Ekipa "panonskog mornara" Vladislava Funštajna oslobođena optužbi za šverc 800 kg kokaina

13.10.2022

08:55

0

Autor: 24sedam

Vladislav Funštajn je u Španiji osuđen na sedam godina i novčanu kaznu od neverovatnih 130 miliona evra

Ekipa "panonskog mornara" Vladislava Funštajna oslobođena optužbi za šverc 800 kg kokaina
funstajn jahta - Copyright Pixabay/Facebook/Mup

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom su Mirko Ðanković, Dragan Ðanković i Borislav Istijanovi, oslobođeni optužbe da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe krijumčarili drogu.

Oni su bili optuženi zajedno sa vođom kriminalne grupe Vladislavom Funštajnom, koji je u Španiji osuđen na sedam godina i novčanu kaznu od neverovatnih 130 miliona evra, za isto krivično delo, zbog čega je Tužilaštvo za organizovani kriminal odustalo od optužbi protiv njega.

Funštajn je uhapšen 2019. godine u Španiji, kada je tamošnja policija na njegovoj jedrilici kod Azorskih ostva pronašla 800 kilograma kokaina, u paketima na kojima je bila slika Gavrila Principa.

Po nalaženju Apelacionog suda, drugostepeni sud je pravilno zaključio da nije dokazano da su Ðankovići i Istijanović izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret, te nema dokaza da su okrivljeni unapred prihvatili plan organizatora i posebne uloge u okviru organizovane kriminalne grupe, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu tog suda.

Funštajn osuđen i u Hvatskoj

Vladislav Funštajn bio je osuđen u Hrvatskoj na tri i po godine zatvora zbog šverca 100 kilograma marihuane, a sud mu je izrekao i novčanu kaznu od 4.650 evra.

Takođe, Apelacioni sud ceni da tužilac nije dokazao da su oni unapred znali Fuštajnov plan da izvrši prenos opojne droge.

Tužilaštvo je optužnicom Fuštajna označilo kao vođu kriminalne grupe, dok su okrivljeni iz Srbije pripadnicima grupe koji vrše transport obezbeđivali logističku podršku, uplatama novčanih sredstava neophodnim za finansiranje puta i transporta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike