Radnicu BIA i njenog muža iz UKP plaćali i kokainom? Tužilaštvo traži da im se odredi jednomesečni pritvor, vozač kamiona pušten na slobodu!

04.08.2022

20:12

0

Pritvor predložen za Milivoja Kišića, Dušicu Jovanović, Miodraga Pamučinu, Milana Krstovića i Danijela Jovanovića

Radnicu BIA i njenog muža iz UKP plaćali i kokainom? Tužilaštvo traži da im se odredi jednomesečni pritvor, vozač kamiona pušten na slobodu!
dušica danijel jovanović (4) - Copyright Facebook

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da odredi pritvor od 30 dana pripadnicima MUP-a i BIA koji se sumnjiče da su kao članovi organizovane kriminalne grupe u dužem vremenskom periodu krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Pritvor je predložen za Milivoja Kišića, Dušicu Jovanović, Miodraga Pamučinu i Milana Krstovića zbog opasnosti od bekstva i da ne bi u kratkom roku ponovili krivično delo, a za Danijela Jovanovića zbog opasnosti od bekstva, uticanja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela.

O predlogu za pritvor treba da odluči sudija za prethodni postupak Specijalnog suda. Osumnjičeni su prethodno saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Bozač kamiona Ž. F, kako saznajemo, na saslušanju je sve priznao i pušten je da se brani sa slobode.

MUP je u sredu saopštio da su uhapšeni policijski službenik UKP Jovanović, njegova supruga pripadnica BIA Dušica (39), bivši policijski službenik Kišić (44) i građanin Ž. F. (34) iz Aranđelovca.

Oni se sumnjiče da su novac stečen prodajom kokaina transportovali iz Evropske unije u Republiku Srbiju i Crnu Goru.

Transportovali i novac

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, a policijski službenik Jovanović i pripadnica BIA, njegova supruga i zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz  Zakona o tajnosti podataka.

Osumnjičeni Jovanović je zloupotrebljavajući službeni položaj, a za potrebe organizovane kriminalne grupe i na zahtev drugih članova te grupe, vršio provere kroz baze podataka MUP-a, pribavljao podatke o istragama koje vodi UKP i poverljive podatke neovlašćeno saopštavao ostalim članovima ove kriminalne grupe, navodi se u saopštenju MUP-a.

On se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Pripadnica BIA Jovanović je, zloupotrebljavajući službeni položaj, proverama kroz baze podataka BIA, pribavljala podatke o istragama koje vodi BIA i poverljive podatke neovlašćeno saopštavala ostalim članovima ove organizovane kriminalne grupe.

Ulaganje u izgradnju

Sumnja se da je Kišić učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije i prikupljanju novca od prodate opojne droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru. Deo novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Osumnjičeni Ž. F. je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu novac od prodaje kokaina transportovao iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru.

Za svoje usluge, prema nezvaničnim informacijama, najčešće su dobijali novac, odnosno 1,5 procenata od iznosa koji prenose. Taj iznos se uglavnom kretao od 1,5 do dva miliona evra. Međutim, sumnja se da su ih vođe "kavačkog klana" povremeno plaćale i u kokainu, koji su oni potom prodavali dalje. Još uvek se istražuje ko je kokain ovog bračnog para puštao na tržište.

Osim Zviceru, za koga su prevozili drogu, kako saznajemo, operativac UKP i njegova supruga iz BIA poverljive informacije odavali su i klanu Veljka Belivuka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike