U BiH uhapšen najveći narko-bos na Balkanu: U Novom Sadu ranije ubio tri osobe, a ranio jednu; u zatvoru sebi zašio usta!

02.08.2022

18:45

0

Milan Matković označen kao vođa organizovane kriminalne grupe, a "pao" u Trebinju

U BiH uhapšen najveći narko-bos na Balkanu: U Novom Sadu ranije ubio tri osobe, a ranio jednu; u zatvoru sebi zašio usta!
milan matkovic droga sipa copy - Copyright Printscreen/ Hayat Media BiH /Profimedia/Mup

U akciji Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, u Trebinju je uhapšena organizovana kriminalna grupa koja se sumnjiči za međunarodnu trgovinu drogom, ali i niz drugih krivičnih dela poput ubistva, pranja novca, neovlašćenog prometa oružja, pripremanja krivičnog dela, kao i falsifikovanje isprava. Grupu je navodno predvodio Milan Matković, za koga mediji iz Bosne pišu da je jedan od najtraženijih narko-dilera sa Balkana.

Uhapšen je, pored Matkovića, i Beograđanin Vladica Rakić iz Obrenovca protiv kojeg se vodi postupak pred pravosudnim institucijama u Novom Sadu. Rakić je jedan od petorice okrivljenih u slučaju otmice Gorana Cvijetića, a tu su još Dalibor Bogdanović Boća, Nenad Stević, Goran Kovačević i Božidar Bosnić.

Oni su se, pred novosadskim sudom, izjasnili da se ne osećaju krivim, tvrdeći da su Cvijetićevo "građansko hapšenje" izveli kako bi ga priveli policiji, jer su sumnjali da je Cvijetić umešan u ubistvo Stevićeve devojke Teodore Kaćanski u novembru 2016. godine, kao i ranjavanje Nika Uskokovića u januaru 2017. godine.

Svoj petorici je posle hapšenja u Trebinju određen pritvor, a iz Tužilaštvu BiH poručili su da "nastavljaju intenzivnu istragu u ovom predmetu sa ciljem otkrivanja i krivičnog gonjenja svih osoba uključenih u međunarodni organizovani kriminal“.

A ko je zapravo Milan Matković? On je rođen u Mostaru, ali je dugo godina živeo u Veterniku, gde se sa porodicom doselio 1992. godine. Pohađao je elektrotehničku školu. Pažnju javnosti na sebe skrenuo je 16. oktobra 2004. godine. Od tada je i Novosađanima i čitavoj Srbiji postao poznat kao devetnaestogodišnjak koji je ubio tri osobe u Novom Sadu.

Rafal pre trostrukog ubistva

U Ulici braće Ribnikar rafalima iz automatske puške ubio je Darka Brajovića iz Sarajeva i Aleksandra Bojanića iz Kotora, koji su imali prebivalište u Đenovićima kod Herceg Novog, kao i policajca Centra bezbednosti u Herceg Novom Nebojšu Simoviću iz Nikšića. U tom krvavom obračunu ranjen je D. B. iz Kumbora, tadašnji vaterpolista Vojvodine.

I hirurg iz kovid bolnice na platnom spisku?

Milan Matković je, prema pisanju medija, na platnom spisku imao i lekara iz kovid bolnice u Batajnici. Evropol je u saradnji sa srpskom policijom došao do prepiske sa softvera za komunikaciju "Anom". Otkriveno je da je hirurg iz kovid bolnice u Batajnici za vrtoglavu sumu novca lečio članove "kavačkog klana", među kojima je Dario Đorđević Dekster, jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka. Iz prepiski se saznalo da je on ubicama odavao i informacije o stanju pacijenata koje su ranili pokušavajući da ih ubiju. Hakovanjem aplikacije došlo se do saznanja da je hirurg početkom prošle godine Deksteru obezbedio kraljevski tretman u kovid bolnici u Batajnici kada se zarazio koronavirusom, i to dok je bio na poternici zbog organizacije tri ubistva u Srbiji. Oni su se čuli preko aplikacije "Anom", koju je lekaru dao Matković.

Pre trostrukog ubistva, Matković je ispalio rafal od dvadesetak metaka u kafić „Freska“ u Hilandarskoj ulici, koji su tada držali oni koje je kasnije likvidirao.

I dok su Novosađani bili u šoku zbog svega što se dogodilo, Matković je već bio pobegao u Bosnu i Hercegovinu. Poternicu za njim raspisao je i Interpol, ali se on predao policiji u BiH. Tokom istražnog postupka u Mostaru, Matković je kao razloge za zločin naveo to što su ga Brajović i Bojanić ponižavali i vređali, a čak je izrazio i kajanje.

Matković je u Novom Sadu u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, ali je ta presuda poništena, jer je zatvorsku kaznu dobio u BiH, gde mu se sudilo kao bosanskom državljaninu.

Uslovni otpust, pa bekstvo

U BiH mu je određena kazna zatvora do 18 godina. Dobio je ukupno 36 godina zatvora, ali budući da je tri osobe ubio i jednu ranio dok je imao 19 godina, odnosno dok je bio mlađi punoletnik, prema tamošnjem zakonu nije mogao da bude osuđen na više od 20 godina. Kao olakšavajuća okolnost, osim godina, uzeto mu je i to što je priznao krivicu.

Matković je ponovo dospeo u medije 2007. godine, kada je u Zenici, u znak protesta, iglom i koncem sebi zašio usta. Štrajkovao je glađu, a razlog njegovog protesta bilo je navodno psihičko iživljavanje zatvorskog osoblja nad njim i ostalim srpskim zatvorenicima.

Zatražio je da robija u Srbiji, što mu je i dozvoljeno, pa je 2009. godine izručen iz BiH i poslat u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Kada i na koji način je izašao sa robije nije poznato. Navodno je dobio uslovni otpust i od tada je bio u bekstvu.

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, Matković se dovodi u vezu sa međunarodnim krijumčarenjem velikih količina kokaina, kao i sa drugim krivičnim delima u BiH, zemljama regiona, Evropske unije, kao i u prekookeanskim državama. Tužilaštvo je za Matkovića navelo da se protiv njega vodi više krivičnih postupaka u različitim državama.

Kontakti u Južnoj Americi

Matković je navodno uspostavio kontakte u Južnoj Americi, odakle je prebacivao kokain u Evropu, i zbog tih poslova našao se na radaru i američkih policijskih agencija, a austrijski istražitelji su dokumentovali poslove sa kokainom.

Za njim je zatim raspisana i crvena poternica, pa je odlučio da se skriva u BiH. Živeo je u jednoj kući na Ivanici kod Trebinja, gde je i uhapšen u automobilu prošlog petka u podne. Policija je, navodno, tom prilikom pronašla i veću količinu novca.

Bosanski mediji naveli su da je hapšenje nastavak akcija u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH posle dešifrovanja aplikacija "Skaj" i "Anom", koje je mafija u regionu koristila kao sigurno sredstvo komunikacije.

Kriptovane poruke su mnogobrojnim policijskim agencijama u svetu potvrdile ranije sumnje da je Matković jedan od najvećih narko-bosova na Balkanu, preneli su mediji u Srbiji i BiH.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike