Ubistvo kojim su "kavčani" demonstrirali moć i Vukotića naterali da beži kao zver: "Škaljarca" likvidirali snajperom u sred zatvora!

20.09.2022

19:00

0

Plan A: "Kavački" zatvorenici otvaraju vatru na Vukotića

Ubistvo kojim su "kavčani" demonstrirali moć i Vukotića naterali da beži kao zver: "Škaljarca" likvidirali snajperom u sred zatvora!
Ilustracija - Copyright Profimedia/MUP

"Škaljarski klan" doživeo je jak udarac još 22. sptembra 2016. godine. Iza zidina spuškog zatvora, dok je trenirao u poluotvorenom odelenju, na gotovo filmski način likvidiran je jedan od ključnih ljudi u ovoj kriminalnoj grupi, Dalibor Đurić. Njegovo ubistvo bilo je ujedno i naravučenije preostalim članovima ovog klana da više nigde nisu sigurni, a da u zatvoru neretko može da se nađe neprijateljska krtica koja će žrtvi "nacrtati metu".

"Škaljarski šef" Jovan Vukotić tako je, poučen tuđim, ali i svojim iskustvom u bekstvu boravio, ne da bi izbegao zatvorsku kaznu koju bi morao da odleži, već samu likvidaciju koja bi vrebala i u samom zatvoru. Nije bio u pitanju samo Spuž, Vukotiću je glava visila o koncu i u Centralnom zatvoru u Beogradu, kao i na svakom ćošku u regionu. Međutim, ubice su sa Vukotićem na jednom "sigurnom" mestu imale dovoljno vremena da sve organizuju, obezbede i besprekorno zataškaju uz pomoć svojih jataka - zatvorskih čuvara.

Iz ovih razloga, vođa "škaljaraca" izbegaovao je da se vrati u svoju matičnu državu i pomislio da će u Turskoj, gde je likvidiran 8. septembra, biti bezbedniji.

Ovakav način razmišljanja Jovana Vukotića, samo je eskalirao kad je u javnost isplivala informacija da je njegovo ubistvo zaista planirano u spuškom zatvoru i da je o svemu imao saznanja i čuvar Vladimir Lučić, koji je kasnije uhapšen kao "kavački" doušnik.

Naime, kao dokaz poslužio je sadržaj Skaj komunikacija između vođa kavačke grupe, Radoja Zvicera i Milana Vujotića.

Plan je bio da pritvoreni pripadnici njihove grupe, unutar Istražnog zatvora, pucaju na prvog „škaljarca“ kada bi se pojavio na prozoru svoje pritvorske ćelije. U slučaju neuspeha, pripremili su i plan B.

Plan B podrazumevao je da zatvorski čuvar Vladan Lučić zatvori kapiju prostora za šetnju unutar Istražnog zatvora i onemogući eventualno bekstvo Vukotića koji je trebalo da se napadne i iz vazduha dronovima na koje su bile prikačene eksplozivne naprave.

"Češka zbrojevka"

Još jedan pokušaj likvidacije Jovana Vukotića sprečen je u oktobru 2020. godine. Nakon Vukotićevog izlaska iz Istražnog zatvora, u kom je bio zbog zbog optužbi za pokušaj ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića, policija je uhapsila Nikšićanina Petra Mujovića za kog se sumnjičilo da je pokušao da izvrši napad na vođu škaljaraca.

Mujović je vozilom pratio Vukotića, kog je policija tada zaustavila ispred tunela Vrmac. Nakon što su mu saopštili da mora poći u policijske prostorije da od njega prikupe obaveštenja, Vukotić je tražio da mu uruče poziv.

- Nakon skoro sat vremena doneli su poziv i otišli su do stanice. Dok je Jovan sedeo unutra, video je da jedan od policajaca unosi „češku zbrojevku“ i rekao im je da to može da opali. Nastala je gungula, a onda je ušao Ćetković i kazao mu: „Uhvatio sam ga, sa metkom u cevi pištolja“. Vukotić je pitao koga, a ovaj je objasnio da ih je taj Mujović, kojeg je razoružao ispred stanice policije, pratio sve vreme, čak i onih skoro sat dok su čekali poziv za saslušanje- rekao je tada Vukotićev advokat Branko Anđelić.

Cijanid

I godinu dana ranije, 2019., Vukotić se ponovo našao na meti napada. Dok je boravio u srpskom zatvoru, četvoročlana kriminalna grupa pokušala je da ga otruje i to ne nesvakidašnji način.

Naime, uhapšena grupa navodno je planirala da stavi otrov u hranu koja se Vukotiću svakodnevno dostavljala u zatvor, jer je on odbijao da jede zatvorsku hranu u kantini. Među uhapšenima je bio Marko Drakula, a oni su se sumnjičili da su cijanidom hteli da otruju vođu škaljaraca.

Pretresom su kod njih pronađena četiri prsluka sa lažnim oznakama Uprave kriminalističke policije, kao i četiri kačketa sa istim oznakama, ali i značka za koju se sumnja da je još 2006. godine ukradena jednoj policijskoj službenici. Takođe, oni su posedovali i četiri prepravljena i ručno pravljena pištolja.

Ipak, optužnica je izmenjena i Vukotić nije gonio napadače za pokušaj ubistva.

Još ne postoje dokazi za to ko je i po čijem nalogu likvidirao Jovana Vukotića u Istanbulu, a isto je i sa brutalnim ubistvom Dalibora Đurića.

Označeni kao saučesnici i prvi osumnječeni za Đurićevo ubistvo su dileri droge iz Kotora, kako ih je označilo tamošnje tužilaštvo, Dejan Pavićević i Miloš Trbo, koji su prvostepeno osuđeni na 18 i 16 godina zatvora. Oni se terete da su, i dalje nepoznatoj osobi, pomogli oko uklanjanja tragova, prenosili su informacije i išli u izvidnicu. Dokazano je i da je auto kojim je ubica odvezen do Spuža kasnije zapaljen, jedino nerasvetljeno je ostalo ko je bio direktni izvršilac, a ko organizator.

Javnost je spekulisala da je ubica morao imati pomagača, doušnika u zatvoru, ali istaržitelji nisu došli do takvih podataka.

Đurić je inače, dva puta pre likvidacije bio na meti neprijatelja, u Kotoru i u Beogradu. Međutim, treći put ubica nije promašio. On je u Spužu ležao zbog iznude, a pred sudom je više puta ponovio da mu je život u opasnosti. Izgleda da je najugroženiji i bio dok je bio pod "zaštitom" unutar zidina spuškog zatvora.

Tek nakon njegovog ubistva, isplivalo je saznanje, da je likvidacija Đurića u Spužu pokušana i godinu dana ranije.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike