Crne brojke od kojih podilazi jeza! Od početka godine ubijene su 22 žene, poslednja kojoj je presudila muška ruka nastradala je u Zemunu

19.09.2022

21:00

0

Statistički podaci su zabrinjivajući

Crne brojke od kojih podilazi jeza! Od početka godine ubijene su 22 žene, poslednja kojoj je presudila muška ruka nastradala je u Zemunu
ubistvo nasilje profimedia-0463069171(1) copy - Copyright Profimedia

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su u Srbiji od početka godine ubijene 22 žene u porodičnom i partnerskom nasilju i da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja odgovornost društva u celini.


Mihajlović je izrazila uverenje da niko ne može da ostane imun na vest o ubistvu, izgubljenom životu i činjenici da žene gotovo svakodnevno trpe nasilje, saopštili su iz koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

- Da li se zapitamo ko su ti ljudi koji misle da su toliko moćni i Bogom dani da nasrnu na tuđi život, da maltretiraju, zlostavljaju, pa čak i oduzmu život drugom ljudskom biću, samo zato što je žena? I da li želimo da živimo u društvu gde je normalno ubiti ženu ili pak da gradimo zajednicu oslobođenu od nasilja i diskriminacije? Tu leži odgovornost svakog pojedinca - rekla je ona.
Profimedia
 

Mihajlović je poručila da u borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama treba da se uključe svi - nadležne institucije, međunarodne i organizacije civilnog društva, crkva, mediji i svaki građanin i građanka Srbije.

Naglasila je da se Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zalaže za uvođenje jedinstvenog registra nasilnika i da će u novom mandatu Vlade insistirati na što skorijem formiranju te evidencije.

- Još jedna mlada žena izgubila je život svirepim ubistvom od strane muža. Kada shvatimo da nasilje u porodičnim i partnerskim odnosima nije privatna stvar koja se dešava u nečija četiri zida, već ogromna pošast koja pogađa celo društvo, verujem da će i naša borba biti delotvornija - kazala je ona.

Printscreen/Twitter
 

Podsetila je da je država donela neophodne zakone i strategije, dok nadležne institucije sprovode obavezujuće protokole, ali to je, ocenila je nedovoljno.

Prema njenim rečima potrebna je edukacija građana, kako bi čitavo društvo postalo svesno šta je sve nasilje kada je pravo vreme da se reaguje kako bi se nasilje sprečilo.

- Potrebna nam je edukacija da shvatimo da nije sramota potražiti pomoć, da je odgovornost svih nas da prijavimo ukoliko znamo da se negde dešava nasilje, da ne štitimo, već kaznimo sve one koji misle da imaju pravo da udare, vređaju, ponižavaju ili, nažalost, ubiju ženu - rekla je Mihajlović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike