Bivšem pripadniku MUP i njegovoj supruzi iz BIA tužilaštvo ispituje poreklo imovine: Finansijska istraga protiv saradnika "kavčana"!

09.08.2022

10:25

1

Istraga pokrenuta i protiv vlasnika i direktora firme "Blumen market" Aleksandra M. i Miodraga P.

Bivšem pripadniku MUP i njegovoj supruzi iz BIA tužilaštvo ispituje poreklo imovine: Finansijska istraga protiv saradnika "kavčana"!
BIA (5) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je i finansijsku istragu protiv bivšeg policajca Milivoja K., pripadnika MUP Srbije Daniela Jovanovića i njegove supruge Dušice Jovanović, inače pripadnice BIA, kao i vlasnika i direktora firme "Blumen market" Aleksandra M. i Miodraga P.

Oni će morati da dokažu da su pokretna i nepokretna imovina, kao i gotov novac kojim raspolažu, zarađeni legalnim putem. Na ovom spisku je i kamiondžija Milan K., kao i drugi vozač Z. F., koji su radnici pomenute firme.

Foto: Facebook/Printscreen
 

TOK je, inače, započeo istragu protiv svih ovih osoba, koje se terete da su u određenom vremenskom periodu prenosile novac zarađen od trgovine kokainom, ali ga i plasirale u legalne tokove. Kako se sumnja, bivši i sadašnji pripadnici policije i BIA bili su na vezi sa crnogorskim kolegom koji je u bekstvu Ljubomirom Ljubom Milovićem. Njega crnogorsko tužilaštvo tereti za saradnju sa "kavačkim klanom", posebno sa Radojem Zvicerom, koji je, takođe, nedostupan istražnim organima.

U javnosti do kraja nije razjašnjeno kakva je uloga aranđelovačke firme "Blumen market" i da li se u njenim kamionima, među saksijama sa cvećem, krio samo novac ili i nešto drugo. Prema naredbi za sprovođenje istrage, osumnjičeni se terete da su novac od kokaina ulagali u legalne tokove, a neki od njih čak i da su učestvovali u organizaciji nabavke i rasturanju narkotika iz Južne Amerike u zapadnu Evropu.

- Do sada je utvrđeno da je novac iz Holandije kamionima sa cvećem, ali i drugim vozilima prebacivan do Srbije i Crne Gore - navodi sagovornik blizak istrazi.

Povećavao se procenat

U početku je procenat od prebacivanja iznosio oko jedan i po odsto, a kasnije se taj postotak povećavao. Ako se zna da se prenosilo od 1,5 do dva miliona evra, nije teško izračunati kolika je bila zarada svih učesnika u tom lancu.

Pare ispod cveća

Kako je utvrđeno, pare su u Holandiji pakovane u vakuumirane kese, koje su ubacivane u saksije ispod cveća. Biljke su imale regularnu deklaraciju. Na ovaj način su nesmetano prolazile granice od Holandije do Srbije i Crne Gore.

U ovom trenutku ne zna se tačno kakva je uloga Aleksandra M. i njegove firme "Blumen market" u ovom poslu. Prema operativnim podacima, on je mesec dana pre početka akcije otputovao za Crnu Goru i odande se nije vratio. Direktor u preduzeću "Blumen market rentakar" Miodrag P. je uhapšen, a njemu, kao i ostalim osumnjičenima, određen je pritvor do mesec dana. Sa slobode se jedino brani vozač kamiona, Aranđelovčanin Z. F., koji je priznao krivično delo koje mu je stavljeno na teret.

- Ova aranđelovačka firma, koja ima i ogranke, kao i cvećare i u Beogradu, bavi se uvozom cveća iz Holandije, a pored ostalog, u njenom vlasništvu je desetak kamiona i drugih vozila - navodi  izvor.

Pratili kamione

Sada se istražuje kada je tačno krenuo taj "posao" sa prebacivanjem novca i da li se iza celog "biznisa" krije jedan od dva kotorska klana.

Policija sa TOK pokušava i da utvrdi da li je deo droge koja je u holandske luke stizala brodovima iz Španije prebacivan i u zemlje Balkana. Poznata je i krijumčarska ruta kojom je od španskih luka, kopnenim putem, najčešće kamionima, droga transportovana u zemlje Evropske unije. Ukoliko se sve ovo pokaže tačnim i dokaže, naše bezbednosne službe i Tužilaštvo za organizovani kriminal zadali su jedan od najtežih udarca "kavačkom klanu".

Operativni podaci pokazuju da su članovi ove mafijaške ekipe pratili maršrutu svakog kamiona i tovara sa novcem. Ako bi osetili da bi negde, na nekom prelazu, moglo da dođe do problema i detaljnijeg pretresa, slali su lažne dojave o drogi u kamionima koji bi išli iza njih ili ispred njih. Dok bi trajale pripreme za pretres ili sam pretres takvih "tipovanih" vozila, kamioni "kavčana" bi prolazili nesmetano.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike