Detalji presude za ubistvo iz 1994. godine: Član italijanskog klana "Kazalezi" jednim hicem ubio poznanika na Dorćolu! Svedočio samo brat

10.10.2022

16:00

0

Autor: M. Brkić

Petrović je danas u Višem sudu u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora, a u Italiji se krio 27 godina

Detalji presude za ubistvo iz 1994. godine: Član italijanskog klana "Kazalezi" jednim hicem ubio poznanika na Dorćolu! Svedočio samo brat
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predrag Petrović osuđen je danas na 12 godina zatvora zbog ubistva Milibora Petrovića u Beogradu, 1994. godine. Petrović je skoro tri decenije živeo u Italiji, gde je povezivan sa klanom "Kazalezi", i bio je osuđivan. Uhapšen je prošle godine, po poternici, a u kaznu mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru od 21. aprila 2021. godine.

Sudija je rekla da je proglašen krivim jer je 16. juna 1994. godine, zajedno sa još dve nepoznate osobe, došao do stana na Dorćolu, nakon čega je razbio staklo na ulaznim vratima i ispalio jedan metak iz pištolja u Milibora Petrovića. Milibor je od posledica ranjavanja preminuo.

Obrazlažući presudu, sudija je rekla da je istraga počela davne 1994. godine, ali da Petrović tada nije mogao da bude saslušan, jer ga nije bilo.

- U februaru 1993. godine poslednji put ste izvadili dokumenta, izvadili ste ličnu kartu i ostavili otiske - rekla je sudija.

Navela je da je Petrović potom otišao u Grčku, ali da nije moglo da se utvrdi kada. Kako je navela, Petrović se do aprila prošle godine nije pojavljivao na tlu Srbije. Ukupno 25 godina nije bio u zemlji, iako su mu se deca 2010. godine vratila u Srbiju.

Jedino je brat bio dostupan

Sudija je rekla da imaju iskaz svedoka, Miliborovog brata, koji je opisao sam događaj, navodeći da se Petrović sa njim poznavao odranije, kao i da je sa njegovim bratom Miliborom imao sukob.

Navela je da ostale osobe nisu mogle biti ispitane, jer, kao i sam Petrović, nisu bile dostupne. Sudija je rekla da se nisu znala ni imena dece ubijenog, a da je jedino mogla da se ispita njegova supruga, međutim, to nije urađeno zbog propusta u istrazi.

Sudija je navela da nikako nisu mogli da prihvate razlog koji je naveo za napuštanje zemlje. Petrović je, naime, rekao da je zemlju napustio 1991. godine zbog loše ekonomske situacije i kako ne bi bio mobilisan.

Kao razlog, sudija navodi činjenicu da je 1993. godine on u Srbiji izvadio dokumenta, a da od 1995. više nije bilo mobilizacije, ističući da je bio zaposlen u bolnici.

Ovo je prvostepena presuda, na koju postoji pravo žalbe. Petrović je od početka suđenja negirao da je počinio to ubistvo, tvrdeći da tada nije bio u Jugoslaviji i da nije imao oružje.

Povezivan s klanom "Kazalezi"

Kako smo već naveli, o Petrovićevom hapšenju pisali su italijanski mediji, a tamošnje novinske stupce punio je još 2016. zbog dovođenja u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja se bavila švercom oružja i snabdevala lokalni mafijaški klan “Kazalezi”.

Petrović, za kojim je bila izdata Interpolova poternica zbog ubistva u Beogradu, uhapšen je u junu prošle godine u italijanskom gradu Kazerta, u blizini jednog tržnog centra, nakon što je tamošnja policija dobila saznanja da se on s porodicom krije u tom gradu.

Karabinjeri su mu napravili zasedu nakon što su dobili dojavu da u jednom tržnom centru treba da se sastane sa suprugom.

– Došao je da vidi suprugu u tržnom centru, ali umesto nje pronašao je karabinjere – pisali su tada italijanski mediji.

Za Petrovićem su italijanski istražitelji tragali skoro dve godine, odnosno od oktobra 2019, kada je pobegao iz kućnog pritvora u kojem je bio zbog više krivičnih dela. Pobegao je dvadesetak dana nakon što je Apelacioni sud prihvatio zahtev srpskih vlasti za njegovu ekstradiciju.

U Italiji je bio tražen i zbog krađe, prijema ukradene robe i trgovine oružjem počinjene u periodu od 1999. do 2015, zbog čega je osuđen na godinu dana i pet meseci zatvora, dok je bio u bekstvu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike