Šta za Lalića znači manja kazna zatvora: Evo zašto je on u "boljoj" poziciji od svih okrivljenih svedoka u Veljinom klanu!

10.08.2022

18:45

0

"On ne mora da se vraća u kriminal"

Šta za Lalića znači manja kazna zatvora: Evo zašto je on u "boljoj" poziciji od svih okrivljenih svedoka u Veljinom klanu!
srđan lalić bitkoin-profimedia-0346501028 - Copyright YouTube/Profimedia/Pink

Tridesetšestogodiši IT stručnjak Srđan Lalić, petooptuženi za jezive zločine klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, zvanično je sklopio dogovor sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da postane svedok okrivljeni, u zamenu za zatvorsku kaznu od 18 godina. Njegovi razlozi za izdaju svojih partnera u zločinima poznati su samo njemu, međutim, Lalić, za razliku od ostalih, najverovatnije ima najbolju perspektivu po izlasku iz zatvora.

Lalić je uhapšen 4. februara 2021. godine, u stanu u prigradskom naselju u Beogradu, a jedini je okrivljeni koji je pred Specijalnim sudom u Beogradu priznao krivicu za zločine za koje se tereti. Iako je na ranijim saslušanjima negirao sve i ponavljao kako nije kriv i da će se braniti ćutanjem.

Na početku istrage okarakterisan je kao "vojnik" Velje Nevolje koji nije imao kontakte sa velikim "zverkama" i nije bio uključen u strateško vođenje kriminalnih poslova.

Njega su, navodno, koristili da namami žrtve u "kuću smrti" u Ritopeku, ali i da direktno učestvuje u zverstvima. Pa se Lalić tako pominje kao učesnik u ubistvima Lazara Vukićevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Lalić je teško podneo i saslušanje o optužbama na svoj račun, a kada su mu predočili jezivu fotografiju na kojoj sa Belivukom pozira držeći glavu svoje žrtve, on je počeo da povraća.

Najverovatnije, kod Lalića je proradio strah. On je jedini čiji se život nije svodio samo na kriminal i koji je imao posao u struci, završio je školu, bavio se kriptovalutama i bitkoinima. Sam Lalić rekao je posle hapšenja da je po zanimanju IT inženjer i da je završio privatni fakultet. Tada je rekao i da zarađuje od bitkoina i da su mu mesečna primanja oko 1.300 evra.

Kao dokaz tome da je Lalić zaista bio u svetu IT stručnjaka i da je znao kako da obavlja svoj posao govori i to što je bio zaposlen u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), kako su navodili mediji. Jedna njegova koleginica je tada ispričala da Lalić ima pogled koji izaziva jezu, da je temperamentan i pravi "kolega iz pakla", ali i da posao obavlja.

- Jednom se pred deset ljudi izdrao na koleginicu, stariju ženu, kojoj je sve vreme drhtala brada, a ruke su joj se toliko tresle da nije mogla olovku da drži. Mislim da je posle toga otišla na bolovanje - rekla je jednom prilikom za medije bivša radnica RFZO.

Međutim, Lalić, ako se zaista uplašio oduzete slobode, ćelije i onoga što ga tamo tek čeka, možda je i jedini koji će od nagodbe sa tužilaštvom izvući neku korist.

Lalić, naime, iz zatvora može da izađe i za 12 godina. On je već godinu i po u pritvoru, a dobiće kaznu od 18 godina zatvora ako bude sarađivao.

- On dobija 18 godina, i kad se oduzme ovaj pritvor, on ima još 16 i po. Uz dobro ponašanje i pomaganje u istrazi to može da bude i 12 godina, možda malo više, možda manje. Sve zavisi od njega. Vidi se da se uplašio i da je spreman na sve samo da se izvuče - kaže sagovornik 24sedam upoznat sa slučajem.

Belivuk i Srđan Lalić/Pink/Printscreen
 

Kako navodi, Lalić će imati siguran posao i kad bude izašao iz zatvora sa 50 godina.

- Imaće godina, imaće iskustva, ali i traume. Međutim, to ne bi smelo da ga poljulja više od jezivih zločina koje su počinili. Ako je već odlučio da sve izda i da se što pre dokopa slobode, Lalić je možda i najbolje o tome promislio. Znanje iz oblasti IT-a je blago. Ako neko radi onlajn za stranu kompaniju, i još na crno, niko ga ne pita da li je krivično gonjen. Uostalom, ako je istina da Lalić ima bitkoine, i od toga će moći da živi kad izađe. Ne mora da se vraća u kriminal. Pitanje je samo da li su ovo zaista razlozi zbog kojih je odlučio da progovori. Perspektiva mu je dobra, ali teško dela za koja mu se sudi mogu da se iskorene iz njegove glave - kaže sagovornik.

Podsetimo, optuženi članovi zloglasnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića - Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić, spremni su da pred sudom objasne kako su ubijali ljude, ko je to od njih tražio, koji su bili motivi i ko je tačno imao koju ulogu.

I zatvorski stražar Željko Kodžić sklopio je sporazum s tužilaštvom i priznao krivicu za nezakonito držanje oružja, na osnovu kog bi trebalo da bude osuđen na dve godine i dva meseca zatvora.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike