"Sve mi je namešteno, znam i zbog čega, mogu da se zakunem": Navodni vođa "kavčana" progovorio na sudu!

28.01.2022

18:42

0

Tužilaštvo smatra da su Kašćelan i Božović bili zaduženi za planiranje krivičnih dela

"Sve mi je namešteno, znam i zbog čega, mogu da se zakunem": Navodni vođa "kavčana" progovorio na sudu!
Copyright Profimedia/Printscreen/Vijesti

Slobodan Kašćelan i Igor Božović, navodne vođe "kavačkog klana" protiv kojih je podignuta optužnica zbog stvaranja kriminalne organizacije 2010. godine u Kotoru, sada su pred Višim sudom u Podgorici izneli odbranu i negirali krivicu koja im se stavlja na teret.

Prema pisanju crnogorskog "Dana", postupak je počeo iznova zbog izmenjenog sudskog veća. Podsetimo, prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Optužnicom su obuhvaćeni i Igorov sin Vladimir Božović i još deset pripadnika kriminalne grupe.

Tužilaštvo smatra da su Kašćelan i Božović bili zaduženi za planiranje krivičnih dela, davanje naređenja članovima organizacije i obezbeđivanje novca. Navodi se i da su učestvovali u vršenju nekih krivičnih dela. Božović i Kašćelan stigli su juče iz spuškog zatvora u zgradu podgoričkog Višeg suda uz velike mere obezbeđenja.

- Trebalo bi da opet pozovete svedoka Dragovića. Valjalo bi da se on i ja pogledamo u oči. Uskratili ste mi priliku da mu postavim pitanje - rekao je Kašćelan na suđenju nakon što je negirao krivicu, prema pisanju "Dana".

Na to je sudija detaljno objasnio da mu sud nije ništa uskratio i naveo da je Kašćelan trebalo da zatraži da postavlja pitanja svedoku, te da bi mu to bilo i dopušteno, jer na to ima pravo.

Optuženi Igor Božović je juče, prvi put nakon što je izručen iz Portugala, izneo odbranu.

- Ne osećam se krivim povodom ove optužnice. Ne priznajem krivicu. Od 2011. sam bio na izdržavanju zatvorske kazne u trajanju od pet godina. Na lečenju sam bio 2016. jer sam bio povređen kada sam napadnut u spuškom zatvoru vrelim uljem. Tada mi je 70 odsto tela bilo u opekotinama. Kada sam izašao iz bolnice glavni specijalni tužilac Katnić me pozvao i došao sam da dam izjavu - rekao je Božović, prema pisanju "Dana":

- Meni je stavljeno na teret da sam šef kriminalne organizacije koju i ne znam. Niti sam mogao da vrbujem lica, što je navedeno. Voleo bih da mi neko objasni i pokaže dokaze kako sam ja ovo uradio. Sve mi je namešteno, a znam i zbog čega, u to mogu da se zakunem. Sve sam u životu zbog ovog izgubio. Povređen sam bio, u bekstvu sam zbog ovog bio...

Inače, Radoje Zvicer, jedan od navodnih vođa "kavačkog klana", nalazi se u bekstvu od aprila prošle godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Dan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike