Carinski agent C&A i bračni par iz MUP i BIA raskrinkani zbog luksuznog života: Šta je sa imovinom zloglasnih "kavčana" i njihovih jataka?

11.08.2022

18:45

0

Prosečne plate, državni posao, a raskalašan život

Carinski agent C&A i bračni par iz MUP i BIA raskrinkani zbog luksuznog života: Šta je sa imovinom zloglasnih "kavčana" i njihovih jataka?
kriminal profimedia-0713069076 copy - Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je u utorak finansijsku istragu protiv bivšeg policajca Milivoja K., pripadnika MUP Srbije Daniela Jovanovića i njegove supruge Dušice Jovanović, pripadnice BIA, kao i vlasnika i direktora firme "Blumen market" Aleksandra M. i Miodraga P.

Oni će morati da dokažu da su pokretna i nepokretna imovina, kao i gotov novac kojim raspolažu, zarađeni legalnim putem.

TOK je, inače, započeo istragu protiv svih ovih osoba, koje se terete da su u određenom vremenskom periodu prenosile novac zarađen od trgovine kokainom, ali ga i plasirale u legalne tokove. Kako se sumnja, bivši i sadašnji pripadnici policije i BIA bili su na vezi sa crnogorskim kolegom koji je u bekstvu Ljubomirom Ljubom Milovićem. Njega crnogorsko tužilaštvo tereti za saradnju sa "kavačkim klanom", posebno sa Radojem Zvicerom, koji je, takođe, nedostupan istražnim organima.

Facebook
Daniel i Dušica Jovanović,

Kako se zasada sumnja, istraga je protiv supružnika Jovanović pokrenuta zato što je njihovim kolegama i saradnicima bilo čudno što na posao dolaze skupocenim automobilima, ali i zbog toga što su na društvenim mrežama objavljivali fotografije sa egzotičnih turističkih destinacija i hvalili se raskalašnim životom.

Svakako, Jovanovići nisu jedini koji su tako razotkriveni. Samo nedelju dana ranije "pao" je i carinski agent kompanije C&A Aleksandar Jandrić, koji je uhapšen zbog sumnje da je muljao sa uvozom robe, a i njegova imovina se proverava.

On je uhapšen zbog zloupotreba i pranja novca, čime je državu oštetio za 6,5 miliona evra, a oprao ih je kupovinom tri luksuzna stana, od kojih je jedan u Kuli B u Beogradu na vodi. U vreme kad je kupovao skupocene nekretnine, imao je platu 27.000 dinara.

Osim stana u Beogradu na vodi, kupio je i garažu, kao i dva stana na Novom Beogradu, takođe sa garažama. A da mu kupovina stanova nije bila veliko opterećenje, iako je primao minimalac, svedoče njegove fotografije sa društvenih mreža, na kojima se vidi da je u to vreme obišao mnoge luksuzne destinacije.

Aleksandar Jandrić nije skrivao da živi život na visokoj nozi. Često je na Fejsbuku objavljivao fotografije sa luksuznih putovanja na Maldive, u Tajland, zatim sa letovanja u Dubaiju, Abu Dabiju, Turskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, ali i sa zimovanja u Francuskoj, na Kopaoniku...

Šta rade agenti na minimalcu i pripadnici bezbednosnih službi u Srbiji sa svojim novcem i odakle im, tek će se zvanično utvrditi. A šta rade oni nezaposleni, sa milionskim bankovnim računima, vilama, jahtama i blindiranim vozilima, jasno je. Neki su iza rešetaka, a neki još izmiču pravdi.

Belivuk i "vojnici" - vile i "roleksi"

Veljko Belivuk, Marko Miljković i njihovi saradnici uhapšeni su 4. februara 2021. godine. U njihovom vlasništvu je veliki broj nekretnina, firmi, računa, ali i fudbalski klubovi i sefovi.

Još tada su se pod lupom finansijske istrage našle brojne firme povezane s pripadnicima klana i njihovim najbližim rođacima, vredne nekretnine, automobili, ali i skupoceni satovi, nakit, sefovi i dinarski i devizni računi.

Belivuk je na jednom od saslušanja izjavio da je navodno bio zaposlen u podrumu pića i da je mesečno zarađivao oko 60.000 dinara. Međutim, on je dao više od 30.000 evra u kešu za kupovinu stana od 80 kvadrata, zidao je vilu na Zvezdari, ali je kupio i druge nekretnine. Njegova supruga je suvlasnik rentakar agencije, kao i vlasnik stana u Beogradu.

Marko Miljković ima kuću na Zvezdari koja se vodi na njegovog oca, stan u Beogradu i dve garaže, "roleks", "brajtling", dva BMW vozila i "škodu".

Srđan Lalić posedovao je brojač novca, "roleks", kupoporodajni ugovor sa opštinom Kotor o kupovini zgrade u Perastu od 69 kvadrata, "pasat", "škodu" i stan u Beogradu.

Kako se i tada smatralo, njihova imovina je desetostruko veća od onoga čemu su istražitelji uspeli da uđu u trag.

Kavački vladar podzemlja u regionu

Kada je reč o Radoju Zviceru, njegovoj imovini se ušlo u trag prošle godine, a posebnu pažnju je privukao velelepni stambeni objekat od nekoliko stotina kvadrata, vredan više miliona evra.

Prema navodima crnogorskih medija, on u kotorskom naselju Kavač, gde kvadrat dostiže vrednost i do 2.000 evra, poseduje "porodičnu stambenu zgradu" od nekoliko stotina kvadrata. Velelepna građevina se sastoji od podruma, prizemlja i dva sprata i procenjuje se da joj je vrednost višemilionska. Oko kuće nalazi se veliko dvorište, čija površila iznosi čak 500 kvadratnih metara.

Pripadnici crnogorske policije tada su više od dva sata vršili pretres njegove kuće i tom prilikom zaplenili više predmeta, među kojima su bile i vrlo vredne umetničke slike koje su se nalazile u objektima koje koriste "kavčani".

Tamara i Radoje Zvicer/MUP/Printscreen/
 

Takođe, dok je bežao od crnogorske policije, Zvicer se nastanio u Ukrajini pre atentata na njega 2020. godine. Sumnja se da i tamo poseduje nekretninu u luksuznom naselju - Pečerski rejon, naselje Lipki, koje je poznato po izuzetno velikim cenama stanova, gde je cena kvadrata od 10.000 do 15.000 evra. Ovaj luksuzni kompleks stanova zatvorenog je tipa, sa tri rampe i obezbeđenjem. Zato je postao utočište mahom gruzijskih kriminalaca.

Pored toga, poznato je da se Zvicer vozi isključivo blindiranim automobilima, da poseduje lično obezbeđenje i da nikuda ne ide sam.

Isto tako, Tamari Zvicer, supruzi Radoja Zvicera, u julu ove godine blokiran je bankovni račun i obustavljena isplata 133.473,36 evra, za koje se sumnja da su stečeni kriminalnim aktivnostima.

Ništa bez službi bezb(j)ednosti

Operativnim radom otkriveno je da trojica crnogorskih policajaca na računima imaju po više od 50 miliona evra, dok samo na jednom računu Ljubo Milović, odbegli "kavački" policajac, ima 49.624.511,10 evra, prema saznanju Evropola i pojedinih bezbednosnih službi.

Ljubo Milović, Foto: Liberetas
 

Bezbednosne službe Milovićevu imovinu procenjuju kao višestruko veću i istraga je u toku, pošto se osnovano sumnja da je on čuvar miliona Radoja Zvicera, s kojim je uz, ove nedelje uhapšenog kolegu, Petra Lazovića, prema dešifrovanoj Skaj komunikaciji, krijumčario kokain iz Ekvadora do Evrope, pa sve do daleke Australije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike