Vukotiće prati zla kob: Otac pre tri godine izrešetan na kućnom pragu u Kotoru, Jovica surovo likvidiran večeras u Istanbulu!

08.09.2022

20:02

0

Dvojica nepoznatih muškaraca 20. aprila 2019 godine iz zasede su vrebala Veselina Vukotića

Vukotiće prati zla kob: Otac pre tri godine izrešetan na kućnom pragu u Kotoru, Jovica surovo likvidiran večeras u Istanbulu!
Ubistvo Veselina Veska Vukotića - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7/Profimedia

Jovan Vukp+otić navodni vođa "škaljarskog klana" večeras je, kako se nezvanično saznaje, ubijen u Turskoj. Pre tri godine u naselju Dobrota u Kotoru likvidiran je njegov otac Veselin Vesko Vukotić (69). Veruje se da je ubijen iz osvete jer su Jovan i Igor Vukotić označeni kao navodne vođe "škaljarskog klana" iz Crne Gore. Likvidacija najstarijeg Vukotića i dalje nerasvetljena.

Dvojica nepoznatih muškaraca 20. aprila 2019 godine iz zasede su vrebala Veselina Vukotića. Smrtonosni hici u oca navodnih vođa "škaljarskog klana" Jovice i Igora Vukotića ispaljeni su oko 20.45 sati. "Sačekuša" je napravljena ispred kuće Vukotića u kotorskom naselju Dobrota.

Kako se moglo čuti u crnogorskoj policiji, takav način likvidacije nosi potpis suparničkog "kavačkog klana" i predstavlja jasnu poruku njihovim rivalima.

Jedino poznato posle zločina bilo je da je ubica nosio kačket i da je imao saučesnika koji mu je pomogao posle ubistva.

Inspektori kriminalističke policije u Crnoj Gori su u okviru istrage o ubistvu Vukotića priveli i saslušali više osoba bliskih Radoju Zviceru, jednog od vođa "kavčana" koji je godinama pre toga živeo u Ukrajini. Od njih je uzet uzorak DNK radi veštačenja u danilovgradskom Forenzičkom centru.

Poruke iz čitulja sinova

Policija je proveravala i njihove alibije, a nekima od njih je saopšteno da ne napuštaju teritoriju Crne Gore dok ne budu provereni njihovi alibiji i kretanje na dan ubistva Vukotića. U blizini kuće Veska Vukotića, na mestu gde je ubijen, nadležno tužilaštvo je sa pripadnicima policije i veštakom sprovelo kasnije nove radnje u cilju rešavanja ovog ubistva. Urađena je rekonstrukcija likvidacije i bekstva napadača, ali to po svemu sudeći nije urodilo plodom.

Ubistvo Veselina Vukotića podiglo je veliku buru u podzemlju Crne Gore, ali i Srbije. Pričalo se da je Vesko Vukotić pre ubistva bio svedok kad je jedan od sinova, vođa "škaljaraca", pucao na ženu i dete.

Nakon vesti o likvidaciji oca, koja je Jovana Vukotića dočekala iza rešetaka u Beogradu, a Igora Vukotića u bekstvu, oba sina oprostila su se od oca čituljama u novinama. Oni su na po celoj jednoj strani novina objavili tekst koji je jasno stavljao do znanja da Vukotići preko ovog ubistva rivalima neće preći.

- Ponestalo mi je reči! Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan - napisao je Jovan Vukotić i tim rečima najavio ulazak kriminalnog rata crnogorskih klanova u još krvaviju fazu.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Na sličan način oprostio se i njegov brat Igor.

- Moram da te pozdravim poslednji put na ovakav način, Oče moj, uzdanice, dobročinitelju, junače moj!!! Zapamti da nas niko ne može razdvojiti, nikad! Počivaj mi u našem miru Čevskom, sa braćom svojom! Neka ti je vječna slava i hvala ti! Voli te beskrajno tvoj sin Igor -  napisao je negde iz bekstva.

Restoran, kafić i internet klađenje

Ubistva roditelja visokokotiranih članova ovih klanova nisu nepoznanica. Dve godine pre ubistva Vukotića, nepoznate osobe ubile su u Herceg Novom 66-godišnjeg Nika Roganovića čiji sin Duško, važi za osobu blisku "kavčanima", a koji je tri meseca ranije povređen u eksploziji bombe.

Rat kotorskih klanova vodio se godinama, a do sada je odneo više od 50 života. Najviše ubistava desilo se u Crnoj Gori, ali se krvavi rat vodio i na beogradskim ulicama, ali i u inostranstvo. Pripadnici "škaljarskog" i "kavačkog klana" duboko su se povezali sa kriminalcima i najopasnijim ljudima beogradskog podzemlja.

Upravo zbog toga sukob ova dva klana postao je još brutalniji. U njihovim obračunima stradalo je i nekoliko slučajnih žrtava, a poslednjih godina sve manje prezaju od svedoka i kamera, pa su se likvidacije događale i usred dana, na javnim mestima, pa čak i ispred osnovnih škola, tržnih centara i pred mnogobrojnim svedocima.

Ova dva kotorska klana ranije su delovala kao jedna kriminalna grupa. Međutim, 2014. godine u Valensiji je nestalo 200 kilograma kokaina i zbog toga je došlo do rascepa u klanu koji se tada podelio na „škaljarce” i „kavčane”.

Ubijeni Veselin Vukotić sa svojim sinom, šefom "škaljarskog klana" Jovanom Vukotićem, držao je restorane u kotorskom starom gradu. Bio je prisutan i kada je njegov sin, kako tvrdi crnogorska policija, pokušao da ubije suprugu šefa suparničke ekipe.

On je sa sinom Jovanom, šefom "škaljaraca", vodio poslove u Kotoru - restoran "Kantun Konoba" i kafić "Siemper" koji su u samom srcu starog grada. Veselin je bio i vlasnik kompanije "Montestar Poker", osnovane 2011. godine, koja se bavila internet klađenjem.  Posedovao je više nekretnina u Kotoru i Podgorici, a viđan je u Beogradu kada je dolazio da prati suđenje sinu.

Jovan Vukotić, koji je u izveštajima obaveštajnih službi označen kao vođa "škaljaraca", uhapšen je u septembru 2018. godine u Turskoj po poternici koju je za njim raspisala Grčka, zbog sumnje da je umešan u šverc oko 135 kilograma kokaina. Kod njega je prilikom hapšenja pronađen lažni pasoš.

Trovali mu hranu

U martu 2019. godine je crnogorska policija podnela još jednu krivičnu prijavu protiv njega sumnjičeći ga za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge Radoja Zvicera, jednog od vođa suparničkog "kavačkog klana". On je, navodno, svojim automobilom preprečio put kolima Tamare Zvicer i pucao iz pištolja u nju. U tom trenutku sa njim se u kolima nalazio i njegov otac Veselin Vukotić, dok je sa Tamarom u kolima bila njena maloletna ćerka.

Foto: MUP
 

Veselin Vukotić je crnogorskim medijima ranije izjavio da je u vreme napada na Tamaru Zvicer njegov sin bio 1.000 kilometara daleko, kao i da je on bio sa porodicom. Protiv Jovana Vukotića se u Crnoj Gori vodi i istraga za utaju poreza. Tamo je već osuđivan, kao i njegov brat Igor.

Viši sud u Beogradu odbio je deo optužnice kojom su Marko D. Nemanja M. i Marjan D. bili optuženi da su 6. decembra 2019. godine pokušali cijanidom da otruju Jovana Vukotića, koji je u to vreme boravio u ekstadicionom pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Viši sud je ocenio da nema dovoljno dokaza za to krivično delo. Kasnije je Vukotić na suđenju u Beogradu otkrio da mu je o glavi radila ista grupa koja je ubila advokata Mišu Ognjanovića.

Od pre nekoliko godina svaki trag se izgubio Igoru Vukotiću, Jovanovom rođenom bratu. Nakon zatvorske kazne koju je odslužio u Brazilu, bratu Jovanu se pridružio u kriminalnim aktivnostima. Sumnja se da su njih dvojica organizovali krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Ime Igora Vukotića danas je na crvenoj Interpolovoj poternici zbog sumnje da je organizovao više ubistava u Crnoj Gori. Sa Igorom Dedovićem je navodno organizovao niz likvidacija.

Vukotić je bio osumnjičen i za pokušaj ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoj Gori,neposredno pred hapšenje u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike