Od sada drugačije sa monstrumima! Tužilaštvo uvodi 14 ključnih pitanja za policajce koji su intervenisali po prijavi nasilja u porodici

22.09.2022

11:57

0

Autor: 24sedam

Cilj je isključivo zaštita žrtve

Od sada drugačije sa monstrumima! Tužilaštvo uvodi 14 ključnih pitanja za policajce koji su intervenisali po prijavi nasilja u porodici
Nasilje / Ilustracija - Copyright Profimedia

Imajući u vidu povećanje broja ubijenih žena u Srbiji, a posebno činjenicu da je u 2022. godini na području Grada Beograda ubijeno 6 žena, Koordinator za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dostavila je svim beogradskim osnovnim javnim tužilaštvima listu od 14 pitanja koja tužioci moraju da provere prilikom konsultacija sa policijskim službenicima pre donošenja odluke o preduzimanju mera iz svoje nadležnosti.

Ovo je pre svega važno radi donošenja adekvatne odluke o nalogu za zadržavanje osumnjičenog, odnosno odluke o predlogu za određivanje pritvora, u cilju zaštite žrtve od daljeg potencijalnog nasilja.

Doslednom primenom ove liste stvoriće se uslovi da se eventualni propusti svedu na najmanju moguću meru, pre svega u početnoj proceni dežurnih zamenika javnog tužioca u slučajevima nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Ukazujemo da su indikatori dati na listi konkretna pitanja koja su već predviđena, kako protokolima iz ranijeg perioda, tako i donetim zakonima, ali i iskustvom koje je kroz 20 godina primene krivičnog dela Naisilje u porodici iskristalisala praksa, kao i mnogobrojna istraživanja u zemlji i svetu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike