U Turskoj utvrđuju identitet likvidiranog muškarca za koga se misli da je "škaljarac": DNK analiza treba da potvrdi da je reč o Vukotiću

09.09.2022

07:29

0

Za sada kruže dve verzije zločina

U Turskoj utvrđuju identitet likvidiranog muškarca za koga se misli da je "škaljarac": DNK analiza treba da potvrdi da je reč o Vukotiću
Jovica Vukotić - Copyright MUP

Da li je u Turskoj ubijen Jovan Vukotić (42), navodni, vođa "škaljarskog klana" biće poznato tek nakon obdukcije i DNK-a analize koja će potvrditi identitet. 

Nije poznato kako je Vukotić napustio Crnu Goru kada je za njim pre godinu dana bila raspisana međunarodna poternica.

Za sada kruže dve verzije zločina. Prema jednoj Vukotić je ubijen dok je sa suprugom M.M. bio na motoru, a prema drugoj da mu je presuđeno dok je bio sa porodicom u automobilu.

- Zvanične potvrde nadležni u Crnoj Gori nisu dobili. U toku je utvrđivanje identiteta. Turska je kontaktirala kolege u Crnoj Gori sa informacijom da je ubijeni najverovatnije Jovan Vukotić, ali još nema pismene potvrde - kaže sagovornik  Telegrafa blizak istrazi.

Vukotić je u tajnim policijskim spisima označen je kao apsolutni vođa "škaljarskog kriminalnog klana".

Foto: MUP
 

 

Međuresorski tim koji je radio na prikupljanju podataka o kriminalu koji je pretnja po bezbjednost Crne Gore, zabeležio je da Vukotić apsolutno vođstvo nad tom organizovanom kriminalnom grupom preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020.

- Nakon ubistva Igora Dedovića, primat apsolutnog vođe preuzeo je Jovan Vukotić i on je isključivi donosilac odluka - piše u SOCTA, tvrdi sagovornik Vijesti.

Vukotić je bio u bekstvu, a crnogorski pravosudni organi za njim su pre godinu raspisali poternicu. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optužuje ga da je u novembru i decembru 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Navodno, te likvidacije “naručio” je preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Istražitelji podsećaju da počeci škaljarskog klana sežu u 2008. godinu, te da su do kraja 2014. godine kao jedinstvena krimi-ekipa delovali braća Vukotić, ubijeni Dedović i ekipa koja je poslednjih osam godina prepoznata kao organizovana kriminalna grupa “Kavači”, koja je od tada suprotstavljena škaljarcima.

Tu grupu karakterišu porodične i prijateljske veze, zajedničko geografsko porijeklo i zajedničko kriminalno iskustvo.

- Imaju velika finansijska sredstva koja im pomažu da regrutuju nove članove - ocenjeno je u dokumentu.

Operativci su evidentirali da škaljarci blisko sarađuju sa pet organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i regiona, odnosno, sa klanovima čije su vođe Luka Bojović, Filip Korać, Saša Boreta, Jovo Đurović i Milan Vujović.

U spisima je evidentirano više od 200 članova klana, a na tom spisku našlo se i na desetine žena - mahom supruge, kćerke, majke, sestre, devojke, kume, prijateljice, rođake...muških članova organizovane kriminalne grupe “Škaljari”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike