Određen pritvor carinskom agentu "C&A" kompanije: Delio fotografije luksuznog života, pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara!

29.07.2022

17:35

1

Aleksandar Jandrić je ranije danas na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela

Određen pritvor carinskom agentu "C&A" kompanije: Delio fotografije luksuznog života, pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara!
Optuženi Aleksandar J - Copyright Printscreen/Facebook/Aleksandar J.

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 danaAleksandaru Jandriću (49) koji se sumnjiči da je zloupotrebom ovlašćenja koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd, oštetio bužet Srbije i sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara.

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu je nakon saslušanja osumnjičenog doneo rešenje kojim mu je odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke i jer postoje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela, potvrdila je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

Aleksandar Jandrić je ranije danas na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela i odbio je da odgovara na pitanja tužilaštva.

Naredbom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je zabranjeno raspolaganje stanom u kuli Beograda na vodi i garažnim mestom, a takođe i sa dva stana na Novom Beogradu i dve garaže, dok su mu blokirani bankarski računi i računi lica koja su sa njim povezana.

Tužilaštvo namerava da u najskorije vreme podnese sudu zahtev za privremeno oduzimanje ove imovine zbog sumnje da je stečena krivičnim delima.

Postupak je pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što su od Uprave za sprečavanje pranja novca dobijeni podaci o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju okrivljeni poseduje.

Printscreen/Facebook/Aleksandar J.
 

Usledila je proaktivna istraga u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je identifikovala imovinu okrivljenog i njemu bliskih lica, te su rezultati saradnje doveli i do prikupljanja dokaza za krivična dela za koja se on tereti u ovom krivičnom postupku.

Na osnovu prikupljenih finansijskih dokaza tužilaštvo je u momentu njegovog lišenja slobode izdalo naredbu da mu se zapleni imovina.

U ovom trenutku finansijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

Aleksandar Jandrić se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, a kao zaposleni u privrednom društvu “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Sumnja se da je on iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavao i overavao carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerskim brodom u Rijeku, a onda je posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Printscreen/Facebook/Aleksandar J.
 

Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo “C&A MODA RS” doo Beograd, koje ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja - tzv. kućno carinjenje, a čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku PD “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci.

Potom je korišćenjem kućnog carinjenja roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole i isporučivana nepoznatim kupcima.

U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe iskoristivši logo “C&A MODA RS” doo Beograd on je sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupao je informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih.

Isprave potom nije unosio u bazu kompjuterskog sistema PD “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci.

Na ovaj način je, kako se sumnja, a na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija okrivljeni pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara.

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu zaplenjenih nekretnina, iako je znao da potiče iz krivičnog dela.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike