Počinili zločine, skrivali se po inostranstvu, ali ipak su "dolijali": Ove Srbe pravda je stigla nakon više od dve decenije

12.10.2022

06:00

0

Autor: M. B.

Petrović i Miketić, iako su se skrivali više od dve decenije, pred beogradskim Višim sudom našli su se prošle godine, gde su nedavno i osuđeni

Počinili zločine, skrivali se po inostranstvu, ali ipak su "dolijali": Ove Srbe pravda je stigla nakon više od dve decenije
Ilustracija - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

Predrag Petrović, koji je juče osuđen u VIšem sudu u Beogradu zbog ubistva Milibora Petrovića 1994. godine, uspeo je da izmiče vlastima čak 27 godina. Takođe, više od dve decenije krili su se i Nišlija A. M. (47), koji je uhapšen zbog sumnje da je oteo i primoravao na prostituciju tri žene u Francuskoj 2002., kao i Predrag Miketić, koji je pre nedelju dana osuđen zbog ubistva Vladana Cvetkovića 1997. godine.

I Petrović i Miketić, iako su se skrivali u inostranstvu više od dve decenije, pred beogradskim Višim sudom našli su se prošle godine, gde su nedavno i osuđeni. U slučaju da presude postanu pravosnažne, robijaće iste kazne za ubistva za koja se terete, po 12 godina. 

Za razliku od njih, A. M. je uhapšen u Srbiji, anakon što su se srpskim istražnim organima obratili pravosudni organi Francuske putem međunarodne pravne pomoći.

Ubio poznanika u stanu na Dorćolu, pa u Italiji "šurovao" sa klanom "Kazalezi"

Viši sud u Beogradu juče je osudio Predraga Petrovića na 12 godina zatvora, zbog ubistva Milibora Petrovića koje se dogodilo 16. juna 1994. godine u Beogradu. Kako je sudija rekla prilikom izricanja presude, Petrović je tog dana zajedno sa još dve nepoznate osobe došao do stana na Dorćolu, nakon čega je razbio staklo na ulaznim vratima i ispalio jedan metak iz pištolja u Milibora Petrovića. Milibor je od posledica ranjavanja preminuo.

Petrović se gotovo tri decenije skrivao u Italiji, gde su mu prošle godine zbog ovog ubistva, po poternici, stavljene lisice na ruke. Tamošnji mediji su pisali da je, čim je saznao da je Apelacioni sud prihvatio zahtev srpskih vlasti za njegovu ekstradiciju, u oktobru 2019. godine pobegao iz kućnog pritvora u kojem se nalazio zbog više krivičnih dela. Nakon skoro dve godine italijanski isttražitelji su mu ušli u trag i uhapsili ga, nakon što su dobili dojavu da treba da se sastane sa suprugom u jednom tržom centru.

U Italiji je bio tražen i zbog krađe, prijema ukradene robe i trgovine oružjem počinjene u periodu od 1999. do 2015., zbog čega je osuđen na godinu dana i pet meseci zatvora, dok je bio u bekstvu.

Kako smo već naveli, o Petrovićevom hapšenju pisali su italijanski mediji, a tamošnje novinske stupce punio je još 2016. zbog dovođenja u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja se bavila švercom oružja i snabdevala lokalni mafijaški klan “Kazalezi”.

Ubio kik-boksera ispred "Marakane", uhapšen nakon 23 godine u Baru

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Predrag Miketić osuđen je 4. oktobra na 12 godina zatvora zbog ubistva kik-boksera Vladana Cvetkovića (19) 3. novembra 1997. godine. Goran Pavlović koji se sumnjičio da je Miketiću bio pomagač, oslobođen je optužbe.

Kako smo već pisali, Predraga Miketića je Srbija je tražila 23 godine i za njim je bila raspisana međunarodna poternica od 2004. Uhapšen je 2020. godine u Baru, gde se godinama skrivao, a zatim je izručen Srbiji.

Kik-bokser i bivši reprezentativac Jugoslavije Vladan Cvetković ubijen je ispred stadiona Crvene zvezde, kada se vraćao sa treninga. Očevici su ispričali da se tada najpre čula svađa, a da su zatim odjeknuli i hici. Mladić je smrtno ranjen ostao da leži na betonu, dok su izvršioci pobegli.

Sudija je tokom izricanja presude istakao da je Predrag u Vladana ispalio šest metaka, a da je kik-boksera pogodilo pet, koji su mu uzrokovali krvarenje trbušnih i grudnih organa, usled čega je nastupila i smrt.

Kidnapovao žene i terao ih na prostituciju

Nišlija A. M. (47) uhapšen je krajem maja ove godine zbog sumnje da je sa još dvojicom muškaraca oteo i primoravao na prostituciju tri žene, uzrasta između 25 i 27 godina, tokom 2002. godine u Francuskoj. 

Prema navodima VJT u Nišu, sumnja se da je početkom 2002. godine osumnjičeni Nišlija A. M. zajedno sa B. N., prema kome je krivični postupak okončan pravnosnažnom osuđujućom presudom pred sudom u Francuskoj i sada pokojnim Z. R., oštećenu O. S. silom i iskorišćavanjem odnosa zavisnosti i straha koji je ona imala prema njima kao osobama koje su je kupile od nepoznatih, zadržali duže od deset dana i to u periodu od oko tri meseca, postupajući prema njoj na svirep način, a sve kako bi oštećenu O.S. prinudili da počne da se prostituiše u mreži prostitucije, koju je organizovao osumnjičeni zajedno sa B. N. Posle tri meseca ona je i počela da se prostituiše za njihov račun.

Simeunovića odao crveni kačket nakon osam godina

ATAImages/Antonio Ahel MUP Printscreen/Youtube/Rudar 7
 

Željko Simeunović (47), nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO), osuđen je u junu ove godine na 15 godina zatvora zbog ubistva Dalibora Mateovića 2004. godine u bašti kafića “Vizard” u Sremskoj ulici.

O izvršiocu ubistva Mateovića se godinama nije ništa znalo, sve do pljačke 11 miliona dinara iz menjačnice „Pariz,“ na Novom Beogradu, zbog koje je 2012. godine uhapšen Željko Simeunović.

Naime, biološki tragovi nađeni na izgubljenom crvenom kačketu odbeglog ubice iz Sremske i pljačke menjačnice su se poklopili.

Prema navodima tužilaštva, sumnja se i da je od sredine aprila do 2. avgusta 2002. godine, A. M. zajedno sa B. N., držao oštećenu M. K. u različitim hotelima na širem podrucju grada Pariza, kao i da su postupali prema njoj na svirep način, a kako bi je prinudili da im kaže kakve su izjave ona i V. R. dale u policiji Francuske, gde su saslušavane zbog navođenja na prostituciju na koje su ih primorali članovi ove mreže.

U neutvrđenom periodu od kraja jula do sredine avgusta 2002. godine, oštećenu V. R., silom i iskorišćavanjem odnosa zavisnosti i straha koji je imala prema njima kao prostitutka u mreži prostitucije koju su oni organizovali, odveli su iz Tuluza u parisku oblast i zadržali je, postupajući prema njoj na svirep način, kako bi je prinudili da im kaže kakve su izjave M. K. i ona dale u policiji Francuske. Usled tog svirepog postupanja nastupila je smrt V. R.

A. M. se na saslušanju bavio ćutanjem, nakon čega mu je određen pritvor.

Mediji su pisali da A. M. u protekle dve decenije nije bio eksponiran u niškim krimnalnim krugovima, niti je u javnosti bio povezivan s krivičnim delima, zbog čega je sve šokiralo njegovo hapšenje. Nišlije su za medije rekle da je imao privatan biznis, valjda u ugostiteljstvu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike