Pet električnih bicikala i jak pogonski motor sakriven u frižideru: Carinici otkrili neobične "poklone"! (FOTO)

13.09.2022

14:35

0

Dozvoljen prenose poklona u vrednosti do 100 evra, a sve ostalo mora da se carini

Pet električnih bicikala i jak pogonski motor sakriven u frižideru: Carinici otkrili neobične "poklone"! (FOTO)
Pogonski motor u frizideru - Copyright Foto: Uprava carina

Jedan od najčešćih izgovora putnika koje carinici otkriju u prekršajima je da robu nisu prijavili jer su to zaboravili ili je, pak, namenjena za poklon. Tako su i tokom proteklih dana zaplenjeni neki neobični ''pokloni'' koje su putnici zaboravili da prijave: pet skupocenih električnih bicikala i jak pogonski motor sakriven u unutrašnjosti polovnog frižidera.

Kada je 10. septembra na granični prelaz Kelebija u jutarnjim časovima pristigao autobus sa prikolicom, carinici nisu ni slutili da će ubrzo u njemu zateći tovar od čak pet vrednih električnih bicikala, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Pošto se radi o kabastoj robi, njeno skrivanje je praktično nemoguće, pa je dovoljno bilo da carinik malo pomeri crni najlon u koji su oni bili uvijeni i vidi da se radi o predmetima koji su morali biti prijavljeni, a koje niko do tog trenutka nije ni pomenuo.

Kao vlasnik neobičnog tovara prijavio se vozač autobusa, 46-godišnji domaći državljanin, koji je na pitanje zašto nije prijavio bicikle koji zajedno vrede gotovo 6.000 evra, cariniku rekao da je zaboravio to da učini jer je reč o poklonima koje je poneo članovima porodice. Među neprijavljenim ''poklonima'' našlo se čak pet bicikala čija vrednost iznosi od 800 do 1.500 evra, a najskuplji među njima su ''MTB Wheeler'' i ''Ghost esquare".

Na prelazu Bački Breg otkriven je još jedan ''zaboravni'' putnik koji je u zadnjem delu svog "pasata" prevozio lični prtljag, polovnu sudoperu i frižider. On je polovne uređaje i prijavio, ali je međutim kada je carinik radi kontrole pokušao da pomeri frižider, primetio je da je to gotovo nemoguće, jer je uređaj neprirodno težak.

Zatražio je od putnika da ga otvori i tada je bilo jasno zašto je to tako. Putnik je u unutrašnjost frižidera smestio jak pogonski motor marke ''kohler''.

Na pitanje carinika zašto nije prijavio novi pogonski motor velike snage, koji može da se koristi kao pogonsko sredstvo za razne uređaje ili kao agregat za struju, putnik je rekao da nije imao dovoljno mesta u automobilu, pa da je motor zato stavio u frižider i na njega zaboravio.

Nije sporno da putnici kao deo svog prtljaga mogu da nose i poklone, ali ukoliko nameravaju da budu oslobođeni obaveze plaćanja uvoznih dažbina, onda to moraju biti stvari čija vrednost ne prelazi 100 evra, jer toliko iznosi povlastica koju imaju domaći državljani.

Stvari koje ne prelaze taj iznos, domaći putnici ne moraju da prijavljuju, niti da za njih plaćaju uvozne dažbine, dok su predmete veće vrednosti dužni da prijave i za njih plate uvozne dažbine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike