Izmenjena optužnica za pokušaj ubistva vođe "škaljaraca": Vukotić za trovanje cijanidom ne goni napadače

03.08.2021

05:36 >> 07:21

0

Autor: A. S.

Branilac trojice okrivljenih tvrdi da nema dokaza da su osobe koje su pretresale suprugu Jovana Vukotića imale cijanid kojim su planirale da otruju Vukotića

Izmenjena optužnica za pokušaj ubistva vođe "škaljaraca": Vukotić za trovanje cijanidom ne goni napadače
Copyright Jovan Vukotić/Printscreen/YouTube

Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu treću po redu, izmenjenu optužnicu protiv trojice osumnjičenih koji se terete da su nabavili cijanid za ubistvo navodnog vođe “škaljarskog klanaJovana Vukotića u vreme dok je on bio u ekstradicionom pritvoru Centralnog zatvora.

Podsetimo, njegova supruga je prijavila policiji da su je 6. decembra 2019, dok je taksijem išla u posetu Vukotiću, presreli muškarci koji su se predstavili kao policajci i zatražili da pregledaju stvari koje nosi. Nedelju dana kasnije, podsetimo, uhapšeno je četvoro osumnjičenih u čijem je automobilu policija pronašla otrov cijanid, kao i plastično oružje.

Pročitajte još:

– Advokat Nikola Dumnić, koji brani Nikolu J., kom se istom optužnicom stavlja na teret držanje oružja, ali ne i pripremanje sredstava za izvršenje krivičnog dela ubistva, ističe da je nezamislivo da njegov klijent boravi u pritvoru 20 meseci zbog plastičnih pištolja.

– Smatram da su podizanje optužnice protiv mog branjenika Nikole J. i njegov boravak u pritvoru preko 20 meseci bez ikakvih dokaza u velikoj meri rezultat medijskog pritiska pojedinih učesnika u postupku. Njemu se na teret stavlja samo držanje plastičnih pištolja, koji nisu od njega oduzeti, niti su na njima pronađeni bilo kakvi njegovi tragovi – otisci papilarnih linija ili DNK. On se u momentu lišenja slobode nesporno čak nije ni nalazio u vozilu u kome su ti predmeti pronađeni – tvrdi Dumnić, i navodi da je nezabeleženo u sudskoj praksi da neko kome se uopšte ne stavlja na teret krivično delo na štetu Vukotića u pritvoru provede više od 20 meseci – prenosi “Kurir”.

Treća verzija

– Treća, izmenjena optužnica za nabavljanje sredstava za izvršenje krivičnog dela ubistva na štetu Jovana Vukotića i drugih krivičnih dela zasnovana je na istim dokazima kao i prethodne dve njene verzije, koje su nadležni sudovi vraćali na dopunu istrage. S tim u vezi, odbrana će u skladu s procedurom predviđenom zakonikom o krivičnom postupku izjaviti odgovor i na izmenjenu optužnicu, koju sud, ukoliko bude brižljivo cenio dokaze i ukoliko se bude rukovodio istim objektivnim kriterijumima, neće potvrditi. Naglašavam posebno činjenicu da okrivljeni u ovom predmetu već 20 meseci u pritvoru čekaju odluku da li će se glavni pretres uopšte održati, što dovoljno govori o kvalitetu dokaza na kojima je optužba zasnovana – rekao je branilac osumnjičenih Marka M., Marjana D. i Nemanje M., advokat Maja Atanasković.

Ona otkriva i da se Vukotić nije pridružio krivičnom gonjenju njenih klijenata.

Pritisak na pravosuđe

– Smatram da je ponovno podizanje optužnice delimično i rezultat medijskog pritiska na pravosuđe od strane pojedinih učesnika u postupku suprotno zakonu o advokaturi i kodeksu profesionalne etike. Nejasno je posebno zašto se takav pritisak vrši, imajući u vidu činjenicu da se sam gospodin Vukotić nije pridružio gonjenju mojih branjenika – navodi Atanaskovićeva, i dodaje da se njenim branjenicima uopšte ne stavlja na teret pokušaj ubistva Jovana Vukotića.

Pročitajte još:

– Naglašavam da moji branjenici nisu lišeni slobode kada je navodno zaustavljeno taksi vozilo u kome je bila njegova vanbračna supruga. Pogotovo nema dokaza ko su lica koja su navodno pretresla suprugu Jovana Vukotića, a ponajmanje da su tada imali kod sebe sredstva namenjena izvršenju krivičnog dela – tvrdi advokatica, piše “Kurir”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike