Odlagali izdržavanje kazne osuđenima: Sudijama šabačkog Višeg suda u četvrtak nova presuda

24.10.2022

07:03

0

Autor: 24sedam

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvu prvostepenu presudu 24. marta 2022. zbog čega je suđenje Lazarevu i ostalima ponovljeno

Odlagali izdržavanje kazne osuđenima: Sudijama šabačkog Višeg suda u četvrtak nova presuda
Ilustracija - Copyright Pixabay

Bivšem predsedniku Višeg suda u Šapcu Gojku Lazarevu i drugom optuženima koji se terete za zloupotrebu položaja, odnosno pomaganju u izvršenju istog dela, u četvrtak će u Specijalnom sudu u Beogradu biti izrečena druga prvostepena presuda.

Prva prvostepena presuda izrečena je u septembru 2020. godine, ali ju je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo 24. marta 2022. zbog čega je suđenje Lazarevu i ostalima ponovljeno.

Podsetimo, prvom prvostepenom presudom nekadašnji predsednik šabačkog Višeg suda Gojko Lazarev oslobođen je optužbe da je zloupotrebio službeni položaj, dok je bivši predsednik Osnovnog suda u Loznici Dragan Cvetinović zbog podstrekavanja na ovo krivično delo osuđen na 16 meseci zatvora. Cvetinoviću je izrečena i mera zabrane obavljanja poslova u pravosuđu od tri godine.

Sudija lozničkog suda Olivera Lazarević je tada takođe oslobođena od optužbi, kao i Dušan Dozet iz Pančeva. Zbog podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja Dragan Radivojević iz Loznice bio je osuđen na sedam meseci zatvora.

Prema stavu Apelacionog suda, prvostepena presuda je ukinuta zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, s obzirom na to da je izreka sudske odluke "nerazumljiva", protivrečna razlozima presude, a o svim odlučnim činjenicama u obrazloženju nisu dati dovoljni, jasni i argumentovani razlozi.

Tužilaštvo tereti Lazareva da je, kao predsednik Višeg suda u Šapcu, omogućio usvajanje vanrednog pravnog leka - zahteva za ponavljanje krivičnog postupka iako za to nije bilo osnova. Na taj način je omogućio da Dozet izbegne izdržavanje kazne zatvora od sedam meseci, na koju je osuđen pravnosnažnom presudom šabačkog Višeg suda 2014.

Na izvršenje navedenog krivičnog dela Lazareva su, kako se sumnja, podstrekavali Cvetinović, Radivojević i Dozet, a u izvršenju dela mu je pomogla Lazarevićeva.

Takođe, kako je saopštilo tužilaštvo nakon podizanja optužnice, Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsednici sudova neosnovano usvajali zahteve za odlaganje kazne zatvora osuđenim osobama i time im omogućili da po nekoliko godina odlažu odlazak u zatvor, kako bi izvršenje kazne zastarelo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike