Produžen pritvor carinskom agentu "C&A": Prao novac i zloupotrebljavao položaj, pa kupovao nekretnine i uživao u luksuzu

31.08.2022

16:03

0

U ovom trenutku finansijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu

Produžen pritvor carinskom agentu "C&A": Prao novac i zloupotrebljavao položaj, pa kupovao nekretnine i uživao u luksuzu
Optuženi Aleksandar J - Copyright Printscreen/Facebook/Aleksandar J.

Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Aleksandaru J. (49) koji se sumnjiči da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd oštetio bužet Srbije i sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara, koje je zatim ulagao u kupovinu nekretnina.


Osumnjičenom je pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva i da ne bi uticao na svedoke, potvrdila je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić. Aleksandar J. je nakon hapšenja na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela i odbio da odgovara na pitanja tužilaštva.
Printscreen/Facebook/Aleksandar J.
 

Naredbom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je zabranjeno raspolaganje stanom u kuli B Beograda na vodi i garažnim mestom, zatim sa dva stana na Novom Beogradu i dve garaže, a blokirani su mu i bankovni računi i računi sa njim povezanih lica.

Ovaj postupak pokrenut je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje.

U ovom trenutku finansijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

Aleksandar J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logistic SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Sumnja se da je on iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerskim brodom u Rijeku, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Printscreen/Facebook/Aleksandar J.
 

U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe iskoristivši logo “C&A MODA RS” doo Beograd sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupao je informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih vrednosti.

Na ovaj način je, kako se sumnja, a na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara.

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu zaplenjenih nekretnina, iako je znao da potiče iz krivičnog dela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike