Miljković tražio da sedi pored pokajnika da ih psihički slomi: "Ako me neko napadne ja ću znati da se branim"!

20.10.2022

18:45

1

MIljković se nadovezao na reči Belikvuka sudiji da trojicu optuženih svedoka vrati u pritvor "pa da vidi šta će da bude“

Miljković tražio da sedi pored pokajnika da ih psihički slomi: "Ako me neko napadne ja ću znati da se branim"!
Marko Miljkovič imao dodatna pitanja za Srđana Lalića - Copyright Foto: 24sedam/e-stock/PinkTV/Printscreen

Zahtev Marka Miljkovića da optuženi sede u istom delu sudnice kao i svedoci okrivljeni svakako, pored ostalog, predstavlja svojevrstan psihološki pritisak, ali je i deo smišljene taktike ometanja rada suda. Ovo, pored ostalog, za 24sedam objašnjava Božidar Spasić, srpski pravnik i obaveštajac, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti.

Prema rečima našeg sagovornika, Miljković se nadovezao na reči Veljka Belivuka iz sudnice sa samom početka suđenja. Belivuk je tada pozvao sudiju da trojicu optuženih svedoka vrati u pritvor u Centralni zatvor, "pa da vidi šta će da bude“.

- Reč je o smišljenoj taktici, ometanja rada suda. On non sens zna da mu zahtev neće biti prihvaćen, iz njihovog dosadašnjeg iskustva sa pravosuđem. Miljković ovo smišljeno radi da bi presekao tok suđenja. Čim neko počne da govori o nečem što im ne odgovara Belivuk i Miljković ga prekidaju da bi presekli sam proces suđenja. Ovo je tek početak i očekujem da će i oni, ali i drugi okrivljeni, to tek raditi - kaže Božidar Spasić za 24sedam.

Naš sagovornik očekuje još više provokacija na pomenutom suđenju, a sve u cilju odugovlaćenja.

- Na objašnjavanje sa sudijom izgubilo se 10-15 minuta. To sve govori o nemoći okrivljenih, jer osim  tvrdenje da nisu krivi oni nemaju ništa - tvrdi Spasić.

Dijalog sa sudijom

Za reč se, tokom današnjeg suđenja, javio ponovo Miljković, pa su ga stražari izveli za govornicu. Usledio je dijalog sa sudijom.

- Hteo sam da vas pitam da li ste odlučili o podnesku vezano za mesto sedenja. Teško je da pratimo i pišemo - pitao je Miljković sudiju, na šta je ona odgovorila da iz razloga bezbednosti optuženi ne mogu da sede u sudnici.

24sedam/e-stock-milos-rafailovic
 

Miljković: Čije bezbednosti? Ja neću nikoga da napadnem, niti se bojim da će oni mene. Ako mene neko napadne ja ću umeti da se branim.

Sudija: Miljkoviću, vratite se na mesto, stalno nešto tražite.

Miljković: Pitam Vas samo sudija, oni iz Uprave kažu u redu je, vi kažete ne.

U delu sudnice u kom sede advokati, nalaze se i zastupnici porodica žrtava, kao i svedoci okrivljeni Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić.

"Znaću da se branim"

I sama rečenica "Ako mene neko napadne ja ću znati da se odbranim" takođe je svojevrsni pritisak na okrivljene svedoke tužilaštva.

– Na zakonskom isteku roka za podizanje optužnice nije bilo optužnice jer nije bilo dokaza. Onda se odjednom pojavio Bojan Hrvatin koji je rekao tačno ono što fali za optužnicu. On je bio osumnjičeni. Navodno je svojom rukom napisao sva saznanja o nama. Ja smatram da je čitao nešto što nije sam napisao i zbog toga smo kao dokaz tražili video snimak saslušanja – istakao je Belivuk tokom suđenja.

Foto: Privatna arhiva
 

On je dodao da je „Hrvatin produkt nezakonite, protivpravne, fotošopirane, Skaj aplikacije“, a da je Spasojević "unapređena verzija Hrvatina“.

– Spasojević je tri puta pokušao da se ubije u pritvoru. Ako neko pokuša da skoči s mosta, ide na psihijatriju. Njega nigde nisu poslali, samo su mu dali malo jače lekove. Dobio je koronu, pa su ga smestili u bolnicu blizu tužilaštva, da ne moraju mnogo da ga vozikaju. Bio je u sobi iznad Marka Miljkovića, čiji je, inače kum. Molio nas je za oproštaj, govorio kakav pritisak od tužilaštva trpi, da je dobio imena za koja treba da nas tereti, da obuči devojku i brata da svedoče o tome da ih prati NN lice i da će morati da priča o ubistvima u inostranstvu – ispričao je Belivuk.

On je pitao: „Zašto su advokati optuženih saradnika eminentni, a naši su kriminalci?“

– Dali su status posebno osetljivih svedoka svima, čak i prodavcu mobilnih telefona. To narušava naše pravo na odbranu. Pritom, Spasojević je, kada je sklopio sporazum, odjednom počeo da se služi stručnim terminima. Rekao je da je tretirao pod sonom kiselinom. Spasojević ne može da koristi reč tretirao. Niko od nas je ne koristi – dodao je Belivuk.

Svi hipnotisani

O tome kakav pritisak trpe svedoci saradnici tužilaštva vidi se iz gotovo svake izgovorene reči optuženih o njima čak i tokom pripremnog ročišta.

Kako je Miljković objasnio, svi svedoci-saradnici su ili hipnotisani ili im neko preti i primorani su da rade to što rade jer "drugog objašnjenja nema".

Belivuk i Srđan Lalić/Pink/Printscreen
 

- Molim vas, Bojan Hrvatin je imao rak mozga i ima osam razreda osnovne škole, taj ne zna šta priča. Hteo je da upiše srednju medicinsku školu, ali je ubio čoveka. Posle imate Nikolu Spasojevića koji je dva puta pokušao da se ubije i sklon je suicidu - rekao je Miljković.

Prema rečima izvora portala 24sedam, Mesar je posebno istakao da i Belivuk i on jedva čekaju suočenje sa Srđanom Lalićem i da će tada tek imati šta da kažu.

- Vidi se da mu nije dobro, tužilac mu pomaže šta treba da kaže jer on ne može da se seti svega. A onda on prima pare, jede picu i burek, čuvaju ga i paze, živi u stanu, a mi jedemo zagoreo pasulj iza rešetaka - rekao je Miljković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike