U Kotoru grob do groba: Srba Podzemlje brine o mrtvim "škaljarcima" i "kavčanima"! Leže jedni pored drugih (FOTO/VIDEO)

27.07.2021

19:00 >> 09:55

0

24sedam na groblju u Dobroti, na kome su sahranjeni krvni neprijatelji iz dva zaraćena kotorska klana

U Kotoru grob do groba: Srba Podzemlje brine o mrtvim "škaljarcima" i "kavčanima"! Leže jedni pored drugih (FOTO/VIDEO)
skaljari groblje dedovic - Copyright 24sedam/Ljiljana Keković

Mafijaški obračuni zaraćenih kotorskih klanova prerasli su u krvnu osvetu i rat porodica u kojem je do sada nemilosrdno poubijano više od 50 članova “škaljarskog” i “kavačkog” klana, a apsurd tog besmislenog prolivanja krvi, koje je, po rečima mnogih, velikim delom izazvala sujeta, može se sagledati na samo jednom mestu – na lokalnom groblju u Dobroti kraj Kotora.

Na ovom mestu, na skretanju za manastir Svetih Vrača iznad magistrale, na samo nekoliko koraka jedan od drugog leže pripadnici dvaju klanova koji su za svog života – bogati, moćni, opasni – često bili gospodari tuđeg života i smrti, imovine i časti.

Pročitajte još

Svu tu naizgled neuništivu silu u momentu su srušili rafali, i “poslali” na večni počinak, na groblje u Dobroti – Frica, Dedovića, Đurića, Tomovića, Baltića…

24sedam/Ljiljana Keković

Ako im je za života zajednički imenitelj bio prekookeanski šverc kokaina, na ovom mestu zajedničko im je to što su na svim spomenicima imena i prezimena uklesana ćirilicom.

Na ovom groblju nalazi se porodična grobnica odbeglog Radoja Zvicera, kao i Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana.

24sedam/Ljiljana Keković

Vukotića ovde nema, oni se sahranjuju u Katunskoj nahiji, na Čevu, gde je ispraćen ubijeni Veselin Vukotić, otac Jovana Vukotića, označenog kao vođa “škaljaraca”, koji je dosad više puta izbegao atentat.

Na samom ulazu u groblje, sa desne strane, u oči upada veći od svih, crni mermerni spomenik sa slikom, na kome se, pod vrelim nebom, presijavaju uklesana zlatna slova imena i prezimena ubijenog Igora Dedovića, jednog od vođa “škaljarskog klana”, koji je, zajedno sa Stevanom Stamatovićem, likvidiran januara 2020. godine u Atini.

24sedam/Ljiljana Keković

Smrt ih je zadesila u atinskom predgrađu Vari, u restoranu mediteranske hrane “Voskopula”, dok su, bežeći od policijske poternice, i beskrupuloznih ubica koje je angažovao “kavački klan”, večerali sa suprugama i decom.

Na grobu su cveće i nekoliko figura anđela, sa porukom – “Ljubav je jača od smrti”.

Odmah preko puta su dve sveže humke, Dalibora Dabe Tomovića, “škaljarca” koji je pre samo tri meseca pronađen mrtav u automobilu na parkingu u Kotoru, i Radeta Tomovića.

24sedam/Ljiljana Keković

Niotkud, pred reporterom 24sedam stvorio se stariji čovek u radnom kombinezonu.

On je ovde grobar, ili, bolje reći, domaćin. Srba Podzemlje, tako ga zovu.

Ovde se sedamdesetih godina prošlog veka preselio iz Srbije, kad se oženio.

Sasvim prijateljski nastrojen, ali čuvajući svoj posao, i svoju glavu, nije bio u mogućnosti da u potpunosti zadovolji novinarsku znatiželju, ali je ipak bio od pomoći, dajući smernice gde ko počiva, uz nekoliko zanimljivih detalja.

Iako je ovde porodična grobnica porodice Dudić, Dragan Dudić Fric – blizak saradnik Darka Šarića, ubijen u bašti kafića “Moka” u Kotoru posle sastanka sa vrhom srpskih bezbednosnih službi na Jelovoj gori – sahranjen je odvojeno.

Srba Podzemlje kaže da je Frica znao još iz vremena kada je ovaj bio običan čovek.

Često su igrali fudbal i, kako kaže, ponekad jurili žene.

– Ubiše ga njegovi – dodaje.

Na nekoliko metara od Frica sahranjen je pripadnik “kavačkog klana” Davorin Baltić, izrešetan 1. januara 2018. u garaži na Vračaru u Beogradu.

Objavljen je snimak kada dvojica napadača obučena u belo ulaze u garažu, okružuju Baltićev automobil i ispaljuju 60 metaka.

Nijedan od njih nije pogodio niti povredio osobu na suvozačkom sedištu, policajku Mariju Nikolić, Baltićevu kumu, kojoj se u Beogradu sudi jer je nakon likvidacije njegov pištolj izvadila iz automobila i bacila u kontejner u susednoj ulici.

24sedam/Ljiljana Keković

– Kažu da ga je kuma izdala – kratko je prokomentarisao grobar.

Stižemo ispred porodične grobnice odbeglog Radoja Zvicera, jednog od vođa “kavačkog klana”, čija je ispostava bila kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Tu je sahranjen i njegov otac, a Zvicer je naručio novi, skupoceni spomenik, međutim, svi dalji radovi su prekinuti kad je pobegao iz zemlje.

Srba samo odmahuje rukom na pitanje da li je nedostatak novca sprečio zamenu starog spomenika.

24sedam/Ljiljana Keković

Ovde je još davno sahranjen i otac Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana, koji je godinama u bekstvu zbog šverca kokaina, a osuđen je na 11 godina zatvora.

Naš sagovornik nam kaže da je Miši pre nepunih godinu dana preminula i majka, ali da još niko na nadgrobnoj ploči nije uklesao njeno ime.

Ovde je sahranjen i “škaljarac” Dalibor Đurić, ubijen metkom iz snajpera dok je izdržavao kaznu u zatvoru u Spužu.

Pročitajte još

Srba Podzemlje dodaje da je dobro poznavao i pokojnog Veska Vukotića, ali i Slobodana Kašćelana:

– Tačno je to što pitate, Kašćelan je nekada vozio kamion, terao robu na pijacu, i drva, baš kao i Vesko, koji je sa Čeva vozio seno…

Sve su to, kaže, nekada bili obični ljudi. Onda su postali glavni ljudi.

A život je smrtan, po definiciji.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike