Ko je Jovan Vukotić: Vođu "škaljaraca" tražila Crna Gora zbog planiranja ubistava Kašćelana i Zvicera! Pobegao dok je bio na "merama"

08.09.2022

19:28

0

Pobegao iz Crne Gore dok je bio na "merama" i dok je bio praćen i prisluškivan

Ko je Jovan Vukotić: Vođu "škaljaraca" tražila Crna Gora zbog  planiranja ubistava Kašćelana i Zvicera! Pobegao dok je bio na "merama"
Jovica Vukotić - Copyright MUP

Jovica Vukotić ubijen je danas u Istanbulu.

Bio je u bekstvu, a crnogorski pravosudni organi za njim su pre godinu dana raspisali poternicu. Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore optužuje ga da je u novembru i decembru 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Navodno, te likvidacije “naručio” je preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Jovan Vukotić, vođa "škaljarskog" klana, pobegao je iz Crne Gore, uprkos tome što je bio na "merama", pa se postavlja pitanje kako je to uspeo s obzirom na to da je bio praćen i prisluškivan.

Iz svoje zemlje je pobegao neposredno pre nego što se saznalo da je podstrekivao na ubistva svojih protivnika Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja i Marka Miljkovića Mesara, koji su radili za Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, a koji vode supranički "kavački" klan.

Kasnije je utvrđeno da nije Vukotić planirao ubistva Belivuka i Miljkovića i crnogosrko tužilaštvo je za to obustavilo istragu.

Još jedna "sumnjiva radnja" u slučaju Vukotić je aktuelna poternica koja je raspisana za njim nakon bekstva. Crnogorski mediji su prvo objavili da je za njim raspisana crvena poternica, a samo nekoliko dana kasnije iz Ministarstva pravde te zemlje je rečeno da je došlo do nesporazuma.

Nesporazum i neodaziv

- Izvinjavamo se jer je došlo do nesporazuma, pa iz tog razloga preciziramo odgovor: U skladu sa članom 511 stav 3 Zakonika o krivičnom postupku, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je na osnovu rešenja Osnovnog suda u Kotoru 2016. godine i naredbe Višeg suda u Podgorici 2019. godine izdalo saglasnosti za raspisivanje međunarodne poternice za Jovanom Vukotićem iz Kotora. U periodu nakon toga, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava nije zaprimilo zahtev za davanje saglasnosti za raspisivanje međunarodne poternice za imenovanim u smislu člana 511 stav 3 Zakonika o krivičnom postupku – preneli su tamošnji mediji dopis Ministarstva.

Kotorska policija pozvala je Vukotića nekoliko dana pre pretresa kako bi odradila procenu bezbednosti na osnovu koje bi eventualno bio stavljen pod policijski pratnju, ali se on oglušio na taj poziv, na šta je imao pravo.

Čitava akcija sprovedena je nakon što se došlo do saznanja da je vodeći "škaljarac" bio u kontaktu sa kriminalnom grupom koja je planirala da likvidira ove godine u januaru na tivatskom aerodromu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Nije planirao ubistvo Belivuka

Ta grupa je uhapšena i Specijalno državno tužilaštvo je početkom jula podiglo optužnicu protiv Janka Vukadinovića, Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčića Milića (40) i Dušana Ivanovića (41), dok je jedna osoba čije je kodno ime u šifrovanoj aplikaciji putem koje su komunicirali Kamenko Kuč dobila status zaštićenog svedoka.

24sedam/e-stock-milos-rafailovic
 

Kasnije je međutim crnogorski sud doneo odluku da Vukotić nije naredio ubistvo Belivuka i Miljkovića . Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore obustavilo je krivični postupak protiv navodnog vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića da je planirao likvidaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Osim Vukotića i njegov najveći protivnik Radoje Zvicer takođe je pobegao iz Crne Gore. Umakao je kada je oko njega počeo da se steže obruč, dok je većina njegovih saradnika uhapšena, čak i Kašćelan sa kojim je vodio kriminalnu grupu.

Sunovrat "kavčana" započet je u Srbiji hapšenjem Belivuka i Miljkovića i njihove ekipe, koja je bila njihov ogranak u Srbiji. Nakon tog događaja Radoje Zvicer nestaje bez traga. Prema informacijama do kojih se došlo, on se krije u nekoj od južnoameričkih zemalja, ali to još uvek nije potrvrđeno i za njim se intenzivno traga.

Više od 200 članova klana

Istražitelji podsećaju da počeci "škaljarskog klana" sežu u 2008. godinu, te da su do kraja 2014. godine kao jedinstvena krimi-ekipa delovali braća Vukotić, ubijeni Dedović i ekipa koja je poslednjih osam godina prepoznata kao organizovana kriminalna grupa “kavači”, koja je od tada suprotstavljena "škaljarcima".

Tu grupu karakterišu porodične i prijateljske veze, zajedničko geografsko poreklo i zajedničko kriminalno iskustvo.

U spisima je evidentirano više od 200 članova klana, a na tom spisku našlo se i na desetine žena - mahom supruge, ćerke, majke, sestre, jevojke, kume, prijateljice, rođake muških članova organizovane kriminalne grupe "škaljarskog klana”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike