Subotičani duplo više telefoniraju od ostatka Srbije - ali nepropisno!

31.08.2022

12:22

0

U Subotici je karakteristična upotreba sigurnosnih pojaseva, čak 89.7 odsto, što je iznad republičkog proseka i to je značajno pohvalno

Subotičani duplo više telefoniraju od ostatka Srbije - ali nepropisno!
alexandre-boucher-CoUogz3Udak-unsplash - Copyright Unsplash

Subotičani se mogu pohvaliti podatkom da redovno vezuju sigurnosni pojas i ispravno koriste sedišta za decu, ali zato mobiilni telefon tokom vožnje koriste duplo češće nego ostali građani naše zemlje! Ove podatke iznela je Agencija za bezbednost saobraćaja koja je u utorak u centru grada predstavila simulaciju čeonog udesa i značaj upotrebe sigurnosnog pojasa.

Ideja simulatora je da u kontrolisanim uslovima vidimo koliko nas sigurnosni pojas štiti tokom vožnje, naročito tokom prevrtanja automobila. Uz brojne građane, kako to izgleda uverio se i gradonačelnik Stevan Bakić, koji je ovom prilikom podsetio da je Subotica kao jedna od najaktivnijih lokalnih samouprava prošle godine dobila priznanje za promociju bezbednosti saobraćaja.

Printscreen Agencija za bezbednost saobraćaja
 

- To priznanje treba da opravdamo i ono nas tera da na što interesantniji i realniji način prikažemo sve one stvari koje mogu da nas zadese u saobraćaju, a kojih nismo svesni. Zato smo tu da probudimo svest naših građana o posledicama saobraćajnih nezgoda. Grad Subotica će i dalje poklanjati pažnju bezbednosti saobraćaja, raditi na buđenju savesti građana, apelovati na primenu svih saobraćajnih pravila – poručio je gradonačelnik Bakić.

On je dodao da povrede u saobraćajnim nezgodama nisu više stvar pojedinca, nego problem celog društva. Po rečima Branka Stamatovića, direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Subotica je realizovala kompletan program Saveta za bezbednost saobraćaja, kao i ostale lokalne samouprave, budžet namenjen za ovu namenu čini trećinu svih naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje.

- U Subotici je karakteristična upotreba sigurnosnih pojaseva, čak 89.7 odsto, što je iznad republičkog proseka i to je značajno pohvalno. Takođe, i upotreba sigurnosnog sedišta za decu koja je 75 odsto u naselju, što je takođe iznad proseka. Međutim, negativna je upotreba mobilnog telefona tokom vožnje, duplo više se koristi u Subotici nego u drugim lokalnim samoupravama. Na to treba posebno obratiti pažnju - predočava direktor Stamatović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: subotica.com

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike