu Ðorđeviću (34) poznatom pod nadimkom Dekster, za kog se navodi da je visokopozicionirani član "kavačkog klana" i da je navodno blizak Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, a za kojeg austrijske vlasti smatraju da je šef narko-klana.

Dekster (nadimak po liku u istoimenoj seriji koji je istovremeno policajac forenzičar i serijski ubica prim. aut.) optužen je za tešku krađu, a optužnica se oslanja na dešifrovane čet poruke preko aplikacije "Skaj" i svedoke koji negiraju krivično delo koje je navodno počinjeno nad njima.

Na pominjanje zatvorske kazne u Srbiji od 11 godina zbog ubistva, koju je izdržao, Dekster je kazao da je "nečuveno" za šta je tada morao u zatvor. Posle toga se više nije izjašnjavao pred sudom.

Pošto ga austrijske vlasti smatraju za ključnu ličnost jednog od crnogorskih narko-klanova, suđenje je počelo pod strogim bezbednosnim merama, uz prisustvo specijalnih jedinica i državne bezbednosti.

Prema optužnici, Dekster je, sa šest drugih članova klana, u jednoj bečkoj garaži 28. decembra 2019. godine, drugoj narko-bandi, uz primenu sile, oteo 13 kilograma kokaina i 106.000 evra.

- Sve je bilo savršeno pripremljeno - preneo je pripadnik Savezne kriminalističke službe sudu.

Dekster i njegovi ljudi su se pretvarali da žele da kupe kokain, za šta su iznajmili posebnu halu, u koju su pozvali dva prodavca. Kada su krijumčari droge došli u tu halu, oni su brutalno napadnuti, a jedan od njih je čak uboden nožem u leđa.

- Nisam učestvovao u tome za šta sam optužen - rekao je Dekster pred sudom.

24sedam/Goran Sivački /Pink
 

On je kazao da nije kriv po optužnici, a njegov advokat Verner Tomanek je ukazao da Dekster u Austriji nije počinio niti jedno krivično delo. Tomanek je kazao da se optužba oslanja samo na protokol četova i da će se njegov klijent braniti ćutanjem.

Državni tužilac je izneo da je policija ušla u trag Deksteru i njegovoj kriminalnoj grupi pošto su komunicirali preko aplikacije "Skaj", navodno bezbedne od prisluškivanja, čije dešifrovanje je, međutim, pomoglo policiji širom sveta da zatvori brojne kriminalce.

Poruke Dekstera i njegovih saučesnika austrijska policija dobila je od Evropola.

Prema podacima Savezne kriminalističke službe Austrije, Deksterovu kriminalnu organizaciju samo u Beču činilo je 200 osoba. Tako ga terete za preprodaju više stotina kilograma narkotika u Beču.

Počinjena krivična dela ta grupa je, navodno, redovno dokumentovala i fotografijama, koje je postavljala na četu. U vezi s krivičnim delom za koje je podignuta optužnica postoje i audio-snimci, pošto je Dekster više voleo da snima glasovne poruke umesto da piše. Na slikama se nalaze pokradeni muškarci, kako leže na podu, pa je austrijska policija mogla da ih identifikuje.

Inače, muškarac koji je uboden nožem u bolnici je naveo da su ga napale nepoznate osobe, i on se trenutno nalazi u zatvoru u Zagrebu, pa će na sledećem suđenju biti pozvan kao svedok.

Drugi napadnuti muškarac, protiv kojeg tužilaštvo vodi istragu zbog pokušaja trgovine narkoticima, negirao je da je on na slici. To što se na slici nalazi njegov pasoš on je obrazložio time da mu je ukraden.

- Nisam napadnut i optuženog vidim prvi put - kazao je pred sudom.

Sledeće ročište u "slučaju Dekster" zakazano je za 9. decembar.

Funkcionisali kao Belivukova grupa

Franc Ruf, generalni direktor za javnu bezbednost Austrije, rekao je nakon hapšenja Đorđevića da za njim Srbija već traga zbog sumnje da je učestvovao u tri ubistva.

- On je jedan od vođa kriminalne grupe. Kada je uhapšen, zaplenjeno je 10 kilograma heroina. Njegovim pritvaranjem rešena je otmica muškarca iz Srbije koji je radio za grupu, ali im je ostao dužan 2.000 evra - izjavio je tada Ruf.

On je potvrdio da je deo grupe u toj državi kojom je rukovodio Đorđević funkcionisao na isti način kao Belivukova grupa, čiji je deo bio, a koja je uhapšena u februaru. Austrijski zvaničnik potvrdio je da su, kao i beogradske "kolege", maltretiranje i sakaćenje žrtava snimali telefonom i snimke i slike razmenjivali sa drugim članovima grupe.

- Zadobio je teške telesne povrede, a dok su ga tukli i mučili, sve su snimali. Na snimcima se čuje kako žrtva cvili i moli za pomoć - rekao je Ruf.

Osim mučenja pripadnika svoje kriminalne grupe, istragom je otkriveno da je su Đorđević i njegovi saradnici i bratu žrtve pretili ubistvom.

MUP
 

Mediji su ranije pisali da se sumnja da je, prema nekim operativnim saznanjima, Đorđević za račun kavačke ekipe i svojih saradnika Belivuka i Miljkovića organizovao ubistva Aleksandra Šarca, Lazara Vukićevića i Dragana Ristića.

O Deksteru se nešto više čulo 2008. godine, kada su u Kaluđerici, u sukobu dve grupe ljudi, koje su mediji tada označili kao kriminalne bande, smrtno stradali Vladimir Dosković i Dalibor Milenković, dok su dve osobe teško povređene.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike