Ovako se nasilnici pravdaju: "To je moj zakon, ubio sam svoju ženu!" Za osam meseci 14 žrtava

03.09.2021

12:24 >> 07:39

0

Autor: 24sedam

Od početka ove godine Sigurnoj kući je 1.698 žena prijavilo nasilje u porodici

Ovako se nasilnici pravdaju: "To je moj zakon, ubio sam svoju ženu!" Za osam meseci 14 žrtava
nasilje na d zenama - Copyright Ilustracija/Profimedia

Javnost u Srbiji zgrožena je stravičnim porodičnim nasiljem u selu Zablaće kod Čačka, u kome je pre nekoliko dana Goran V. otkinuo letvom uho svojoj supruzi Nikoliji, sa kojom ima troje dece, i polomio joj rebra.

Prema pisanju “Kurira”, stručnjaci, sa kojima su razgovarali, insistiraju na tome da se prema nasilnicima mora postupati strože, kao i da žrtve ne smeju da odustaju od prijava.

Pročitajte još

Čačanski advokat, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da se tokom prakse susretao sa sličnim zločinima, te da nasilnici često pravdaju sebe i ne vide ništa loše u svom ponašanju.

– Zastupao sam klijenta iz Ivanjice koji je na pitanje sudije zašto je maltretirao ženu, nonšalantno odgovorio: “Sudija, ali ja sam tukao svoju ženu.” Poznat je i slučaj iz Čačka kada je odgovor nasilnika sudiji na isto pitanje bio: “Takav je moj zakon” – priča ovaj advokat, i dodaje da često žrtve odustanu od gonjenja nasilnika, kao da ih kasnije ne prijavljuju iz različitih razloga:

– Sistem koji čine policija, tužilac i sudija valjano odradi posao, ali ako žrtva ne prijavi nasilnika jer ne poštuje meru zabrane prilaska sve što je sistem uradio pada u vodu. Koliko sam pratio iz medija, ovo je upravo takav slučaj. Moja advokatska praksa kaže da je osećaj potčinjenosti i ekonomske zavisnosti od nasilnika najveći problem.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, u ranijim izjavama osudila je nasilje u Čačku i zapitala se kako je moguće da je čovek sa toliko prijava na slobodi.

Pročitajte još

– Nama su sigurne kuće pune žena i dece. Od početka ove godine 1.698 žena nam je prijavilo nasilje u porodici, i to samo nama. Ta brojka je, plašim se, mnogo veća. Ko zna koliko njih ovog trenutka, dok mi pričamo, trpi nasilje. Kazne moraju da budu veće i da se nasilnici ne ostavljaju na slobodi – kaže  sagovornica, i podseća da je u 2021. godini, prema njihovim podacima, ubijeno 14 žena u porodičnom nasilju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike